El president Mas al programa
El president Mas al programa
 
  • En una entrevista al programa “Els matins de TV3”, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que “arribarem a l’objectiu de la sobirania fiscal”
 
  • El president de la Generalitat ha anunciat que es reunirà amb el president Rajoy per plantejar-li aquest acord, “més com una solució que com un problema, en les relacions Catalunya-Estat”
 
  • Respecte als deutes de l’Estat amb Catalunya, Artur Mas ha assegurat que “no busco la baralla ni la confrontació, sinó que ens els paguin”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat avui en una entrevista amb la periodista Ariadna Oltra, al programa “Els matins de TV3”, que aposta per arribar al pacte fiscal per la via de l’acord entre Catalunya i l’Estat, però ha afegit que el fet que el país tingui una hisenda pròpia “vindrà en qualsevol cas”. “Intentaré que sigui per la via del pacte, però anar al més ràpidament possible cap a la sobirania fiscal és un camí inevitable”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha recordat que aquest tema genera grans consensos entre la societat catalana, d’entre el 70 i el 80% de la població, i ha assenyalat que “Catalunya mai havia fet una aposta tan rotunda com la que està fent en aquest moment en aquest sentit”. En qualsevol cas, el president s’ha mostrat convençut que “arribarem a l’objectiu de la sobirania fiscal”.
 
Artur Mas ha anunciat que té previst reunir-se amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per explicar-li “la transcendència del pacte fiscal” i fer-li notar que “és més una solució que un problema per a les relacions Catalunya-Estat”. El president ha precisat que l’entrevista no serà pública, “perquè és important que aquestes reunions siguin discretes i no hi hagi la pressió de les declaracions posteriors”.
 
Preguntat sobre la seva confiança en l’èxit d’aquesta trobada, el president Mas ha contestat que “no tinc una gran confiança que els arribem a convèncer, però paga la pena intentar-ho” i ha afegit que “seria bastant absurd no explicar aquesta necessitat imperiosa que té Catalunya de plantejar aquest tema”.
 
Respecte a la possibilitat d’avançar les eleccions en cas d’una negativa de l’Estat al pacte fiscal, el president Mas ha assenyalat que “no les desitjo ni les buscaré, perquè la normalitat ens portaria a fer-les el 2014, però no com a condició sine qua non” i ha afegit que ho faria “si veig que des de Madrid es vol intervenir l’autogovern de Catalunya”. El cap del Govern tampoc no ha descartat una consulta popular sobre el pacte fiscal.
 
 
Deutes de l’Estat
 
Respecte als deutes de l’Estat amb Catalunya, el president ha recordat els 759 milions d’euros de l’anterior Govern i els 219 de l’actual, corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut. Artur Mas ha assenyalat que és propi “d’un Govern poc seriós” fer veure que no té aquests deutes i ha afegit que “si no ens paga el que ens deu, el grau de desconfiança en l’Estat espanyol serà molt gran”. Malgrat tot, el cap de l’Executiu ha explicat que “no busco la baralla ni la confrontació, sinó que ens paguin els deutes”. 
 
Pel que fa a les finances de la Generalitat, el president  Mas ha dit que “la situació és delicada, però la institució és forta” i ha posat com a exemple de confiança en el Govern l’èxit que ha tingut la darrera emissió de bons. En aquest sentit, ha assegurat que “és un bon camí que els catalans ens acostumem a finançar la Generalitat, sense necessitat d’anar a buscar els diners a fora”.
 
El cap de l’Executiu també ha fet referència a les polítiques d’austeritat i ha manifestat que “és un camí molt dur perquè l’herència que hem rebut és la que és”, però ha advocat per “fer els deures quan abans millor, perquè si ho fem més lent el camí serà més llarg”.
 
També s’ha referit a les normes europees sobre el dèficit i ha lamentat que “Europa colla massa perquè no és el mateix reduir quan tens creixement econòmic que quan tens recessió”. En aquest sentit, ha assenyalat que, en aquests moments, “qui imposa les normes ens hauria de permetre en comptes de fer-ho en un o dos anys, en tres o quatre”.
 
 
Recomanacions per Sant Jordi
 
El cap del Govern ha aprofitat l’entrevista per desitjar una bona diada de Sant Jordi a tots els catalans. A preguntes d’Ariadna Oltra sobre recomanacions de llibres, el president ha recordat que les seves obligacions no li deixen gaire temps per llegir, però ha citat les obres següents: “Incerta glòria” de Joan Sales; “Quan érem feliços”, de Rafael Nadal; el receptari de Ferran Adrià, i “Entre el sabre i la bomba”, de Francesc Canosa.

1  

Imatges

Ariadna Oltra entrevistant al president de la Generalitat

Ariadna Oltra entrevistant al president de la Generalitat 41