Territori

Aclariment sobre el procés de venda parcial de la finca Torre Mornau dels Aiguamolls de l'Empordà

query_builder   18 abril 2012 19:35

event_note Nota de premsa

Aclariment sobre el procés de venda parcial de la finca Torre Mornau dels Aiguamolls de l'Empordà

  • La reserva integral dels Estanys, que ocupa 28 hectàrees i forma part de la finca, es manté en propietat de l’Incasòl 
  • Les 90 hectàrees que s’han ofertat són bàsicament terrenys d’usos agrícoles els quals estan regulats pel pla especial del parc natural dels Aiguamolls i s’han d’ajustar a la seva normativa 
  • La titularitat privada és perfectament compatible amb la gestió d’una finca dins d’un espai protegit, com passa en molts altres indrets de Catalunya
L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha iniciat un procés de venda d’una part de la finca Torre d’en Mornau, situada entre els municipis de Pau, Castelló d’Empúries i Perelada, al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Es tracta d’uns terrenys de 118 hectàrees de les quals se n’han posat a la venda 90. Són terrenys molt plans dedicats bàsicament a camps de conreu herbacis de regadiu i a closes destinades a pastures, i inclou el conjunt edificat de Torre d’en Mornau, format per diverses edificacions i 4 masies disperses al llarg de la finca. Les 28 hectàrees restants de la finca continuen en propietat de l’Incasòl, perquè es troben incloses dins de la reserva integral dels Estanys.
 
La finca va ser adquirida per l’Incasòl l’any 2006 per 2,3 MEUR. Des de llavors, no s’ha dut a terme cap actuació de millora en aquest espai. Amb aquesta operació, a banda d’obtenir ingressos donada la difícil situació econòmica de l’Incasòl que arrossega un deute de 900 MEUR de l’anterior legislatura, es pretén aconseguir una millor gestió de la finca mantenint els usos previstos pel pla especial del parc, tot garantint la seva conservació des del punt de vista ambiental. Aquesta situació de titularitat privada dins d’un espai protegit es produeix en moltes altres finques arreu de Catalunya.
 
Així, en aquesta finca s’hi poden desenvolupar activitats compatibles amb els valors naturals, productius i paisatgístics de la zona de les Closes, seguint estrictament la normativa vigent al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que té una superfície de 4.730 hectàrees. La finca manté la protecció derivada del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), la Xarxa Natura 2000, i l'Inventari de Zones Humides de Catalunya.
 
L’anunci per presentar ofertes per a la finca Torre d’en Mornau, mitjançant concurrència pública, es va publicar el 30 de març per un preu base de 2,5 MEUR. Finalitzat el termini de presentació d’ofertes, l’Incasòl ha rebut una única sol·licitud.