Cultura

El Departament de Cultura programa prop d'una vuitantena d'activitats amb motiu de Sant Jordi

query_builder   20 abril 2012 12:42

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura programa prop d'una vuitantena d'activitats amb motiu de Sant Jordi

El Departament de Cultura organitza gairebé vuitanta activitats arreu de Catalunya i a diverses ciutats del món amb motiu de la diada de Sant Jordi. Entre les accions programades hi ha recitals de poemes, lectures, exposicions, concursos literaris, presentacions i intercanvis de llibres, taules rodones, etc. A banda, les biblioteques de catalanes organitzen activitats al llarg de tota la setmana.
 
Aquestes són les activitats principals que el Departament de Cultura programa per celebrar Sant Jordi:
 
Activitats del 23 d’abril
 
Sant Jordi marxa per Sant Jordi. L’obra Sant Jordi matant el drac,  que normalment es pot veure a la col·lecció d’Art Gòtic del Museu Nacional d’Art de Catalunya, s’instal·la al Palau de la Generalitat durant la diada.
 
Jornada de portes obertes a la Biblioteca de Catalunya (de 10h a 19.30h). S’ofereix la possibilitat de visita guiada en grup o fer la visita lliurement. A les hores en punt hi ha una audició de música de pianola
 
“Llegim al jardí”. Activitat al jardí Rubió i Lluch del pati del claustre de la Biblioteca de Catalunya.
 
Llliurament del premi del Gran Grix de l’Art de la Cuisine al cuiner Joan Roca, atorgat per l’acadèmia Internacional de Gastronomia. Biblioteca de Catalunya.
 
Jornada de portes obertes al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona (de 10 a 14h) i al Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries (de 10 a 18h).
 
Bookcrossing. El Museu d’Arqueologia de Catalunya alliberarà un total de 60 llibres per les ciutats de Barcelona i Girona i als diversos equipaments patrimonials que el conformen. La iniciativa, promoguda per ARTIUM, compta amb la participació de més de 70 biblioteques i centres de documentació de diferents museus catalans, de l’estat espanyol i d’altres països com Egipte i Estat Units (20 i 23 d’abril).
 
El Museu d’Història de Catalunya obre amb motiu de la diada de Sant Jordi per tal d’oferir la possibilitat de visitar les seves exposicions temporals:
-       Santiago Sobrequés i Vidal. El compromís d’un historiador (1911-1973)
-       J. Clapers. L’exode. L’exili
 
Assaig general d'Agost per als oients d'El món a RAC1. Teatre Nacional de Catalunya.
 
Arts Libris 2012. Tercera Edició. Fira internacional del Llibre d’Art i Disseny de Barcelona a Arts Santa Mònica. 78 Expositors nacionals i internacionals, Conferències, Presentacions, Debats, 3 Tallers, 2 Exposicions (del 20 al 23 d’abril del 2012)
 
Per Sant Jordi, teatre al 50%. El Teatre Nacional de Catalunya ofereix entrades al 50% per als espectacles en cartell. Del 21 al 28 d'abril.
 
Parada a la Plaça del Palau de la Música Catalana. S’hi vendran llibres de música i per a infants relacionats amb la diada, CDs dels cors de l’Orfeó Català i del Cor del Cambra del Palau de la Música Catalana, merchandising relacionat amb la diada, etc.
 
2 x 1 en la compra d’entrades per a l’espectacle Macadam Macadam, al Mercat de les Flors.
 
Benvolgut Robert Gerhard. Exposició a l’Espai Zero dedicada a aquest músic. Es podrà visitar fins el 10 de maig a la Biblioteca de Catalunya.
 
Mostra sobre el dibuixant Francesc Riart a la Biblioteca de Catalunya.
 
Presentació del Laboratori del ciment al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
 
Taller per fer roses de cinta, punts de llibre amb forma de rosa i decorats amb cintes. Parc de la Sèquia de Manresa, seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
 
Microconte inèdit de l’escriptor Ramon Erra. El text restarà penjat al llarg de dos dies de la façana de la seu del Departament de Cultura a les Comarques Centrals (23 i 24 d’abril)
 
Activitats del Consorci per a la Normalització Lingüística:
 
-       Servei de Català de Mollet. El Servei de Català de Mollet serà a la plaça de Catalunya.
 
-       Centre de Normalització Lingüísitica de Cornellà de Llobregat. Cornellà celebra la XX Jordiada.
 
-       Centre de Normalització Lingüística de Barcelona - Delegació de Ciutat Vella. Sant Jordi a la Rambla del Raval: "El drac menja paraules"
 
-       Servei Comarcal de Català de l'Alt Empordà. 9a Marató literària a l'Alt Empordà: Carles Fages de Climent
 
-       Centre de Normalització Lingüística de Barcelona - Delegació de Sants-Montjuïc i les Corts. Lliurament de premis del concurs fotoliterari "Què m'enamora de Barcelona?"
 
-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: L'exposició 'Xeic! Paraules de l'Ebre', a l'Escola Puig Cavaller de Gandesa
 
-       Sant Jordi 2012: L'exposició 'Xeic! Paraules de l'Ebre', a l'Institut Escola de Batea
 
-       Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat. VxL encomana poesia 2012 (4a edició)

-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: Presentació de la campanya 'La paraula ebrenca més bonica'
 
-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: Presentació de 'Tastets de lletres de les Terres de l'Ebre'
 
-       Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat.Homenatge a Joan Solà

-       Oficina de Català de Manlleu. Activitats de Sant Jordi a l'OC de Manlleu
 
-       Oficina de Català de Canovelles. Per Sant Jordi EnRaonem d’Amor
 
-       Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat. Jordiada 2012: Festa de Cultura Popular de Tradició Catalana
 
 
-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: Acte de final de curs a Santa Bàrbara
 
-       Oficina de Català de Lloret de Mar. 4a lectura de poemes amb intercanvi de llengües
 
-       Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ameteller. Actes de Sant Jordi.
 
-       Servei Local de Català d'Esplugues de Llobregat. Presentació de l'obra guanyadora del VI Concurs de Narrativa per a Dones - Premi Delta. Lectura de fragments de llibres. Lectura de poemes tradicionals i d'autor sobre Sant Jordi, Catalunya, la rosa i el drac.
 
-       Servei Local de Català de Castelldefels i SLC de Viladecans. Allibera un llibre i dóna-li un lector
 
-       Servei Local de Català de Gavà: Lectures encadenades per la Diada de Sant Jordi
 
-       Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès. Celebració de Sant Jordi a Vilafranca amb tast de menjars d’arreu del món
 
-       Delegació de Gràcia i Sarrià del CNL de Barcelona. Festa de Sant Jordi: "El món parla català"

-       Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf (SC del Garraf i Vilanova i la Geltrú).Punt de trobada de Voluntariat per la llengua a Cubelles
 
-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: 'El Parlament de Catalunya', d'Ignasi Riera, al Club de Lectura Fàcil
 
-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: el Consorci, a la Fira Literària de Jesús
 
-       Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre. Sant Jordi 2012: Ruta literària Cristòfol Despuig
 
-       Oficina de Català de Palafrugell. La lectura continuada de textos de Josep Pla acte central de la Diada de Sant Jordi 2012
 
-       Servei Local de Català de Rubí. Activitats per Sant Jordi a Rubí
 
-       Servei Local de Català de Manresa i SCC del Bages. Concurs de Sant Jordi del Centre de Normalització Lingüística Montserrat i altres actes
 

Altres activitats al voltant del dia de Sant Jordi

 
Lletres, al camp! Recepció del president del FC Barcelona. Sandro Rosell, i del conseller Mascarell a 11 escriptors. (10 d’abril)
 
Jornada festiva en el marc de l’exposició Un país de lletres al Palau Moja (14 d’abril)
 
Presentació Cd Nocturns a Arts Santa Mònica. Enregistrat per el segell La mà de Guido, a càrrec de la periodista de Catalunya Música, Mònica Pagès, i del professor de la Universitat Autònoma Eduard Cairol, traductor dels Himnes a la Nit de Novalis (17 d’abril)
 
Lectura al Parlament de fragments de La vida i la mort de Jordi Fraginals, de Josep Pous i Pagès. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, obren la lectura (19 d’abril)
 
Lletres, al camp! Amb motiu del partit FC Barcelona – Reial Madrid es repartiran més de 60.000 punts de llibre amb frases dels onze autors participants de l’acció (21 d’abril)
 
Activitat per a nens al Museu Episcopal de Vic: L’amic drac del Museu farà una visita guiada a la recerca de dracs, de cavallers i de princeses (22 d’abril)
 
Concurs "Llenguadrac. L'enigma de Sant Jordi". Planteja tres passatemps lingüístics diaris. Hi pot participar qualsevol persona que sigui fan de facebook.com/llenguacatalana o seguidora del perfil twitter.com/llenguacatalana (del 23 al 27 d’abril)
 
Sorteig de llibres d'Agost signats per l'autor, Tracy Letts (Premi Pulitzer 2008 per aquest text. Cal entrar al Facebook del Teatre Nacional de Catalunya per apuntar-s'hi (fins el 27 d’abril)
 
 
Activitats de Sant Jordi fora de Catalunya
 
L’Institut Ramon Llull organitza Sant Jordi al món, mitjançant el qual es programen activitats a 10 ciutats d’arreu del món:
 
1.- Madrid
 
Classe 0 de català, de coneixements bàsics a càrrec de les aules de Català Delegació de la Generalitat. A l’EOI Jesús Maestro de Madrid.
 
2.- Nova York (Estats Units)
a.- El Casal català organitza les activitats següents:
 
-       Books & Roses. Celebració del Dia del Llibre i els Drets d’Autor (21 d’abril)
 
-       L’Institut Català d’Amèrica organitza un acte a Barnes & Noble’s, a l’Upper East Side. Enguany, aquest acte es dedica al compositor Xavier Montsalvatge, en la commemoració del centenari del seu naixement.
 
-       Activitats per a nens
 
-       Presentació de "Xavier Montsalvatge. A Musical Life in Eventful Times", de Roger Evans. Seguidament, tindrà lloc un concert d’homenatge a Montsalvatge preparat pel compositor Albert Carbonell.
 
-       Caminada cap a Manny’s, on a les 14 hores es projecta el partit entre el FC Barcelona i el Real Madrid.
 

b.- Instituto Cervantes
 
Lectura del Quijote en diversos idiomes a càrrec de nens de totes les edats procedents de diferents escoles.  L'Instituto Cervantes regalarà una rosa i un llibre a tots els visitants.
 
3.- Berlín (Alemanya)
 
 
Presentació en català del llibre « What Catalans Want » pel seu autor Toni Strubell. Seguirà una xerrada-debat amb l’autor. A Literaturhaus (21 d’abril):
 
Lectura de les obres guanyadores dels 6ens. Jocs Florals (en català), organitzats pel Casal Català de Berlín, i lliurament dels premis. A Literaturhaus (21 d’abril):
 
Parada de llibres d’autors catalans traduïts a l’alemany i també llibres originals en català. A Literaturhaus (21 d’abril):
 
Concert de Maria Coma a B-Flat. Presenta el seu nou disc “Magnòlia” (21 d’abril)
 
Concert Trio Benavent-Di Geraldo- Pardo a B-Flat (22 d’abril)
 
Concert de l’Hespèrion XXI, dirigida per Jordi Savall en el marc de la sisena biennal de música antiga (Konzerthaus Berlin – Sala Gran)
 
Concert de MANEL a la sala Lido (23 d’abril)
 
 
4.- París (França)
 
Taula rodona sobre el tema “Viure i escriure a Barcelona” dins del cicle “les mercredis litteraires au Petit Palais”. Amb Mathias Enard, Jacques Reda, Benoit Jacquot, Henri Meschonnic, Sergi Pamies i Francesc Serés (25 d’abril)
 
 
5.- Londres (Regne Unit)
 
Concert de la Iaia a Sala Rich Mix (20d’abril)
 
Borough Market. Recital de poesia, coordinat per Jordi Larios, director del Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University of London, i un concert de música catalana. Es combinarà amb un grup de folk anglès. Al mercat hi haurà una parada de roses, un intercanvi de llibres i menjar català; així com informació sobre Catalunya, tant des del punt turístic com cultural ( 22 d’abril)
 
Teatre The Globe (de Sheakespeare). L’actor i director de la companyia catalana Parking Shalespeare, Pep Garcia-Pascual, participarà al Sonnet Sunday, recitant sonets del cèlebre dramaturg britànic en llengua catalana al teatre Shakespeare Globe. El Sonnet Sunday donarà el tret de sortida al Globe to Globe, un festival emmarcat en la Olimpíada cultural de Londres i que presentarà les obres de Shakespeare a càrrec 37 companyies internacionals en les llengües oficials de cada país que participa als Jocs Olímpics (22 d’abril)
 
Projecció de tres pel·lícules amb participació de productores catalanes al London Spanish Film Festival – Spring Weekend: Arrugas, amb participació de Cromosoma; Las olas, coproduïda per Promarfi, i The Monk, una coproducció amb França, amb la participació d’Estratègia Audiovisual. Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals.
 
6.- Budapest (Hongria)
 
Simposi de Catalanística a la Universitat de Budapest (40 anys d’estudis de catalanística a Budapest). Participants: José Enrique Gargallo, Tibor Berta, Barbara Łuczak, Francesc Vallverdú, Károly Morvay, Nikola Vuletić, Ildikó Szijj, etc. Presència d’Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats (del 24 al 26 d’abril)
 
7.- Lisboa (Portugal)
 
Diada Catalana a la Universitat de Lisboa. Jornada acadèmica a l’entorn de la lingüística comparada entre el portuguès i el català amb presència de professors de la Universitat de Barcelona i de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa (23 d’abril)
 
 
8.- Massachussets (Estats Units)
 
Catalan Week. Conferència i taller de traducció a càrrec de Mary Ann Newman.
Projecció de la pel·lícula Barcelona, un mapa (V. Pons) i lectura dramatitzada de poemes de J.V. Foix, M. Mercè Marçal i Anton Carrera (del 23 al 25 d’abril)
 
9.- Cork (Irlanda)
 
Seminari Landscape and Identity in Contemporary Catalan Writing a càrrec de Jaume Subirana sobre narrativa contemporània catalana per a la School of Languages, Literatures and Cultures de la universitat. S’oferirà una lectura en català i anglès d’algunes de les seves obres poètiques (20 i 21 d’abril)
 
10.- Tòquio (Japó)
 
Festa de Sant Jordi a l’Institut Cervantes de Tòquio. En col·laboració amb l’Associació Japonesa d’Amistat amb Catalunya, organitzada per la professora de català de la Universitat Hosei de Tòquio. La festa se centre especialment en Les Tres Bessones (lectura de contes en català i japonès, exposició.