Salut

17 de maig, Dia Mundial de la Hipertensió

La hipertensió és el factor de risc més important per a les malalties cardiovasculars

query_builder   17 maig 2012 11:57

event_note Nota de premsa

17 de maig, Dia Mundial de la Hipertensió

La hipertensió és el factor de risc més important per a les malalties cardiovasculars

Es té hipertensió arterial quan la pressió de la sang que circula per les artèries és massa elevada. En termes generals, una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial màxima igual o superior a 140 mm Hg, o la mínima igual o superior a 90 mm Hg.
 
A Catalunya, una de cada cinc persones adultes és hipertensa. El fet que moltes persones tinguin hipertensió i, per tant, tinguin un excés de risc de patir malalties cardiovasculars com un ictus o un infart agut de miocardi, és el que determina que la hipertensió tingui un impacte tan gran en la salut cardiovascular de la població de Catalunya i de la de tots els països occidentals.
 
Es pot patir hipertensió a qualsevol edat, però és a partir dels 60 anys quan augmenta més el risc. També augmenten les probabilitats amb el sobrepès, el consum de tabac i alcohol i altres problemes de salut com la diabetis i l’estrès.
 
Els estils de vida saludables i el control periòdic són les bases per prevenir la hipertensió
 
Retardar o prevenir la hipertensió és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, fer esport regularment, no fumar i moderar el consum d'alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.
Per altra banda, a mesura que passen els anys, cal mesurar-se la pressió regularment, perquè és la millor manera de detectar-la i evitar complicacions.
 
Set normes bàsiques per controlar la pressió i augmentar la qualitat de vida
 
La hipertensió arterial és una malaltia crònica i, per tant, no es pot guarir, però es pot controlar seguint unes set normes senzilles:
 
1.            Els metges, els millors consellers. Saben perfectament què cal fer i cal seguir estrictament les seves indicacions.
2.            Com menys sal, més salut. Els aliments ja contenen totes les sals necessàries per a la salut. També cal evitar els menjars preparats que en tinguin molta com, per exemple, els embotits, les conserves o els aliments precuinats. Acostumar-s'hi és fàcil i els avantatges són molt grans.
3.            Traieu-vos un bon pes de sobre. A cada edat i alçada li correspon un pes adequat. Si teniu excés de pes, feu una dieta amb poques calories. Aprimeu-vos de mica en mica i fugiu de règims miraculosos. Us trobareu millor i la pressió també millorarà.
4.            Guanyeu el vostre campionat particular. Passejar una estona cada dia i, fins i tot, practicar algun tipus d'exercici físic adequat a la vostra edat us farà estar més àgils i sentir-vos millor. Millorareu en vitalitat i guanyareu el campionat de la vostra salut.
5.            Brindeu a la vostra salut de debò. Una mica de vi o de cervesa en els àpats no us perjudicarà, però intenteu reduir al màxim el consum d'alcohol. Aquest sí que serà un brindis a la vostra salut.
6.            Aire pur a qualsevol hora. Feu que, a partir d'ara, els pulmons tinguin sempre aire pur. Molta gent ha aconseguit deixar de fumar. És qüestió de proposar-s'ho i –si ho creieu convenient– de comptar amb l'ajuda d'algun programa de deshabituació.
7.            Medicació al peu de la lletra. El fet que us trobeu bé no vol dir que pugueu deixar, reduir o modificar la medicació. Cal recordar-se'n cada dia. Prendre-la exactament, com us ho hagi dit el vostre metge o metgessa, és la millor manera de tenir la pressió a ratlla.
 
La majoria de les persones hipertenses saben que ho són i reben tractament. Malgrat tot, encara hi ha una part de persones que no saben que són hipertenses, algunes que tot i saber-ho no es tracten, i algunes que tot i tractar-se no es controlen.
 

En aquest sentit, hi ha molta feina per fer en l’àmbit del control de la hipertensió i, per això, els professionals de l’atenció primària i de la farmàcia comunitària estan endegant programes adreçats a controlar la hipertensió. Amb l’aplicació d’aquests programes s’obtindrà una reducció del nombre de persones que pateixen malalties cardiovasculars, sobretot ictus i infarts, que es traduirà en una baixada de la mortalitat per aquestes causes i, el que probablement és més important, en menys pèrdues de qualitat de vida de les persones que sobreviuen a aquestes malalties. 

Més informació: