• Homs adverteix que cada cop hi ha menys opcions d’entendre’s amb Espanya i afirma que la fortalesa del poble de Catalunya és “molt gran” i que “ens en sortirem”
  • Ha avançat que fa mesos que el govern treballa en el “pla de l’estrebada” per reaccionar contra la situació límit actual
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, es mostra confiat que Catalunya sabrà fer front als moments difícils que s’acosten. En una entrevista a RAC1, Homs ha reconegut que la Generalitat és “més feble del que ens havíem pensat” perquè la dependència econòmica de l’Estat és gran, però davant d’això ha reivindicat la “fortalesa del poble de Catalunya”.  El Govern, ha avançat,  ja fa  mesos que treballa en el que ha denominat “pla de l’estrebada”, l’estratègia per fer front a la situació límit que vivim. Evidentment, ha dit, una certa  “estrebada haurem de fer en termes polítics”, però aquesta “ha de tenir ingredients de fermesa, anar a favor del país però sense violentar la legalitat”. En aquest sentit ha recordat que en els proper mesos estarem en disposició de comptar amb una llei de consultes i això ens porta a “un escenari nou per a tots”.
 
Pel que fa a un possible referèndum sobre el pacte fiscal, el portaveu ha dit que “no tenim cap dubte de quin seria el resultat” i ha aventurat que la resposta favorable es podria situar entorn al 70’%. En aquest context, Homs ha afegit que si la resposta del poble de Catalunya fos positiva “la confrontació política no serà nítida, serà confosa, serà l’eina dels polítics espanyols amb arguments contradictoris perquè la gent estigui despistada” i ha afegit que, davant d’algunes veus a dins de Catalunya que han aventurat que amb la independència Catalunya seria dels països més pobres de la UE, ha assegurat amb contundència que “Catalunya per ella sola s’aguantaria com a projecte econòmic”, tesi avalada per economistes.
 
Segons el portaveu, per tant, el camí que s’ha de seguir és el del dret a decidir, que “el situem en una primera estació que és la sobirania fiscal perquè identifiquem que concita uns consensos molt més grans”
 
Respecte a la possibilitat que l’estat arribi a intervenir a Catalunya, Homs ha contestat que “compto que no” i que “per això treballem des de fa una pila de mesos perquè això no es produeixi”. El portaveu ha afegit que “encara que ens toca pagar el doble i retallar el doble”, mai “no llencem la tovallola” i “hi ha gruix per en sortir-nos-en”. En aquest sentit, ha recordat que “l’autogovern es defensa no només quan inaugures escoles, hospitals o carreteres sinó també quan has de retallar, per no donar marge als de fora perques decideixen per tu. Estem en aquest context”.  En aquest sentit Homs ha afirmat que “no tenim por al fracàs com a força política, el problema és la responsabilitat que portem a les esquenes i de derrota en derrota no s’arriba a la victòria final. I la responsabilitat empeny a prendre decisions.”
 
Pel que fa a un possible acostament entre CiU i ERC, el portaveu ha dit que “cada vegada es fa més evident que resulta inevitable una entesa d’aquestes característiques. I si també pogués ser-hi el PSC, millor que millor.”