• El portaveu valora com a positiva la trobada i subratlla que tenir “la clau de la caixa” repercutiria directament en la millora de l’estat del benestar
  • Homs ha anunciat que el proper dia 30 de maig tindrà lloc la cimera sobre el pacte fiscal al Palau de la Generalitat
Govern
“Que el plantejament del pacte fiscal incorpori clarament el compromís de la solidaritat hi estem d’acord. Per bé que això ja constava a l’acord del Parlament, si s’ha de reescriure, hi estem clarament disposats”. Així s’expressava el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la seva compareixença posterior a la reunió que aquest matí han mantingut el president Artur Mas i el secretari general d’ICV-EUiA, Joan Herrera. Una reunió, la quarta en la ronda de contactes del president amb els principals líders dels partits polítics per parlar del pacte fiscal, que Homs ha qualificat de “positiva” i de la qual també n’ha destacat els “molts punts de trobada” amb els ecosocialistes.

En aquest sentit, el portaveu ha destacat que també el Govern coincideix amb Herrera en que el pacte fiscal és “un punt clau per la viabilitat política, economia i social del país”, i  serveix “per a millorar el model social i l’estat del benestar”. Per Homs, cal posar l’accent en què Catalunya pugui tenir “la clau de la caixa” i que “el pacte fiscal que proposem, repercutiria directament en el nostre estat del benestar”. Homs ha subratllat també que “no demanem l’adhesió absolutament a ningú, simplement intentem cosir arguments que siguin un comú denominador amb allò que compartim” i que per tant “posarem de manifest aquests punts de trobada, en tant i en quan la nostra voluntat és la de buscar aquest acord, aquest consens”. “Es tracta d’identificar els punts que ens uneixen, és evident amb ICV, i posar-los de manifest” ha reblat.

Homs ha afirmat, respecte a la necessitat de tenir la clau de la caixa, que “observem per part de les forces polítiques, cadascú amb els seus accents, cadascú amb els seus punts de vista, que aquest és un punt clau per la viabilitat política, economia i social del país, però això ho identifica absolutament tothom, no hi ha força política que això no ho situï com un element important”.

Sobre les demandes d’Herrera a Mas en el sentit de posar per escrit un compromís que no es baixarien impostos un cop s’obtingués el pacte fiscal, Homs ha respost que “en la mesura que el Parlament tingui capacitat de decidir sobre allò que no pot decidir avui, ja s’entén que cadascú posaria els accents en un sentit o un altre”, i que això “no ens impedirà assolir un objectiu compartit que és assolir mes cotes d’autogovern i més capacitat de decidir respecte el nostre marc fiscal” ja que “una de les peces claus de la proposta de pacte fiscal que proposa el govern és que puguem disposar de més capacitat normativa al Parlament respecte els impostos”. El portaveu ha precisat però que s’ha de tenir en compte el “marc d’harmonització fiscal europea”.

D’altra banda, el portaveu del Govern ha confirmat que la cimera del pacte fiscal tindrà lloc el proper dimecres dia 30 de maig al Palau de la Generalitat per “posar en comú tot allò que el president ha anat parlant bilateralment amb el conjunt de les forces polítiques i a partir d’aquí identificar on hi ha més consens i on n’hi ha menys i saber-ho diagnosticar bé” ha dit. Tanmateix, Homs ha precisat que “no és la reunió per decidir-ho tot” ja que “el moment definitiu de la proposta serà el del Parlament de Catalunya”, fet que es produirà abans que s’acabi aquest període de sessions.

Cal afegir que la ronda de contactes amb les forces polítiques parlamentàries s’acabarà dijous que ve, ja que queden els subgrups parlamentaris i també el diputat Joan Laporta, amb els quals el president s’hi entrevistarà al mateix al Parlament.

1  

Vídeos

Compareixença del portaveu Homs davant els mitjans de comunicació