- Els Bombers de la Generalitat han realitzat avui cremes selectives i continues en 46 Ha a la finca pública del Matagalls, propietat de la Diputació de Girona. L'objectiu és recuperar pastures que s'havien perdut, preservar la diversitat biològica d'aquests espais oberts i disminuir el risc d'incendi forestal en aquest sector
- Vuit persones de la Fundació TAC-Osona han estat les encarregades de desbrossar una amplada de 3m en tot el perímetre de la zona a cremar per evitar que el foc pugui escapar
- Les cremes s'han realitzat de forma controlada i segura gràcies al treball dels Bombers de la Generalitat, i la seva estreta col·laboració amb els tècnics i guardes del Parc Natural del Montseny i de la Diputació de Girona.
- Aquest projecte s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” en matèria d'espais naturals i energies renovables, al qual l’entitat financera destina 1,2 milions d’euros anuals
Els espais oberts i pastures del Matagalls, dins del Parc natural del Montseny, són uns hàbitats de gran interès natural on es refugien espècies de flora i fauna singulars. Aquest ric patrimoni biològic està patint actualment els efectes negatius de l'abandonament de les pastures, en bona part ocupades en l'actualitat per matollars i falgueres.
El projecte de “Millora de la biodiversitat mitjançant la gestió d'espais oberts culminals a la finca del Matagalls” és una iniciativa de l'Obra Social “la Caixa” i la diputació de Girona, on es pretén recuperar les pastures tradicionals per tal de preservar la diversitat florística i faunística característiques d'aquests hàbitats oberts. A la vegada, aquesta actuació també disminueix el risc d'incendis forestals, ja que representa una zona de baixa combustibilitat entre les masses forestals que l'envolten.
Per a assolir aquests objectius, des de principis del mes de març s'estan realitzant dos tipus d'actuacions: 1) a les zones més accessibles, s'estan desbrossant 18 Ha de matollars amb mitjans manuals. Aquesta tasca l'estan duent a terme 6 persones en risc d'exclusió social de la fundació TAC-Osona i 2 monitors; 2) les zones més inaccessibles es gestionen mitjançant cremes prescrites per part del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat (GRAF). Està previst que aquesta actuació afecti unes 118,69 Ha al llarg dels propers anys. Ahir, es va fer una primera prova sobre un total de 46ha recobertes de matollars i falgueres del Matagalls.
Les cremes s'han realitzat de forma selectiva a les parts culminals poblades per matolls de ginebró nan, els quals formen un estrat arbustiu discontinu. Per a tal efecte, 25 Bombers de la Generalitat han cremat mitjançant l'ajuda de torxes els nuclis de ginebró dispersos per aquesta àrea. La crema ha estat selectiva, deixant així alguns nuclis d'aquests arbustos sense eliminar, atès que són refugi important per a diversos grups de fauna (especialment per a ocells, rèptils i mamífers).
En les zones amb un estrat arbustiu continu, constituït principalment per matollars de gòdua, bàlec i falgueres, les cremes han estat contínues, tot i que també s'han respectat alguns arbustos i arbres presents com a refugi de fauna.
Els treballadors de la Fundació TAC-Osona també s'han encarregat de realitzar els treballs previs a les cremes, que han consistit en desbrossar tot el perímetre de la zona a cremar, a una amplada de 3m, per tal d'evitar que el foc pugui escapar de l'àmbit d'actuació.
Posteriorment, el projecte preveu mantenir aquests espais oberts recuperats gràcies a la pastura de vaques i ovelles de la zona, que actualment ja pugen al Matagalls per alimentar-se. Entre totes les actuacions previstes, també es posarà a l'abast dels pastors eines que facilitin la seva tasca diària, com són abeuradors i tancats mòbils, per tal d'assegurar el posterior manteniment d'aquests espais oberts.
L'eficàcia de les actuacions realitzades es valorarà mitjançant el seguiment científic d'experts, per tal de saber l'èxit que aquest projecte ha suposat en quant a la recuperació i preservació de la diversitat florística i faunística. Concretament, es seguirà l'evolució de les comunitats vegetals, de l'oferta farratgera i nutricional de les pastures, i l'efecte en les poblacions de papallones i espècies cinegètiques de caça menor.
Finalment, també es faran actuacions puntuals de manteniment d'alguns elements patrimonials presents dins de la Finca del Matagalls, com són fonts, pous i poues de glaç, i places carboneres.
** Per a més informació:
Àrea de Comunicació de "la Caixa" a Girona
Tel. 972 41 31 02 Laura Domènech
Oficina de Protocol, Premsa i Comunicació Diputació de Girona
Tel. 972 18 50 38/63
Àrea d’Informació i Comunicació de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments
Tel. 93 586 77 20 premsa.bombers@gencat.cat
Cerdanyola del Vallès, 28 de març de 2012
18.00 hores
1