Direcció General de Comunicació

Registre de plantacions fruiteres

El Govern crea el Registre de plantacions fruiteres de Catalunya

query_builder   10 abril 2012 14:40

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Registre de plantacions fruiteres de Catalunya

  • Permetrà a l’Administració disposar d’un coneixement exhaustiu del sector de la fruita dolça i els cítrics i garantir una política agrària eficaç
 
El Govern ha aprovat avui el Decret de creació del Registre de plantacions fruiteres de Catalunya, amb la finalitat de garantir l’eficàcia de les mesures de gestió fitosanitària i del sistema de producció i de gestió en el sector fructícola. La nova regulació, que permetrà disposar d’un coneixement exhaustiu del sector, amplia als cítrics l’actual Registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya, que incloïa deu tipus diferents d’arbres fruiters.
 
La nova regulació d’un registre específic per a les plantacions fruiteres que inclou la fruita dolça i els cítrics de Catalunya esdevé una eina essencial per a la lluita sanitària contra patògens perillosos i de quarantena, així com per al coneixement del potencial productiu fructícola. Constitueix, en conseqüència, un instrument fonamental per a la recerca de l’equilibri necessari entre l’oferta i la demanda en les diferents espècies i varietats, perquè l'Administració pugui aplicar una política agrària adequada, i el sector productor i comercialitzador, una política comercial eficaç.
 
Així, la finalitat del Registre és localitzar i identificar totes les plantacions de fruiters de Catalunya, determinar les característiques tècniques que marquen el seu potencial productiu i organitzar mesures i campanyes de protecció contra la introducció de paràsits dels vegetals, entre altres. A més, ha de disposar i mantenir, de forma permanent i actualitzada, tota la informació necessària per simplificar les gestions i les consultes que han de realitzar els fructicultors i els operadors del sector dels fruiters de Catalunya amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).
 
Totes les parcel·les de fruiters de Catalunya han d’estar inscrites en el Registre, que serveix com a base de dades d’informació general i estadística per poder prendre les decisions escaients en matèria de política agrària i comercial.
 
Les dades que han de constar en el Registre per a cada parcel·la fructícola són les següents:
 
  • Per a la localització de les parcel·les: les dades que conté el sistema d’informació geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC) en relació amb el municipi, el polígon, la parcel·la, el recinte i la superfície.
 
  • Per a la determinació del potencial productiu de la parcel·la: l’espècie, la varietat, el portaempelt, l’any de plantació, el marc de la plantació, el sistema de formació i el sistema de reg.
 
  • Dades personals del titular i el règim de tinença de la parcel·la fructícola.
 
 
Les plantacions que ja estiguin inscrites al Registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya quedaran inscrites automàticament d’ofici al nou Registre.  La inscripció és requisit indispensable per poder ser beneficiaris dels ajuts relatius a les plantacions fruiteres.
 
Les espècies que s’han d’inscriure al Registre de plantacions fruiteres de Catalunya són les següents: pomera, perera, codonyer, nashi, presseguer, nectariner, albercoquer, prunera, cirerer, llimoner dolç, llimoner, mandariner, taronger, i aranger.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia