Prop de 79.000 catalans fan servir aparells i dispositius domiciliaris per tractar malalties que alteren la funció respiratòria.
 
El Departament de Salut impulsarà la creació d’un Observatori de les teràpies respiratòries domiciliàries per millorar l'atenció i els resultats en la salut dels pacients.
 
El Departament de Salut vol impulsar l'avaluació de les teràpies respiratòries domiciliàries mitjançant la creació d’un Observatori per millorar l'atenció dels pacients i resultats en salut. Aquesta iniciativa ha estat presentada durant la celebració de la Jornada sobre teràpies respiratòries a domicili que ha tingut lloc avui 11 de maig a Barcelona i que ha comptat amb la presència de més d'un centenar d'experts de l'àmbit de assistencial,  la gestió sanitària i de les empreses proveïdores del sector.
 
Uns 79.000 catalans han de fer servir habitualment aparells domiciliaris per tractar malalties que alteren la funció respiratòria. Aquests tractaments domiciliaris són l'oxigenoteràpia, la ventilació mecànica, els nebulitzadors, els dispositius CPAP -pressió positiva contínua sobre la via aérea, o els polxioxímetres, entre d’altres. L’espectre de malalties que poden beneficiar-se d'aquests tractaments és molt divers. L'oxigenoteràpia domiciliaria és el tractament més emprat per a la insuficiència respiratòria, causada principalment per malalties respiratòries com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o la fibrosi pulmonar. Les malalties neuromusculars o les alteracions de la caixa toràcica també poden causar insuficiència respiratòria i, en aquest cas, el tractament d'elecció és la ventilació mecànica a domicili. L’apnea del son es tracta amb CPAP i els pacients amb fibrosi quística i altres malalties respiratòries es poden beneficiar dels nebulitzadors.
 
Malgrat l’ampli ventall d’intervencions que s’agrupen sota el concepte de teràpies respiratòries domiciliàries i de les malalties que són abordades, es poden determinar tota una sèrie de característiques comunes. Aquest tipus de tractaments són administrats al domicili dels propis pacients, que els han de seguir durant llargs períodes de temps, o de per vida, i sense un control continuat per part de professionals sanitaris i tècnics.
 
Les teràpies respiratòries a domicili impliquen l'ús d'aparells amb diferents graus de complexitat que poden requerir recanvis de materials fungibles, i un servei tècnic i de manteniment regular que pugui oferir una resposta ràpida i eficaç en cas d’avaries o incidències en l’equipament. La provisió del tractament es fa mitjançant empreses proveïdores privades que tenen un concert econòmic amb l'administració sanitària i que assumeixen el subministrament dels aparells, el material fungible i la resposta a les incidències tècniques, sense cap cost directe per al pacient.
 
En la major part de les ocasions els tractaments afecten l’estil de vida de les persones que el reben, atès que disminueixen la seva mobilitat o suposen una molèstia a l’hora del descans nocturn. Aquests factors, tal com demostra la literatura científica, semblen influir negativament en l'ús apropiat i l'adherència terapèutica a aquest tipus de tractament fet que fa minvar l’eficàcia d’aquestes teràpies.
 
L'Observatori de les teràpies respiratòries a domicili
Malgrat l’existència d’estudis científics sobre la utilització de les teràpies respiratòries a domicili, aquest tipus de treball s’han focalitzat més en l’estudi del procés –indicacions, compliment- que no en els resultats en salut –evitar ingressos, millora de la qualitat de vida i la supervivència-. Així mateix, es detecta una mancança d’estudis que, a més dels resultats sobre l’ús d’aquest tipus d’intervencions, també integrin les percepcions i preferències dels pacients.
 
Per aquest motiu, el Departament de Salut ha decidit promoure l’Observatori de les Teràpies Respiratòries a Domicili. Aquesta és una iniciativa que es durà a terme a través del Pla Director de les Malalties de l’Aparell Respiratori (PDMAR) del Departament de Salut, el CatSalut, l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) i la Fundació Sanitària d’Osona per a la Recerca i l’Educació Sanitària (FORES). L'Observatori comptarà també amb l'assessorament extern d'altres col·lectius com la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i el Fòrum Català de Pacients.
 
Els principal objectiu de l’Observatori serà l’estudi i l’anàlisi de l’impacte de les teràpies respiratòries a domicili. També serà un dels objectius de l’Observatori la realització d’estudis per contribuir a la millora de la prestació, la disminució de la variabilitat en l’ús d’aquesta prestació, la detecció de línies d’innovació, el coneixement de les preferències i l’opinió dels pacients en base a la realització d’estudis qualitatius i enquestes de satisfacció, la recollida de dades i informació que ajudi a comprendre el desenvolupament d’aquestes teràpies.