• El cap de l’Executiu ha rebut aquest matí l’Hereu i la Pubilla de Catalunya 2011 amb motiu de la diada de Sant Jordi
 
  • Artur Mas ha assistit a la missa oficiada per l’arquebisbe de Barcelona a la Capella de Sant Jordi del Palau i a la posterior benedicció de roses de les parades d’iniciatives socials
 
  • El president ha participat al migdia en la marató de lectura de Tirant lo Blanc, al Teatre Romea , i també en la  iniciativa solidària “Roses contra l’oblit
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquest matí diversos actes amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi. Així, acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik, el cap de l’Executiu ha assistit a la missa celebrada a la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez-Sistach.
 
A aquesta cerimònia han assistit unes 100 personalitats destacades. Entre d’altres, han estat presents els consellers del Govern; el ministre de l’Interior, Jorge Fernández-Díaz;  la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; els expresidents Jordi Pujol i José Montilla, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, entre altres convidats.
 
Un cop finalitzada la missa, l’arquebisbe ha beneït les parades de roses que diferents entitats d’iniciatives social instal·len al Pati de Carruatges del Palau amb un objectiu benèfic. El president Mas ha saludat un a un els representants d’aquestes associacions.
 
Més tard, i també al Palau, el cap de l’Executiu ha rebut en audiència la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2011, així com les Dames i Fadrins de les demarcacions catalanes, i la junta de Foment de les Tradicions Catalanes. En un breu parlament, el president els ha agraït  “tota la feina que feu dia rere dia per mantenir viva la flama de la catalanitat i això es fa palès a base de conservar i ser fidel i lleials a les nostres tradicions i a la nostra cultura popular”.
 
En aquesta línia, Artur Mas els ha encoratjat a continuar donant difusió a aquesta tradició “sobretot a aquella gent que no ho coneix tant, que ha arribat a casa nostra des de fa menys temps i que veu en aquesta fidelitat i manteniment de les tradicions un reflex de la nostra autoestima com a poble, com a país i com a nació”.
 
El president ha recordat que en la figura de l’Hereu i la Pubilla, i també en la dels Cabalers, hi ha una mica l’explicació de la Catalunya d’avui. “Hi ha qui es pregunta per què Catalunya és diferent – ha dit el president-, per què dins del sud d’Europa Catalunya ha progressat més econòmicament; per què està mes travada des d’un punt de vista del seu teixit associatiu; per què està més orientada cap a l’exterior, i això és per la combinació de la figura de l’Hereu i la Pubilla, que vol dir la fidelitat a la terra i la seva continuïtat, i del Cabalier, que es dedicava al comerç, a la indústria, al mar i a l’artesania”.
 
Ja al migdia, el cap de l’Executiu ha participat en la lectura continuada de 8 hores de l’obra de Joanot Martorell Tirant lo Blanc que es fa al llarg d’avui al Teatre Romea. L’acte és organitzat per la Fundació Romea per a les Arts Escèniques i l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona,  i compta amb la participació de 40 membres de la societat civil i 32 actors professionals que interpretaran els diferents papers de l’obra.
 
Un cop finalitzat l’acte de lectura, el president Mas ha participat també en la iniciativa  “Roses contra l’oblit”, desplaçant-se al domicili particular d’Odette Aragonés, una dona de 92 anys, veïna de Barcelona ciutat, a qui ha lliurat una rosa amb motiu de la diada.
 
“Roses contra l’oblit” és una iniciativa organitzada anualment per l’entitat Amics de la Gent Gran,  de la qual Odette Aragonés és usuària, i té l’objectiu de que cap persona gran es quedi sense la seva rosa en aquesta diada commemorativa.
 
Amics de la Gent Gran és una organització de voluntariat que treballa per millorar la qualitat de vida de la gent gran. L’objectiu de l’entitat és lluitar contra la soledat i la marginació de les persones grans mitjançant l’acció de voluntaris i la sensibilització de la societat.
 
 
La Diada de Sant Jordi arreu de Catalunya i a l’exterior
 
Diversos escriptors signaran llibres al Palau Robert de Barcelona, des d’on l’emissora RAC1 emet una programació especial de 13 hores des del Jardí dl Palau.
 
Les delegacions del Govern a Catalunya se sumen també a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb diverses activitats. A Tarragona, el Govern organitza el projecte La veu em frisa, que en aquesta tercera edició apropa la literatura a les residències de gent gran, els centres sanitaris, la presó de Tarragona i els centres de menors del Camp de Tarragona. Cada any s’intenta apropar la literatura a col·lectius de persones que tenen dificultats per accedir-hi.
 
A Girona, la Delegació del Govern organitza un esmorzar destinat al món literari de les comarques gironines. A Lleida, el Govern, l’Ajuntament i la Diputació ofereixen una recepció als escriptors del territori.
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna acull diversos actes, així la Setmana de la Cultura Catalana, que fins aquest dissabte promocionarà la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la ciutat. La delegació organitza diversos actes en col·laboració amb entitats i institucions, com la projecció de la pel·lícula El Mar, dirigida per Agustí Villaronga, o l’homenatge a Xavier Montsalvatge a partir de les 19.30 hores.
 
D’altra banda, les delegacions del Govern i els casals catalans a l’exterior han organitzat actes per fer arribar la festa a més de vint països d’arreu del món. De fet, des de 1995 el Dia del Llibre i la Rosa té el reconeixement de la UNESCO i des de 1999 és també el Dia Internacional de la Catalunya Exterior.
 
A la Catalunya del Nord, la Casa de la Generalitat a Perpinyà celebra la Diada de Sant Jordi un estand que, durant tot el dia, oferirà als visitants de la informació cultural i lingüística. A les 11.00 hores està prevista una reunió amb el Gremi de Llibreters i amb el Gremi de Floristes de la Catalunya del Nord amb l’objectiu de treballar de forma conjunta per consolidar la celebració de la Diada al territori nord-català. A l’Alguer, l’Espai Llull ha celebrat diversos actes previs, com una trobada literària o una lectura col·lectiva de poemes de Jordi de Sant Jordi i d’Ausiàs March.