Pelegrí presenta a Mas El Solà el llibre 'Les cases que no criden'
Pelegrí presenta a Mas El Solà el llibre 'Les cases que no criden'
El conseller ha presentat el llibre La casa de pagès al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que coincideix amb el 30è aniversari de la creació del Parc
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general del Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, del director dels Serveis Territorials a Girona, Jordi Aurich,  l'alcalde l'Olot, Josep Corominas, i el director de parc, Xavier Puig,  ha presentat avui el llibre La casa de pagès al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Les cases que no criden.  A l'acte hi han assisit també els alcaldes de Batet, les Preses i Santa Pau, el president del consell comarcal, el portaveu adjunt del grup parlamentari català al Congrés dels Diputats, Pere Macies, així com els autors del llibre Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.
 
El llibre s’ha publicat coincidint amb el 30è aniversari del Parc i està dirigit i elaborat per RCR arquitectes, amb pròleg de l’escriptor i periodista Antoni Puigverd. L’edició ha estat a càrrec del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural, i ha comptat amb el patrocini de les empreses Torraspapel, Bassols Energia, Unnim Obra Social i Grup Minguet.
 
El conseller Pelegrí ha volgut felicitar aquells qui han fet possible la publicació del llibre i també de manera especial tothom qui forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en el 30è aniversari de la seva creació. El conseller ha volgut remarcar que després de tres dècades “és motiu de satisfacció comprovar que el Parc és vist i entès com un element dinamitzador del territori i com a font de noves oportunitats”. Pelegrí ha insistit en la idea del Departament d’Agricultura de preservar i conservar el nostre patrimoni natural però sense que això suposi un obstacle per a l’economia de l’entorn.
 
El Parc és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica i, segons ha explicat el conseller, “30 anys de gestió no són possibles sense consens i només amb la voluntat d’una part; a la Garrotxa, això s’ha sustentat en l’estima de la seva gent pel territori i el desig real de la ciutadania de conservar la natura i el paisatge singular de la Zona Volcànica.”
 
 
La casa de pagès al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
 
A partir de l’anàlisi de 45 conjunts d’edificacions rurals, una de les quals és precisament on demà es farà la presentació del llibre, la publicació té com a objectiu conèixer la lògica i la manera de fer de l’arquitectura rural tradicional a la Garrotxa. D’altra banda, el treball pretén també ser un instrument objectiu que completi la normativa del Pla especial de la Zona Volcànica.
 
Per això, en coherència amb la normativa del Pla especial, el llibre s’estructura en dos grans blocs: les condicions d’implantació, en què es tracten aspectes com la situació en el paisatge i l’ocupació dels assentaments, i les condicions d’ordenació, on es tracten els aspectes relatius als accessos, els espais exteriors lligats a les edificacions, l’anàlisi de les volumetries i la composició de les façanes. Les explicacions es recolzen en un total de 85 fotografies, 8 croquis i 267 plànols de petit format.
 
El contingut del llibre ha estat pensat per arribar a un ampli ventall de destinataris. La seva riquesa en imatges és ideal per a aquelles persones que simplement volen gaudir de conèixer un patrimoni únic, molt proper però de vegades discret i desconegut, lligat a un paisatge i un territori singulars. El llibre portarà als lectors molts records i els farà viatjar en el temps per reviure moments i imatges viscuts.
 
La publicació també vol ser una eina que fonamentalment ha de servir per guiar l’evolució del patrimoni arquitectònic rural de la Zona Volcànica. Així, de la mateixa manera que el paisatge de què forma part es troba en evolució constant, també l’arquitectura rural, com a element d’aquest paisatge, no és aliena al canvi. Un canvi, però, que ha de donar-se amb coherència, sense estridències, mantenint el lligam amb la tradició però sense ignorar el present i el futur.
 
Per això, el llibre va també adreçat tant als qui el destí ha atorgat el privilegi de poder gaudir d’alguna de les peces que integren aquest patrimoni, com al personal tècnic a qui es planteja el repte d’intervenir-hi, com als qui tenen atribuïdes les responsabilitats de gestió en les diverses instàncies de l’Administració. Tots plegats hi podran trobar també un nivell de contingut més tècnic que sens dubte contribuirà a resoldre moltes de les qüestions que planteja l’actuació sobre l’arquitectura rural de la zona.
 
La publicació coincideix amb la celebració del 30è aniversari del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que va néixer de fet en el moment en què el Parlament de Catalunya en va fer efectiva la protecció amb l’aprovació de la Llei 2/1982. La creació del Parc significava la culminació amb èxit dels moviments populars, iniciats a mitjan anys setanta, que van encetar decididament les reivindicacions de protecció de la Zona Volcànica davant les extraccions industrials de greda del Croscat.
 

2  

Imatges

Mas el Solà (Batet) on s'ha presentat el llibre 'Les cases que no criden'

Mas el Solà (Batet) on s'ha presentat el llibre 'Les cases que no criden' 4430

Pelegrí durant l'acte del 30è aniversari del Parc de la Garrotxa

Pelegrí durant l'acte del 30è aniversari del Parc de la Garrotxa 4412