•    Homs adverteix d’una operació de recentralització de l’estat i convida les comunitats que vulguin retornar les competències a l’estat “que ho facin”

•    Sobre el pacte fiscal es mostra convençut que la garantia de que “ens en sortirem” depèn de la força política que hi hagi darrera

El portaveu del GOvern presenta el numero 34 de la revista Idees

El portaveu del Govern i secretari general de la presidència, Francesc Homs, ha presidit aquesta tarda l’acte de presentació del número 34 de la revista Idees dedicat al pacte fiscal. En relació a aquest monogràfic, Homs ha subratllat la importància de “ser molt exigents a l’hora de fonamentar les nostres propostes com  a país” i de la necessitat de dotar-nos d’arguments sòlids i, en aquest sentit, considera molt encertada la publicació d’aquest dossier que contribueix a presentar les nostres propostes de “manera contrastada”.


Francesc Homs ha alertat aquest vespre que “hi ha una operació recentralitzadora a l’estat”, operació a la qual avui li ha posat rostre la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, quan ha afirmat que les competències en matèria de salut, ensenyament i justícia s’haurien de traspassar a l’Estat. En aquest sentit, Homs ha dit que “si això és el que desitgen, que ho facin”,  i ha recordat que des de Catalunya ja hem vingut denunciant que “el cafè per a tothom era acabar fent impossibles les coses”. La voluntat d’autogovern no només s’exerceix “quan pots tallar cintes i inaugurar hospitals” sinó també en moments difícils com l’actual “on s’han de fer retallades perquè no te les facin des de fora”, la voluntat d’autogovern s’exerceix “a les verdes i a les madures”, i és quan s’assumeix aquesta responsabilitat quan s’expressa “on hi ha capacitat d’autogovern i on no n’hi ha”.


Sobre el pacte fiscal Homs ha subratllat que “la garantia de que ens en puguem sortir és la força política que hi hagi darrera de  la iniciativa” i això depèn de nosaltres mateixos com a país.  Al final el que és essencial, ha dit, és la clau de la caixa i el control sobre la hisenda. La possessió física de l’esforç fiscal dels impostos, “el bé en discòrdia” i “el fet de tenir-lo o  no tenir-lo” és el realment determinant.


El dossier del número 34 de la revista Idees porta per títol  "Pacte fiscal, afirmació nacional" i compta amb articles de Carles Boix, Melcior Comes, L. Andrew Coward, Richard Florida, Guillem López i Casasnovas, Pere Masip, Josep Lluís Micó, Guillem Pailhez, Elisenda Paluzie, Carlos Ruíz, Ferran Sáez Mateu, Nikos A. Salingaros, Marçal Sintes, Pere Torres, Ramon Tremosa.


La revista Idees està editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i té com objectiu  construir un espai per al debat i la reflexió adreçada  a creadors i líders d'opinió, al món acadèmic i cultural, als agents socials, professionals i polítics.