Direcció General de Comunicació

Explotacions agràries

El Govern crea el Sistema Integrat de Dades d'Explotacions Agràries de Catalunya

query_builder   24 abril 2012 13:54

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Sistema Integrat de Dades d'Explotacions Agràries de Catalunya

  • Redueix els tràmits administratius i permet disposar d’informació integrada, permanent i actualitzada, eficaç per al Govern per a una planificació adequada del sector
 
El Govern ha aprovat avui el Decret de creació del Sistema Integrat de Dades d’Explotacions Agràries de Catalunya (DEAC), que integrarà a Internet tota la informació disponible sobre les explotacions agràries. L’instrument permetrà disposar d’informació actualitzada eficaç per al Govern a l’hora d’avaluar la situació del sector agrícola i seguir l’evolució estructural de les explotacions agràries de Catalunya.
 
El Sistema recollirà les característiques de les explotacions agràries i ramaderes: titularitat, superfície i béns de producció i d’orientació tècnica productiva de l’explotació. L’actualització del directori es farà d’ofici i de forma automatitzada a través de les dades obtingudes d’aplicacions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. D’aquesta manera s’eliminarà el cost administratiu per al ciutadà i, al mateix temps, es reduirà el cost per a l’Administració.
 
El decret aprovat avui també flexibilitza determinats criteris per accedir a la qualificació d’Explotació Agrària Prioritària per facilitar i incentivar així l’activitat agrària, garantir la continuïtat de les explotacions i augmentar les que es podran acollir als avantatges d’aquesta qualificació. D’entre les mesures de flexibilització destaquen les següents:
 
  • Es flexibilitzen els criteris per accedir a la condició d’agricultor professional i professional de l’agricultura més flexible.
 
  • Es facilita l’accés a les dones com a titulars d’explotacions agràries.
 
  • Es facilita el relleu a l’explotació en casos de cessament de l’activitat, per jubilació, incapacitat laboral permanent o mort del titular.
 
  • Es facilita la qualificació d’explotacions agràries prioritàries a explotacions situades en zones amb limitacions naturals i agronòmiques.
 
Amb aquesta major flexibilitat per obtenir la qualificació d’Explotació Agrària Prioritària hi haurà més explotacions que es podran acollir als avantatges fiscals en la transmissió de béns rústics, per compra, donació o herència (entre el 75 % i el 100 % de reducció de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats), per accedir a determinats ajuts del Contracte Global d’Explotació (plans de millora, incorporació de joves i ajuts de diversificació) i per obtenir determinats drets de producció (pagament únic, vinya...).
 
El decret s’emmarca en el compromís del Govern amb la simplificació administrativa i normativa.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia