Agència Catalana del Consum

CONSUM

L'Agència Catalana del Consum presenta un nou "Pacte del Celíac" per millorar la informació i l'etiquetatge dels productes

query_builder   18 maig 2012 14:22

event_note Nota de premsa

CONSUM

L'Agència Catalana del Consum presenta un nou "Pacte del Celíac" per millorar la informació i l'etiquetatge dels productes

 
  • Coincidint demà amb el Dia Internacional de la Celiaquia, que se celebra a tot Europa el tercer dissabte del mes de maig, el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha presidit la presentació d’un nou “Pacte del Celíac” per a la millora de la informació i l’etiquetatge dels productes destinats a aquest col·lectiu.
 
  • Amb el nou Pacte s’implanta la utilització d’un nou distintiu a través de la qual les empreses podran diferenciar-se de la resta d’operadors del mercat augmentant la qualitat i la quantitat d’informació que dirigeixen a les persones consumidores.
 
  • El nou distintiu en l’etiquetatge dels productes i la utilització de cartells d’informació general als comerços minoristes permetran a les persones celíaques un accés molt més fàcil i segur a aquests productes en el punt de venda.
 
  • Actualment, una vuitantena d’empreses fan servir aquest logotip, el que representa més de 1.000 productes del mercat alimentari perfectament identificats pels consumidors celíacs.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat del director de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Ocupació, Alfons Conesa, ha presidit avui la presentació del nou “Pacte del Celíac”, l’objectiu principal del qual és promoure la subscripció al pacte de les empreses del sector alimentari i fomentar la correcta identificació i etiquetatge dels aliments dirigits a aquest col·lectiu.  
 
El marc de la presentació, i amb motiu de la celebració demà a Catalunya del Dia Internacional de la Celiaquia, el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha volgut destacar que des de la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Empresa i Ocupació, a través de l’ACC impulsa aquesta iniciativa que “més enllà de millorar l’etiquetatge dels productes alimentaris per a les persones celíaques, el que fa és mostrar una societat madura i avançada que pretén el benestar de tots els ciutadans. Un objectiu últim que ha de perseguir tant el Govern com la societat”.
 
Una de les novetats principals introduïdes al pacte és el canvi del distintiu en l’etiquetatge dels productes que permet identificar d’una manera gràfica si l’aliment és apte o no per a celíacs. Amb l’entrada en vigència del nou pacte, les empreses subscriptores hauran d’utilitzar un nou distintiu, que manté el símbol de l’espiga barrada però substitueix la formulació “sense gluten” per “apte per a celíacs” i suprimeix la llegenda d’“info nutricional” necessària pels diabètics, que passa a estar prevista, amb caràcter general i per a tots els aliments, pel Reglament Comunitari de la Unió Europea. 
 
 
Actualment, una vuitantena d’empreses fan servir aquest logotip, el que representa més de 1.000 productes del mercat alimentari perfectament identificats pels consumidors celíacs.
 
A més de l’ús del distintiu en l’etiquetatge, el nou pacte preveu també que els comerços minoristes disposin de cartells d’informació general amb el mateix contingut i símbols que els utilitzats en el distintiu de l’etiquetatge dels aliments, per tal que puguin ser fàcilment identificats com a comercialitzadors de productes aptes per a celíacs.
 
Segons les dades de l’Associació de Celíacs de Catalunya, es calcula que un 70% dels productes d’alimentació que hi ha al mercat no contenen gluten, per la qual cosa, identificar-los explícitament facilita als consumidors amb aquesta malaltia un accés molt més fàcil i segur a aquests productes en el punt de venda.
 
Una altra de les novetats més importants es centra en la regulació dels efectes del pacte sobre la marca blanca o de distribució i el fabricant del producte. Per una banda, a partir de l’entrada en vigor del pacte, els responsables de la marca blanca podran subscriure’l sense necessitar la signatura per part del fabricant. Per l’altra, els efectes del pacte afectaran la marca blanca si l’elaborador del producte el subscriu. D’aquesta manera, s’aconsegueix una ampliació subjectiva dels àmbits d’aplicació del pacte.
 
També s’incorpora un “concepte genèric” que exclou tots aquells productes alimentaris que contenen un sol ingredient i que, en el seu estat natural, no poden contenir gluten. A més, amb l’objectiu d’ampliar l’àmbit d’aplicació objectiu del pacte, es preveu la superació del llistat “clàssic” de productes o categories de productes que poden ser-hi  sotmesos.
 
Per tal de garantir la total seguretat dels consumidors, també es pretén la posada en marxa de testos d’avaluació per a empreses fabricants, per tal d’assegurar la correcte gestió del gluten en la producció dels productes alimentaris.
 
L’acte ha comptat també amb la participació de la presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Matilde Torralba; del director de P.J. International Marketing & Services, S.L. i professor associat al Dt. de Direcció de Marketing ESADE Buisness School, Josep M. Rius-Brescó; de la responsable de Seguretat Alimentària, Qualitat i Nutrició de Mercadona, Clara Medina; i del cap del Servei de Normativa i Procediment de l’Agència Catalana del Consum, Joaquim Bernat.
 
De les empreses que van signar el pacte l’any 2004, 31 han assistit a l’acte i han ofert una mostra dels seus productes aptes per a persones celíaques:
 
Bosch i Casals
Cansaladeries i Xarcuteries Anton
Caprabo
Casanella Xocolates
Catalana Brasilieira Comercial
Chocolates Solé
Chocolates Torras
Condis
Costa Conentrados Levantinos
Dolci Preziosi Ibérica
Empuria Gel
Extrapernil
Felnuti
Forn Boix
Fruites i Verdures Pep
Galetes Camprodon
Girofibra
Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines
Key Foods
La Fageda
L'Hereu Conill Natural de l'Empordà
Luis Oliveras
Mas d'en Nogues
Mas Pare's
Molí de Pomerí
Nagual Alimentación
Productora Alimentaria General Española (PAGESA)
Silvia Nadal (MONCELIAC)
Ta- Tung
Trias, Néts de Joaquim, S.A.
Xoco-Ter

6  

Fitxers adjunts

El conseller F. Xavier Mena, amb el dir de l'ACC; Alfons Conesa, i la pta de l'Assoc.de Celíacs de Catalunya, Matilde Torralba duerant l'acte

El conseller F. Xavier Mena, amb el dir de l'ACC; Alfons Conesa, i la pta de l'Assoc.de Celíacs de Catalunya, Matilde Torralba duerant l'acte
JPG | 692

El conseller F: Xavier amb els signants del pacte

El conseller F: Xavier amb els signants del pacte
JPG | 1479

Producte que s'adhereix al pacte

Producte que s'adhereix al pacte
JPG | 2347

Producte que s'adhereix al pacte (2)

Producte que s'adhereix al pacte (2)
JPG | 2421

Producte que s'adhereix al pacte (3)

Producte que s'adhereix al pacte (3)
JPG | 2393

Declaracions del conseller F. Xavier Mena en relació al pacte

Declaracions del conseller F. Xavier Mena en relació al pacte
MP3 | 1514