• Paul Preston, Joan Veny, Amical Viquipèdia, Taurus, Pius Alibek i l'Hospital Sant Jaume d'Olot, guardonats amb els Premis Pompeu Fabra 2012 per la seva contribució a l'impuls del català

 

  • L'occitanista Felip Gardy rep el premi Robèrt Lafont

 

 

Fotografia de l'acte

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, han presidit aquesta tarda l'acte conjunt de cloenda de l'Any de la Paraula Viva i el lliurament dels premis Pompeu Fabra i Robèrt Lafont. A l'acte també hi han participat el síndic d'Aran, Carlos Barrera; la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley; el president de la Secció Filològica de lInstitut d'Estudis Catalans, Isidor Marí, i el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro.

Mascarell ha destacat que "l'acte d'avui no ha fet més que comprovar els esforços que ha fet gent de tots els sectors per la promoció del català. És cert que la llengua catalana no compta amb tots els suports amb què compten la majoria de les llengües i el mateix succeeix amb l'occità, però la jornada d'avui expressa una extraordinària esperança, cada any hi ha motius per guardonar gent que treballa pel català . Sou representants de la gran quantitat de gent que s'esforça cada dia perquè el català continuï avançant".

Premis Pompeu Fabra

En l'edició de 2012, el premi a la Trajectòria professional, científica i cívica s'ha lliurat al filòleg Joan Veny, el premi Pompeu Fabra a la Projecció i difusió de la llengua catalana ha estat per a l'historiador Paul Preston, en l'àmbit de Comunicació i Noves Tecnologies s'ha lliurat a Amical Viquipèdia, en l'àmbit socioeconòmic ha estat per a l'empresa Taurus, el premi Incorporació a la comunitat lingüística ha recaigut en el restaurador Pius Alibek i finalment, el premi Voluntariat lingüístic, que es lliura per primer cop en aquesta edició ha estat per l'Hospital Sant Jaume d'Olot.

Premi Comunicació i noves tecnologies a l'Associació Amical Viquipèdia

El jurat ha valorat el seu incessant treball per a la consolidació i el creixement de la Viquipèdia en català, que ha tingut com a fruit que la versió catalana d'aquesta enciclopèdia oberta estigui entre les més prestigioses i ben posicionades i sigui homologable i superior en determinats aspectes a les versions de les grans llengües del món. L'Associació Amical Viquipèdia és una associació de viquipedistes, col·laboradors dels diferents projectes germans, constituïda legalment com a associació sense ànim de lucre.

Premi Àmbit socioeconòmic a l'Empresa Taurus

Se'ls ha concedit el premi per l'aposta decidida per la llengua catalana com a llengua d'ús normal en la documentació adreçada als clients i el web de la companyia, fet que projecta el català com a instrument clau en el món del màrqueting i el comerç. Taurus és una empresa creada a Oliana l'any 1962, que avui està present en més de 65 països repartits pels cinc continents i és una de les primeres empreses del sector del petit electrodomèstic.

Premi Projecció i difusió de la llengua catalana a Paul Preston

El jurat ha reconegut la tasca de reconstrucció històrica de la repressió de l'exèrcit franquista envers Catalunya i la llengua i la cultura catalanes, fet que ha projectat arreu del món les dificultats històriques que ha patit la nostra llengua, sobre la qual ha dit: "Per arribar a conèixer l'ànima d'un poble cal conèixer també la llengua que n'emana i que, en el cas de Catalunya, és imprescindible per copsar l'esperit d'un poble que s'expressa en llengua altra que la castellana".. Escriptor (Liverpool, 1946), Preston és professor al London School of Economics and Political Science i un dels historiadors més reconeguts sobre la Guerra Civil i la postguerra espanyoles. En el seu últim llibre, L'holocaust espanyol. Pautes d'extermini durant la guerra civil i després (Editorial Base, 2011), Preston exposa l'extraordinari anticatalanisme de l'exèrcit franquista durant el seu avanç dins Catalunya al final del 1938, en què assassinava amb total llibertat, especialment qualsevol que parlés català; fins i tot quan era l'únic idioma que parlava.

Premi Trajectòria professional, científica o cívica a Joan Veny i Clar

Se li ha atorgat el premi per la seva llarga trajectòria al servei de la llengua catalana com a professor i dialectòleg i també pel treball dialectològic al voltant de l'Atles lingüístic del domini català, obra monumental per conèixer la diversitat diatòpica de la nostra llengua. Veny és catedràtic de filologia catalana de la Universitat de Barcelona. A més d'aquesta universitat va estudiar a les de Lovaina i Poitiers. Es va doctorar en filologia romànica el 1956. La seva recerca en el camp de la dialectologia és capdavantera pel que fa a la llengua catalana, sobretot arran de l'edició d'Els parlars catalans (1978), que recull i estableix una síntesi de la variació dialectal de la llengua catalana. És membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, president del Consell Supervisor del TERMCAT. Ha estat director de la Secció de Llengua de l'Institut d'Estudis Andorrans. El 1997 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Premi Incorporació a la comunitat lingüística catalana a Puis Alibek Hermez

El jurat n'ha valorat la seva plena i fructífera incorporació a la nostra llengua i cultura, que ha enriquit aportant-hi elements de la seva cultura d¿origen, cosa que l'ha convertit en tot un exemple d'integració constructiva. Pius Alibek és un filòleg i restaurador iraquià d'ètnia assíria. Ha enfocat la seva carrera cap a la lingüística històrica comparada i l'origen i l'evolució de les llengües. Va arribar a Barcelona el 1981. Es va dedicar a l'ensenyament d'idiomes, va fer classes a diverses escoles i també a la universitat, a les traduccions per a El Periódico de Catalunya i també al programa de la comunitat europea Manumed, dedicat a salvaguardar el patrimoni manuscrit de la Mediterrània oriental. Parla amb fluïdesa arameu, anglès, àrab, kurd, català i castellà.

Premi Voluntariat lingüístic a l'Hospital Sant Jaume d'Olot

El premi reconeix que és tot un model en planificació lingüística en el seu àmbit i ha impulsat tota mena d'iniciatives que fomenten l'ús del català com a llengua comuna. La Fundació Hospital Sant Jaume és una institució benèfica sense ànim de lucre, i és també un model pel que fa a la planificació lingüística dins la sanitat pública. El premi és un reconeixement a la gran tasca que ha fet aquest centre per tirar endavant iniciatives que fomenten l'ús del català com a llengua comuna.

Premi Ròbert Lafont

En l'acte també s'ha lliurat el premi Robèrt Lafont, a la projecció i promoció de la llengua occitana, que ha recaigut en l'occitanista Felip Gardy, professor a la Universitat Pau Valèri de Montpeller. El jurat ha valorat la seva destacada contribució a la preservació i difusió dels valors de la llengua occitana i del seu patrimoni escrit des dels àmbits de la ciència i de la creació literària. Felip Gardy és un poeta i occitanista francès, deixeble de Robèrt Lafont. Ha escrit diverses obres en occità, en les quals es declara deixeble de Max Roqueta i Teodòr Aubanèl i d'altres en francès sobre temàtica occitana. És professor de literatura occitana a la Universitat Pau Valèri de Montpeller i ensenya aquesta matèria també a la Universitat de Bordeus.

Cloenda de l'Any de la Paraula Viva

L'Any de la Paraula Viva és una iniciativa conjunta de la Secció Filològica de l'IEC i la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar que l'any 2011 han coincidit els centenaris de la Secció Filològica i de la mort de Joan Maragall. La iniciativa convocava tota la societat a promoure al llarg d'aquest any tota mena d'iniciatives que contribuïssin a descobrir, compartir i celebrar la vitalitat i la creativitat expressiva de la llengua catalana, sota el lema "2011, 'Any de la paraula viva". En l'acte de cloenda de l'Any de la Paraula Viva s'han mostrat, de manera presencial o mitjançant audiovisual, algunes de les iniciatives que s'han impulsat.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte d'entrega del premi Robèrt Lafont, a la projecció i promoció de la llengua occitana

Fotografia de l'acte d'entrega del premi Robèrt Lafont, a la projecció i promoció de la llengua occitana
JPG | 382

Fotografia dels guardonats amb els Premis Pompeu Fabra

Fotografia dels guardonats amb els Premis Pompeu Fabra
JPG | 424