Cultura

El Secretariat de Corals Infantils de Catalunya presenta la seva 45a Trobada General

query_builder   7 maig 2012 14:10

event_note Nota de premsa

El Secretariat de Corals Infantils de Catalunya presenta la seva 45a Trobada General

  • S’hi estrenarà la cantata Set dies que van canviar el món, amb música d’Antoni Ros-Marbà i text de Ramon Solsona
  • Hi participaran gairebé 3.000 nens i nenes de més d’un centenar de corals, a més de la cantant Nina i la JONC Filharmonia, sota la batuta de Manel Valdivieso
Fotografia dels assistents
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit aquest matí la roda de premsa de presentació de la 45a Trobada General del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), que tindrà lloc el 13 de maig, a les 6 de la tarda, el Palau Olímpic de Badalona. En la trobada s’estrenarà la cantata Set dies que van canviar el món, encarregada i composta expressament per a l’ocasió pel compositor Antoni Ros-Marbà sobre text de l’escriptor Ramon Solsona. En el concert hi participaran gairebé 3.000 nens i nenes de més d’un centenar de corals, a més de la cantant Nina i la JONC Filharmonia, sota la batuta de Manel Valdivieso.
 
També han intervingut a la roda de premsa Manel Cubeles, president del SCIC; Antoni Ros-Marbà, autor de la música de la cantata Set dies que van canviar el món; Ramon Solsona, escriptor i autor de la lletra de la cantata, i Montserrat Cortiella, representant de la JONC Filharmonia.
 
En la seva intervenció a la presentació, el conseller Mascarell ha assenyalat que “aquesta tradició, que té 150 anys i que va començar al voltant del concepte de la fraternitat, el Secretariat ha aconseguit que sigui plenament moderna. El mèrit d’aquestes cantates és que aquesta gran tradició també la puguem admirar com a fet cultural modern i contemporani”. El conseller ha destacat que la trobada té els valors de “l’esforç compartit“, del “plaer de compartir un fet musical” i de “les coses ben fetes” i que aquest és “un valor que hem de compartir tots”. “Aquest país nostre necessita coses ben fetes i aquesta trobada n’és un exemple”, ha conclòs el conseller.
 
El president del SCIC, Manel Cubeles, ha explicat que “la trobada general és l’acte en què tots els cors que tenim federats a Catalunya es troben per fer una estrena conjunta. Aquest acte es fa cada 5 anys perquè aplegar tots els nens que tenim federats és molt feixuc, són uns 3.000 nens de 120 corals”. Cubeles ha detallat que “per preparar aquest acte es parla amb un compositor, en aquest cas vam parlar fa 2 anys amb el mestre Antoni Ros-Marbà, que ja ens havia fet dues cantates anteriorment, i li vam proposar de fer-ne una tercera. Va acceptar molt gratament i es va posar en contacte amb l’escriptor Ramon Solsona”.
 
El compositor Antoni Ros-Marbà, autor de la música de la cantata Set dies que van canviar el món, ha manifestat que “cada cantata és un repte nou, és com pujar una muntanya, una muntanya difícil. I el fet d’haver-ne fet dues anteriorment representava que no t’havies de repetir i que calia agafar uns camins completament diferents”. “Encara que trobava difícil fer una tercera cantata, vaig veure de seguida que aquest camí era obert, divertit i que s’hi podia fer un projecte totalment diferent i que fos engrescador per a tots els nens i nenes”, ha afegir Ros-Marbà.
 
L’escriptor Ramon Solsona, autor de la lletra de la cantata, ha explicat que la cantata descriu una paròdia de la creació del món, i durant set dies la primera tribu de la humanitat va inventant una sèrie de coses: el llenguatge, el pa amb tomàquet, els números, els balls moderns (el mambo, el cha-cha-cha i el rock and roll), l’amor, la mandra i el futbol”. Solsona ha afirmat que, a diferència d’altres projectes, en l’experiència de la cantata hi ha trobat el que es podria anomenar la “modèstia ambiciosa”, és a dir, que “això té unes limitacions, però el fas el màxim de bé que saps”. “Et queda la satisfacció d’haver participat en un projecte modestament molt ambiciós”, ha remarcat.
 
Montserrat Cortiella, en representació de la JONC Filharmonia, ha afirmat que “ha estat un plaer per a l’orquestra que el SCIC es tornés a posar en contacte amb nosaltres per col·laborar amb la cantata. Com a orquestra de joves que és també s’ho han passat bé preparant-la i gravant-la”.
 
 
La Trobada de Corals Infantils
La Trobada de Corals Infantils de Catalunya, organitzada cada cinc anys pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), és un esdeveniment molt especial, ja que reuneix un cor format per nens i nenes de tot Catalunya, València, Mallorca i la Catalunya Nord, que durant tot un cap de setmana tenen ocasió de conviure i allotjar-se a casa d’altres cantaires que no coneixen i formar part d’un cor i d’un concert únic. Són dies de gran activitat i il·lusió que esdevenen una experiència inoblidable tant pels cantaires, com pels responsables i per a totes les famílies que amb el seu suport fan possible un esdeveniment d’aquesta magnitud.
 
Prèviament a cadascuna d’aquestes trobades, el SCIC edita un enregistrament de l’obra que s’hi estrenarà a càrrec dels membres d’algunes de les corals que participaran en el concert. Aquests enregistraments, juntament amb altres gravacions fetes per corals del SCIC, formen la col·lecció “Acuitacantar”. La cantata Set dies que van canviar el món, amb música d’Antoni Ros-Marbà i text de Ramon Solsona, serà el vuitè número d’aquesta sèrie.
 
Les entrades per al concert tenen un preu únic de 10 euros i es poden adquirir amb antelació a través de Telentrada (920101212, www.telentrada.com) o bé, el mateix dia del concert, al Palau Olímpic de Badalona.
 
 
NOTA: Els mitjans interessats en assistir a la trobada han de demanar invitació a premsa@scic.cat.
 
 
Vídeo promocional de la trobada: http://www.youtube.com/watch?v=aCkYP-RcnRg
 
 

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa 45a Trobada General del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya

Dossier de premsa 45a Trobada General del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya
PDF | 3563

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa
JPG | 3846

Fotografia dels assistents a la roda de premsa

Fotografia dels assistents a la roda de premsa
JPG | 5374