Els presidents Mas i Schulz
Els president Mas i Schulz
 
·        El cap de l’Executiu és avui de viatge oficial a Brussel·les on s’ha reunit amb el president del Parlament Europeu a qui ha demanat col·laboració per fer més visible la llengua catalana
 
·        Al matí, Mas ha reclamat una Política Agrària Comuna regionalitzada en l’acte de presentació de les propostes del lobby Quatre Motors per a Europa, del qual forma part Catalunya
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat la col·laboració de les institucions europees per fer possible “una major visualització de Catalunya i la seva llengua a Europa”. Artur Mas, que és avui de viatge oficial a Brussel·les, ha demanat al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, amb qui s’ha entrevistat aquesta tarda, “ajut per fer possible que el reconeixement de la nostra llengua s’aprofundeixi”. El president ha assegurat que “hem vingut a sembrar i no ens cansarem de fer-ho perquè el català tingui el reconeixement que es mereix a les institucions europees”.
 
Mas, que ha dit que ha trobat un president del Parlament Europeu “especialment sensible a la cultura i la llengua catalanes”, ha mostrat la seva voluntat de “continuar treballant per cercar aliances que refermin la nostra raó, perquè Europa es torni més federal i els pobles mostrin més fesomia pròpia”. “Necessitem que Europa es posi per davant en el reconeixement del català a les institucions europees”, ha subratllat.
 
El president Mas ha aprofitat l’entrevista per regalar al president del Parlament Europeu,  gran amant de la cultura i coneixedor de la literatura catalana, obres literàries catalanes traduïdes a l'alemany, "Jo confesso", de Jaume Cabré, que Schulz ha dit que era el llibre que està llegint ara, i "El jardí dels set crepuscles", de Miquel Palol, autors que han rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Literatura, respectivament.
 
En declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió amb Martin Schulz, Artur Mas s’ha referit també a les reserves del Govern espanyol respecte a la Llei de consultes catalana. “Els intentarem fer entendre que consultar la gent no hauria de fer por”- ha dit el president. I ha afegit “caldria ser respectuosos amb la democràcia. Ho fem dintre de la legalitat perquè la llei catalana no parla de referèndums”.
 
D’altra banda, el president de la Generalitat considera també positiu, des del punt de vista de la llengua, que “el PP es comprometi a fons amb un organisme com la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació”. En aquest sentit, Mas ha assegurat que l’acord no té perquè ser exclusiu i s’ha mostrat convençut que la CCMA “seguirà sent un mirall del pluralisme del país”.
 
 
“Volem una PAC regionalitzada”
 
En el marc del seu viatge a Brussel·les, el president Mas ha participat aquest matí en la presentació del document elaborat per l’organització interregional Quatre Motors per a Europa, del qual Catalunya forma part, i que recull el posicionament conjunt d’aquest lobby pel que fa a diversos temes de política europea. Artur Mas ha estat l’encarregat de presentar als eurodiputats les propostes comunes sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC).
 
En aquest sentit, Artur Mas ha reclamat al Parlament Europeu “una PAC per a tothom, d’acord amb les condicions i característiques de cada territori de la Unió Europea, i això passa per una PAC regionalitzada”. Per al cap de l’Executiu, a Europa li cal una política agrària “on les regions puguin aplicar criteris d’acord amb els seus trets específics com per exemple el potencial productiu o les característiques de la seva ramaderia ”.  “La regionalització és l’única forma de garantir una estratègia coherent i ajustada a les necessitats de les nostres regions i a la diversitat productiva d’Europa”, ha reblat.
 
Durant la seva intervenció, el president Mas ha demanat també en nom de les 4 regions que conformen els Quatre Motors per a Europa, Llombardia, Rhône-Alpes, Baden-Württemberg i Catalunya, un increment del pressupost assignat al segon pilar de la PAC i que “els programes de desenvolupament tinguin un enfocament estratègic dirigit a les zones rurals i que subratllin la importància de les àrees periurbanes”.
 
Artur Mas ha subratllat també la voluntat que la reforma de la PAC “millori els actuals problemes de la nostra pagesia, en particular i, del sector agroindustrial en general”. Així, el president ha posat l’accent en la necessitat de mantenir els mecanismes de control de l’oferta dels productes agroalimentaris; de considerar l’exclusió del sector a les normes sobre la competència i ’“d’exigir el principi de reciprocitat a les importacions provinents de tercers països”. “És necessari exigir que aquests productes compleixin els mateixos requisits de seguretat alimentària, mediambientals i de lluita contra el canvi climàtic que els que es produeixen a la Unió Europea”, ha afirmat.
 
El president de la Generalitat ha participat en la presentació del document juntament amb els presidents de la Llombardia, Roberto Formigoni, i de Rhône-Alpes, Jean-Jack Queyranne, i el conseller del Govern de Baden-Württemberg a càrrec de les Relacions amb el Parlament, Afers Europeus i Relacions Internacionals, Peter Friedrich.
 
 

1  

Imatges

Presidents

Presidents 587