- Les policies integrades a la Xarxa tenen dos canals de comunicació directes amb els Mossos d’Esquadra
- A diferència dels sistemes de telefonia mòbil, cobreix el 99% de la població i el 95% del territori, tant rural com urbà
- És un dels instruments del nou model integral de seguretat pública de Catalunya que impulsa el Govern i que es basa en la complementarietat i la coordinació entre Mossos, policies locals i serveis d’emergències
89 de les 213 policies locals de Catalunya han signat convenis per adherir-se al que es coneix com la Xarxa RESCAT de radiotelecomunicacions d’emergència i seguretat de la Generalitat i 28 més ho faran properament. Es tracta d’un sistema que està a disposició de tots els cossos operatius del país i que garanteix, tant en zones rurals com urbanes, una comunicació fiable, confidencial i en temps real entre els serveis policials i d’emergències del territori. Permet, per tant, millorar el rendiment, l’eficàcia i els operatius desplegats al territori.
La Xarxa RESCAT és un dels instruments del nou model integral de seguretat pública de Catalunya que impulsa el Govern de la Generalitat i que es basa en la complementarietat i la coordinació operativa entre els Mossos d’Esquadra, les policies locals i els serveis d’emergències.
De fet, a banda de les policies locals i la policia de la Generalitat, també formen part de la Xarxa els Bombers de la Generalitat, els Bombers de Barcelona, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Cos d’Agents Rurals, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Direcció General de Protecció Civil i tots els ajuntaments sense policia local.
En què consisteix?
A través d’aquest sistema de radiocomunicació els Mossos d’Esquadra i les policies locals comparteixen dos canals de comunicació. Un per comunicar i alertar dels fets greus que es produeixin i transmetre informació policial al moment i un segon canal obert a les policies locals que no tenen sala de comandament perquè es comuniquin directament amb els Mossos per demanar informació sobre persones i vehicles o per a suport urgent en situacions de perill. Els alcaldes dels municipis sense policia local també estan connectats amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), a través de dos terminals facilitats pel Departament d’Interior.
Cobertura àmplia i fiable
A diferència dels sistemes de telefonia mòbil, la xarxa cobreix el 99% de la població i més del 95% del territori de Catalunya, incloent-hi els túnels viaris i ferroviaris, i arriba tant a les zones urbanes com rurals. Un altre avantatge és que és una xarxa robusta i fiable: no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix, a més, la confidencialitat en les comunicacions i dades.
Actualment la Xarxa RESCAT compta amb 205 estacions base distribuïdes al país i més de 20.000 terminals amb sistema GPS, cosa que permet tenir localitzats en tot moment els vehicles i els efectius.
Desplegament territorial
Amb la intenció de seguir avançant en el desenvolupament del model de coordinació operativa entre el cos de Mossos d’Esquadra i les policies locals que està implantant el Departament d’Interior, el 23 de gener passat es va iniciar una prova pilot a les comarques gironines perquè 22 cossos de policia local i els Mossos d’Esquadra compartissin canals de comunicació a través de la Xarxa RESCAT. Els resultats òptims de la prova han portat a implantar el sistema a la resta del país. Actualment ja funciona al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya Central i properament es completarà amb les regions policials de Pirineus, Ponent i Metropolitana Sud (aquest mes de maig) i Metropolitana Nord, el juny.
Altres instruments de cooperació policial
D’altra banda, en aquest nou model de policia de Catalunya, la Xarxa RESCAT no és l’únic instrument de cooperació entre policies locals i Mossos d’Esquadra. Els municipis també compten amb el programari SIPCAT, un sistema que els permet interconnectar-se i integrar-se als sistemes d’informació dels Mossos d’Esquadra, al centre d’atenció de trucades 112 i al Servei Català del Trànsit. Actualment hi ha 69 policies locals adherides al SIPCAT i 33 municipis més que han acordat sumar-s’hi properament.
Per saber-ne més: Seguretat al Pla de Govern.