Territori

Acord per començar a retirar de forma immediata els residus de l'antiga fàbrica Massó i Carol a Santa Coloma de Cervelló

L'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló signen l'acord, que implica començar a retirar els bidons en un màxim de 30 dies

query_builder   11 maig 2012 14:00

event_note Nota de premsa

Acord per començar a retirar de forma immediata els residus de l'antiga fàbrica Massó i Carol a Santa Coloma de Cervelló

L'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló signen l'acord, que implica començar a retirar els bidons en un màxim de 30 dies

Foto convenio
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat), Gerard Segú, han presentat i signat avui l’acord per a la retirada dels bidons de residus industrials que l’empresa de compravenda de productes químics Massó i Carol havia deixat abandonats des del 2008 a la finca de Santa Coloma on hi havia tingut la fàbrica. El document ha estat subscrit també pels administradors concursals de l’empresa i per Inmobiliaria Mar SLU, actual propietària dels terrenys de l’antiga fàbrica. A la pràctica, el document comportarà, d’una banda, la retirada immediata i gestió dels residus industrials acumulats i, de l’altra, el posterior estudi de les condicions i riscos del sòl per determinar la possible contaminació que pugui afectar el terreny.
El protocol estableix iniciar la retirada dels residus en un termini màxim de 30 dies i culminar-ho en sis mesos. El cost de l’operació, que assumirà Inmobiliaria Mar, serà de gairebé 800.000 euros. També serà l’encarregada de fer l’estudi de riscos del sòl. L’ARC, l’Ajuntament i la plataforma ciutadana creada arran d’aquesta problemàtica han treballat de forma estreta els darrers mesos per accelerar la resolució del cas, atesa l’alarma social que havia despertat entre la ciutadania. De fet, el  8 de maig l’Ajuntament va celebrar un ple extraordinari en què es va aprovar per unanimitat la signatura del Protocol negociat les últimes setmanes.
Quan l’empresa química Massó i Carol va tancar la planta de Santa Coloma de Cervelló a finals del 2008 hi va deixar acumulades gairebé 2.500 tones de residus industrials (són 41 tipus de residus químics envasats en uns 6.500 envasos i bidons de diferents capacitats). Malgrat els processos administratius engegats per l’ARC, les gestions de l’Ajuntament, la pressió social i el procés judicial obert als Jutjats de Sant Boi contra Massó i Carol SA per presumpte delicte ambiental i desobediència mai fins ara no s’havia aconseguit la retirada dels residus.
Els residus s’han inventariat, classificat i s’agruparan per tipologies homogènies i de seguretat, i el seu tractament es durà a terme en instal·lacions autoritzades, a través de la seva valorització o eliminació.
 
 
Les actuacions de l’ARC
 
Les actuacions de l’ARC es remunten a l’any 2008, quan es va resoldre l’expedient sancionador contra Massó i Carol per la manca de gestió i abandonament de residus perillosos, per un import total de 32.000 €. En la mateixa resolució, es requeria a l’empresa la realització d’un inventari dels residus, la presentació d’un pla de retirada, la correcta gestió dels residus i el sanejament de les terres presumptament contaminades, així com la presentació d’un estudi de risc del conjunt de la finca.
 
Cap d’aquests requeriments es va dur a terme per la qual cosa es van imposar 3 multes coercitives a Massó i Carol de 3.200€ cadascuna que mai es van pagar i que actualment estan reclamades via constrenyiment i en recurs contenciós.
 
Un any després, al 2009, l’ARC va presentar denúncia al jutjat de Sant Boi de Llobregat per presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, amb l’agreujant de desobediència.
 
Les últimes gestions realitzades són del març d’aquest any, quan l’ARC va realitzar una visita a l’emplaçament i va comprovar que els residus encara estaven emmagatzemats i de forma precària i va requerir a la propietària dels terrenys la retirada i correcta gestió dels residus sota l’advertiment d’accions sancionadores.
 
Les actuacions des del nivell local de l’Ajuntament i la ciutadania
 
En paral·lel als processos endegats per l’ARC, l’Ajuntament ha fet un seguiment de la situació i col·laborat en la mesura de les seves competències, aconseguint l’any 2011 que la propietat del terreny efectués l’inventari dels residus i n’acondicionés els bidons i envasos. A principis d’aquest 2012 es va sumar a la denúncia contra Massó i Carol presentada anteriorment per l’ARC i en tràmit al Jutjats de Sant Boi i darrerament ha participat en les negociacions per arribar a l’acord que s’ha subscrit avui.
 
La ciutadania de Santa Coloma de Cervelló també s’ha implicat en la denúncia i resolució del cas, amb un moviment veïnal i associatiu liderat per la Plataforma contra el cementiri químic a Santa Coloma de Cervelló que ha fet una important tasca de mobilització, sensibilització i denúncia de la problemàtica que han representat durant més de 4 anys aquests residus abandonats de forma precària.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 117