Cultura

El Departament de Cultura crea la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya

query_builder   22 març 2012 15:23

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura crea la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya

  • La xarxa està integrada per 8 centres d’art contemporani d’arreu del país: Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat; Lo Pati. Centre d’Arts Visuals d’Amposta; Centre d’art de Tarragona; Centre d’art La Panera – Lleida; Centre d’art contemporani de Barcelona; Centre d’art Can Xalant – Mataró; Centre d’art Bòlit – Girona, i ACVic Centre d’arts Contemporànies
 
  • Els objectius de la nova xarxa són impulsar la coordinació entre els centres que en formen part, fomentar que l’art contemporani s’obri més a la societat i prioritzar inversió en activitat per sobre de la destinada a estructura dels centres
 
  • En el marc de la xarxa es crearan dos òrgans de diàleg i intercanvi entre el Departament de Cultura, els ajuntaments i els centres: el Consell Municipal i la Comissió Executiva
 
  • Es preveu la signatura de contractes-programa per a cada un dels centres de la xarxa, amb objectius quantificables que permetin una avaluació posterior
Fotografia de l'acte
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, que integra 8 centres d’art contemporani d’arreu del país: Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat; Lo Pati. Centre d’Arts Visuals d’Amposta; Centre d’art de Tarragona; Centre d’art La Panera – Lleida; Centre d’art contemporani de Barcelona; Centre d’art Can Xalant – Mataró; Centre d’art Bòlit – Girona, i ACVic Centre d’arts Contemporànies.
 
També han intervingut a l’acte el director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré; la coordinadora de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Conxita Oliver, i els regidors de les àrees de Cultura de les poblacions que acullen els centres que integren la xarxa: Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Barcelona; Marta Madrenas, tinent d’alcalde de Girona; Carmen Crespo, regidora de Cultura de Tarragona; Montserrat Parra, regidora de Cultura de Lleida; Jaume Graells, regidor de Cultura de l’Hospitalet de Llobregat; Joaquim Fernàndez, regidor de Cultura de Mataró; Joan López, regidor de Cultura de Vic, i Maria del Mar Panisello, regidora de Cultura d’Amposta. Els directors dels centres que integren la Xarxa també han assistit a l’acte.
 
Els objectius prioritaris de la nova xarxa són impulsar la coordinació entre els centres que en formen part, garantir la presència de les arts visuals contemporànies arreu del país, fomentar que l’art contemporani s’obri més a la societat i multiplicar i dinamitzar el teixit artístic en el conjunt del territori.
 
La Xarxa d’Arts de Centres d’Arts Visuals de Catalunya té com a eixos:
  • La Generalitat promou i coordina, l’Ajuntament decideix, el Centre d’Art programa i gestiona
  • Contractes-programa per a cada centre, amb objectius quantificables
  • Creació d’òrgans de diàleg i intercanvi entre el Departament de Cultura, els ajuntaments i els centres
  • A partir de la convicció dels ajuntaments en la seva aposta per l’art contemporani
  • Increment de la coordinació entre els centres de la XAV
  • Priorització de la inversió en activitat per sobre de la destinada a estructura
  • Sistematització de la presència al sistema dels diferents sectors de l’art contemporani
 
La xarxa està formada actualment per 8 centres, amb la possibilitat d’arribar a un màxim de 9. Mantindrà una relació de col·laboració estreta amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), com a centre de referència de la contemporaneïtat, i amb l’Arts Santa Mònica.
 
La inversió del Departament de Cultura a la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya va ser de 946.000 euros i enguany s’incrementarà fins a 1.100.000 euros.
 
Estructura de la nova xarxa
Per a la coordinació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, es crearan dos òrgans de diàleg i intercanvi entre el Departament de Cultura, els ajuntaments i els centres. Per una banda, es crearà el Consell Municipal del Sistema Públic de Centres i Espais d’Arts Visuals, integrat pel conseller de Cultura, el director general de Promoció i Cooperació Cultural, la coordinadora de la Xarxa i els regidors de Cultura dels municipis amb centres que en siguin membres. Es reunirà un o dos cops l’any per posar en comú les polítiques en relació amb la xarxa.
 
Per altra, banda, també es crearà la Comissió Executiva, integrada per la coordinadora de la xarxa, els directors dels centres d’art que en són membres, un representant del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i un representant de l’Arts Santa Monica. Aquest òrgan és l’encarregat de seguir i avaluar l’estat de la xarxa i proposar els plans anuals d’actuació, així com d’analitzar les necessitats i iniciatives dels diferents sectors de les arts visuals.
 
També es planteja la possibilitat de crear un tercer òrgan, el Consell Assessor.
 
Intervencions a la roda de premsa
 En la seva intervenció en la presentació, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya és el resultat  de “la convicció de tots plegats a favor de l’art contemporani”. “El que estem fent avui –ha explicat el conseller– és una aposta per aquesta creativitat contemporània, en l’àmbit de les arts visuals”. “Tot això ho farem plegats, ajuntaments i Generalitat de Catalunya i aquells que el dia a dia estan al capdavant d’aquestes entitats”, ha afirmat el conseller, tot assegurant que “és un molt bon símptoma que la Xarxa s'impulsi amb ajuntaments governats per formacions diferents”.
 
El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de  Barcelona, Jaume Ciurana, ha ressaltat la importància de coordinar els municipis implicats en l’art contemporani: “Cal destacar que el Govern del país aglutini i lideri el conjunt de municipis que treballen en l’art contemporani i intenti donar un sentit nacional a tot el sistema,  i ordenar totes les iniciatives que són riques i diverses. Voldria refermar el compromís, com a capital del país en pro de la cultura en general”.
 
La tinent d’alcalde de Girona, Marta Madrenas, ha destacat la importància de la xarxa: “Aplaudim la iniciativa del Departament de Cultura i l’ambició de voler constituir-se en líder. Des de Girona ens hi unirem amb el Centre d’Art el Bòlit. Compartim la mateixa concepció nacional de l’art contemporani, de la recerca de l’excel·lència, del prestigi de l’artista contemporani i el mateix sentit respecte cap on cal anar en aquets àmbit”.
 
La regidora de Cultura de Tarragona, Carme Crespo, ha apuntat que la Xarxa va en la mateixa línia que el Centre d’Art de Tarragona: “Celebrem l’oportunitat que avui se’ns proporciona. Celebrem que se’ns demani la nostra implicació i veiem que amb document de treball que s’ha presentat, per treballar-lo amb regidors i amb directors dels centres; va en línia del recent estrenat Centre d’Art de Tarragona”.
 
La regidora de Cultura de Lleida, Montserrat Parra, ha manifestat el compromís de la seva ciutat amb la xarxa: “Des de Lleida ens comprometem amb l’art contemporani i la Panera, al llarg d’aquests anys ha estat capaç de convertir-se en un centre de referència, que produeix, coprodueix, que fa difusió, que fa itineràncies, etc.”
 
El regidor de Cultura de l’Hospitalet de Llobregat, Jaume Graells, ha destacat que “aquesta és una iniciativa molt positiva però que ha de tenir un lideratge compartit. La clau de la iniciativa és que no hi hagi una única proposta sinó que en el que és la programació que puguin compartir els diferents centres hi hagi una distribució, una descentralització, que pugui recollir les diferents sensibilitats, les diferents propostes que pugui plantejar cada centre.
 
El regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernández, ha parlat de l’impuls que suposarà la Xarxa pel centre de Can Xalant i ha valorat positivament el fet de pertànyer a la Xarxa: “Amb aquesta proposta podrem formar part d’una xarxa de cooperació i coordinació que ens dona més oportunitats, es dóna un impuls a la difusió que és el que ens faltava a Mataró i això per nosaltres després de vuit anys d’història del centre ens obre una certa etapa amb esperança amb moltes oportunitats i que suposa una aposta per l’art contemporani”
 
El regidor de cultura de Vic, Joan López Carol, ha destacat que “compartim plenament la nova filosofia que es desprèn per part del departament en la vessant de la gestió amb aquest sistema de contractes programa, que ens sembla que és una modalitat adequada des del punt de vista de col·laboració i cooperació entre administracions”
 
La regidora de Cultura d’Amposta, Maria del Mar Panisello, ha parlat de l’impuls que suposarà per la cultura d’Amposta: “Amposta està molt al sud de Catalunya i de vegades ens costa molt donar-nos a conèixer i donar a conèixer la nostra cultura. Panisello ha destacat que: “Estem treballant per a la difusió per la creació i per poder donar a conèixer aquest art jove. Estem molt satisfets i ens comprometem a donar suport a aquest objectiu”.
 
El director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré, ha afirmat que “promoure i cooperar són dos verbs que exemplifiquen molt bé el que estem presentant avui, que és un exemple de promoure l’art contemporani a casa nostra”. Cabré ha explicat que “Catalunya és un país que sempre ha apostat per la contemporaneïtat, per l’avantguarda i per la modernitat. I això és indiscutible des del punt de vista de l’art”. Segons Cabré, era necessari “un sistema que estigués al màxim de coordinat possible i amb la màxima cooperació amb tots els agent públics i privats de l’art contemporani”.
 
La coordinadora de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Conxita Oliver, ha explicat que la seva tasca serà fonamentalment la de “promoure, coordinar i impulsar accions per tal que tots els objectius i tota la missió que té establerta aquesta xarxa es pugui anar materialitzant”. “Treballarem perquè les arts contemporànies, les arts visuals, puguin apropar-se cada vegada més al públic”, ha remarcat Oliver.

13  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte de presentació de la Xarxa de Centre d'Arts Visuals de Catalunya

Fotografia de l'acte de presentació de la Xarxa de Centre d'Arts Visuals de Catalunya
JPG | 1515

Dossier de premsa: Xarxa de Centres d'Arts Visuals

Dossier de premsa: Xarxa de Centres d'Arts Visuals
PDF | 1375

Àudio: Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Àudio: Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
MP3 | 1775

Àudio: Declaracions del director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré

Àudio: Declaracions del director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré
MP3 | 618

Àudio: Declaracions del tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana

Àudio: Declaracions del tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana
MP3 | 525

Àudio: Declaracions de la tinent d'alcalde de Girona, Marta Madrenas

Àudio: Declaracions de la tinent d'alcalde de Girona, Marta Madrenas
MP3 | 761

Àudio: Declaracions de la regidora de Cultura de Tarragona, Carme Crespo.

Àudio: Declaracions de la regidora de Cultura de Tarragona, Carme Crespo.
MP3 | 849

Àudio: Declaracions de la regidora de Cultura de Lleida, Montserrat Parra.

Àudio: Declaracions de la regidora de Cultura de Lleida, Montserrat Parra.
MP3 | 454

Àudio: Declaracions del regidor de Cultura de L'Hospitalet, Jaume Graells

Àudio: Declaracions del regidor de Cultura de L'Hospitalet, Jaume Graells
MP3 | 1889

Àudio: Declaracions del regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernández

Àudio: Declaracions del regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernández
MP3 | 2160

Àudio: Declaracions del regidor de Cultura de Vic, Joan López Carol

Àudio: Declaracions del regidor de Cultura de Vic, Joan López Carol
MP3 | 793

Àudio: Declaracions de la regidora de Cultura d'Amposta, Maria del Mar Panisello

Àudio: Declaracions de la regidora de Cultura d'Amposta, Maria del Mar Panisello
MP3 | 854

Àudio: Declaracions de la coordinadora de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Conxita Oliver

Àudio: Declaracions de la coordinadora de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Conxita Oliver
MP3 | 780

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia