Interior

Experts constaten que cal augmentar el nombre de dones comandaments a la policia

Catalunya se situa en la mitjana europea pel que fa al percentatge de dones comandaments

query_builder   16 maig 2012 16:31

event_note Nota de premsa

Experts constaten que cal augmentar el nombre de dones comandaments a la policia

Catalunya se situa en la mitjana europea pel que fa al percentatge de dones comandaments

Inaugruació de les jornades dona sobre el comandament de les dones a la policia
Inauguració de les jornades
Les Jornades sobre el lideratge en el comandament de les dones a la policia, que tenen lloc des d’avui fins al divendres a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), han evidenciat que les dones encara tenen camí a recórrer en els cossos policials. Si bé el percentatge de dones augmenta, la seva presència als llocs de comandament encara és minoritari.
 
La directora l’ISPC, Núria Aymerich, ha destacat en la inauguració que l’objectiu de les jornades és aprofundir en el coneixement del lideratge en el comandament i reflexionar-hi des d’una perspectiva de gènere, especialment en una professió tradicionalment exercida per homes. Aymerich ho considera molt important perquè és sumant les especificitats que caracteritzen els homes i les dones que les organitzacions aconsegueixen millorar i avançar de forma significativa.
 
Els països que més dones policia tenen són Estònia, amb un 33,9%, Holanda (29%), Suècia (29%), Letònia (29%), Lituània (29%), Suïssa (22,5%), Anglaterra i Gal·les (22%), Irlanda (21%) i Catalunya (21%). Per contra, Grècia (12,5%), Espanya –Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil- (12,4%), seguits d’Itàlia (14,2%), Finlàndia (14,3%), Eslovàquia (15%) o Luxemburg (11%). França se situa en una franja intermèdia, amb un 18% de dones policia.
 
El cos de Mossos d’Esquadra, que recentment ha celebrat els 25 anys de la incorporació de les dones a l’organització, té actualment un 21% de dones policia, equiparable als de les policies del nord d’Europa. Malgrat això, és un percentatge molt superior al que hi ha als llocs de comandament.
 
Les dades situen Catalunya en la mitjana europea tot i que s’evidencia una presència menor de les dones en els llocs de comandament superior o màxim; en el cas dels mossos d’esquadra, les dones representen un 6% de la categoria de comissari/ària, i en les policies locals el percentatge és menor. En el cos de Mossos d’Esquadra en la categoria d’intendent/a i inspector/a, un 9% són dones, que augmenten en el cas de les sergentes (10%) i de les caporals (13%).
 
Les policies dels landers alemanys se situarien en percentatges similars als dels mossos d’esquadra. El contrast l’ofereix Dinamarca, on hi ha un 30% de dones en els rangs de més responsabilitat, seguit per Suècia i Holanda.
 
La història, la cultura del país i de les organitzacions són alguns dels principals factors que expliquen aquesta situació. Per exemple, la presència de la dona als cossos policials ha patit un creixement lent, i actualment encara és considera minoritària, fet que dificulta que es pugui arribar a una situació més igualitària o de paritat.
 
També, en el nostre país les dones esperen més temps a presentar-se als concursos de promoció i ho fan en nombre inferior als homes.
 
D’altra banda, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha volgut expressar el seu reconeixement i agraïment a la tasca que desenvolupa la policia i a les dones policia per escollir una professió que els honra i que està reconeguda, dins i fora de les nostres fronteres. Ortega ha afirmat que “la presència de la dona als cossos policials és un signe de normalitat al país”, que serà absoluta quan les dones ocupin un nombre similar de llocs de comandament que els homes.
 
Ortega ha afirmat que malgrat que les dones de la generació actual són aquelles que han estat més ben preparades en la història del nostre país, no hi ha un reflex en la realitat social ni tampoc en el comandament dels cossos policials. Segons Ortega, cal canviar les lleis, però el repte més important és el canvi de mentalitat.
 
Per tant, i tal com afirmava el comissari en cap del Cos de Mossos d’Esquadra, Josep Milán, a banda dels canvis normatius que es puguin introduir calen mesures de transformació social i internes, que es reflecteixin també en l’estructura de comandament.
 
Les Jornades sobre el lideratge en el comandament de les dones a la policia volen ser un espai de reflexió sobre la funció directiva, el lideratge i el lideratge femení, adreçades a professionals dels cossos policials, de l’Administració, del món de la seguretat i de l’empresa. A partir de l’anàlisi de les dades sobre la situació de la dona, experiències o sobre les polítiques de promoció a les policies europees es debatrà sobre quines són les limitacions de les dones per ocupar llocs de responsabilitat, en especial a la policia, i d’identificar accions de millora per assolir una representació més important de les dones en els llocs de comandament en els cossos policials.