
El secretari general del departament d’Interior, Xavier Gibert, ha signat aquesta tarda, a la seu del Departament d’Interior, convenis de col·laboració amb Endesa i Gas Natural Distribució per a l’adhesió d’aquestes empreses a la Xarxa Rescat de radiocomunicacions d’emergències i seguretat de la Generalitat.
Els representants signants de cada conveni han estat el director general de Gas Natural Distribució, José María Gil Aizpuru, i el subdirector general d’operacions d’Endesa, Josep M. Esteve Sorigué.
Aquest marc de col·laboració ha estat impulsat per la Direcció General de Protecció Civil en col·laboració amb l’Institut Cerdà, i ha permès que les principals empreses estratègiques i subministradores de serveis bàsics entrin a formar part de la xarxa digital de radiocomunicacions d’emergència de Catalunya, de la que participa tant el Departament d’Interior com d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya, incloses les d’àmbit local.
La principal motivació del conveni és garantir la interlocució d’Endesa i Gas Natural Distribució amb el Departament d’Interior, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), amb l’objectiu de disposar d’una operativa que garanteixi la gestió de les situacions i emergències en que es poden veure afectats aquests subministraments bàsics o les pròpies empreses i per tant per reduir l’impacte sobre la població.
Aquests convenis s’emmarquen en el desenvolupament d’un sistema de protecció civil adequat a la societat actual, i més concretament, al desenvolupament d’una estratègia de resposta logística de la Generalitat de Catalunya en situació d’emergència greu per reforçar la gestió global d’aquestes situacions.
XARXA RESCAT
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya.
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions i ha facilitat dos terminals als alcaldes de tots els municipis sense policia local de Catalunya, que d’aquesta forma estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
2