Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reconeixement de la IGP Pa de Pagès Català

query_builder   27 abril 2012 11:08

event_note Nota de premsa

Reconeixement de la IGP Pa de Pagès Català

 
A partir d’ara, es podrà comercialitzar el producte amb aquest distintiu
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Ordre per la qual s’aprova el reconeixement i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, amb caràcter transitori, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.
 
La IGP Pa de Pagès Català empara un pa que respecta una manera de fer que, en essència, s’ha mantingut inalterada al llarg dels últims 100 anys a Catalunya i que es fonamenta en procediments d’elaboració lents i en el saber fer dels flequers durant la cocció. El pa protegit per aquesta IGP ha de complir estrictament un plec de condicions i un reglament per tal de garantir que el que arriba al consumidor és un pa amb totes les característiques del pa tradicional i que reuneix determinats trets visuals (rodó, d'imatge rústica, de crosta cruixent de color torrat, molla tendra i alveolat gran, del mateix color blanc que la farina que s’utilitza, roman tendre en el temps, etc.) i organolèptiques (gran aroma i sabor, certa acidesa que manté la sensació de frescor, i textura agradable passades 8-9 hores).
 
A més, el format es realitza de forma manual i tot el procés es desenvolupa seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària, i s’elabora exclusivament per les fleques inscrites al Registre d’establiments elaboradors. En el comerç, el pa de la IGP Pa de Pagès Català es trobarà clarament identificat; s’embossarà just en el moment de la venda, i es lliurarà als consumidors en bosses numerades amb el logotip identificatiu propi de la IGP.
 
Val a dir que en tot el procés de reconeixement d’aquesta IGP s’ha treballat conjuntament Departament i sector. El projecte es va iniciar l’any 2009 a instàncies de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, entitat que agrupa tots els gremis de flequers de Catalunya. És per tant una IGP que compta amb el suport de tot el sector flequer català, que espera que en sigui un revulsiu en uns moments difícils en els quals la manera de garantir-se la viabilitat i competitivitat passa, entre altres, per apostar per la qualitat. Segons dades del propi sector, 200 empreses (que representen uns 350 punts de venda) ja han manifestat la voluntat de formar part de la IGP i les previsions són que el nombre d’empreses implicades passi a 250.
 
Una IGP és un distintiu d’origen i qualitat europeu que reconeix les característiques diferencials i/o reputació d’un producte elaborat en un territori concret. El reconeixement estatal transitori és una fita molt important en el llarg procés de reconeixement d’una IGP atès que a partir d’ara es podrà comercialitzar el producte amb aquest distintiu.
 
El DAAM fa una clara aposta per impulsar, juntament amb el sector, els distintius d'origen i qualitat agroalimentària (denominacions d'origen, geogràfiques, de vins, marques de qualitat i indicacions geogràfiques protegides, etc) atès que atorguen un valor afegit al producte i contribueixen a optimitzar la seva competitivitat en el mercat, un dels objectius prioritats del Departament.