Territori

25 d'abril de 2012, Dia internacional de sensibilització sobre el soroll

Cinc escoles de primària catalanes participen en tallers de so organitzats per Territori i Sostenibilitat

query_builder   24 abril 2012 10:57

event_note Nota de premsa

25 d'abril de 2012, Dia internacional de sensibilització sobre el soroll

Cinc escoles de primària catalanes participen en tallers de so organitzats per Territori i Sostenibilitat

  • L’objectiu és que els alumnes reconeguin els aspectes que causen contaminació acústica en un àmbit quotidià
Alumnes de cinc centres d’educació primària de Catalunya participaran demà dimecres, Dia internacional de sensibilització sobre el soroll, en uns tallers organitzats pel Departament de Territori i Sostenibilitat per promoure la sensibilització dels escolars sobre aquest tipus de contaminació. Es tracta de l’Escola Ítaca de Manresa (Bages), l’Escola Montserrat Solà de Mataró (Maresme), l’Escola Carrassumada de Torres de Segre (Segrià), l’Escola Mare de Déu del Mont de Girona (Gironès) i l’Escola Cingle Roig de Vilaplana (Baix Camp).
 
El taller, adreçat a l’alumnat del cicle superior d’educació primària, consisteix a treballar, mitjançant unes fitxes, els conceptes de música, so, soroll, ritmes, intensitats, to i timbre, a més d’aprendre a utilitzar el sonòmetre. Els alumnes realitzaran de forma individual un treball d’investigació sobre el nivell sonor que envolta casa seva i, en grup, confeccionaran un mural de síntesi amb les dades preses mitjançant  el sonòmetre. 
 
En paral·lel, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha elaborat un recull de recursos educatius sobre el so i el soroll perquè el professorat de tots els centres catalans pugui treballar el tema a l’aula amb l’alumnat de diferents nivells educatius. Aquest recull inclou 11 recursos: http://www20.gencat.cat/portal/site/mediambient/menuitem.718bbc75771059204e9cac3bb0c0e1a0/?vgnextoid=904f5ac67c597210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=904f5ac67c597210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default
 
En la societat actual el soroll està considerat com un agent contaminant que afecta la qualitat de vida de la població, i cada vegada s’accepta menys que sigui una conseqüència natural del desenvolupament tecnològic i que no pugui tenir solució. Hi ha prou estudis que demostren que, com succeeix també amb altres contaminants, l’exposició perllongada de la població al soroll produeix efectes negatius sobre la salut,  siguin fisiològics o psicosomàtics, i generen problemes ambientals així com moltes vegades també socials.
 
El Dia internacional de sensibilització sobre el soroll l’impulsa The New York Center for Hearing and Communication, que pretén divulgar la importància de la sensibilització i la prevenció d’aquesta contaminació entre tots els agents que, des de camps ben diferents —escoles, administracions, experts, titulars d’infraestructures, etc.—, hi poden estar implicats.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 240