Imatges simulacre
  • El simulacre ha servit per posar a prova el pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) i el pla bàsic d’emergència municipal (PBEM)
  • En la realització de l’exercici han participat centenars d’efectius de tots els mitjans i cossos que preveu el pla
  • Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha cedit els autocars necessaris per poder realitzar el simulacre
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Castelldefels han participat aquest matí en un simulacre d’accident entre dos autocars de transport de viatgers per carretera amb múltiples víctimes. El simulacre s’ha realitzat al municipi de Castelldefels. A conseqüència de l’accident s’ha activat el pla de protecció civil de Catalunya PROCICAT i el pla bàsic d’emergència municipal (PBEM).
 
En aquest simulacre han participat Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, SEM, Policia Local de Castelldefels, Creu Roja, Institut de Medicina Legal de Catalunya, comitiva judicial del Jutjat de Gavà, Protecció Civil de la Generalitat i del municipi de Castelldefels i Assistents Socials de l’Ajuntament, CAT-112, 012, CECAT i la resta de sales de coordinació de tots els serveis d’emergència implicats. També han participat els alumnes de la sisena edició del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències de la Universitat Autònoma de Barcelona impartit per l’IEM, que han format part de l’estructura del grup sanitari.
 
A més, hi ha col·laborat personal de l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que ha cedit els autocars i ha posat a prova els seus protocols interns en cas d’accident.
 
Escenari de l’accident
L’exercici ha consistit en el xoc entre dos autocars de línia de mitja-llarga distància que fan els trajectes Manresa-Tarragona i Tortosa-Barcelona en una cruïlla en el nucli urbà de Castelldefels. L’accident ha tingut lloc a la plaça Copèrnic i la topada s’ha produït entre un autocar que circulava pel lateral de la plaça, en contra direcció, contra un autocar que venia pel carrer Galileu.
Com a conseqüència del xoc hi ha hagut desenes de ferits (26 greus i 8 lleus) i una dotzena de morts, a més de 38 il·lesos.
 
Un dels conductors dels autocars ha resultat il·lès en l’accident i ha posat en marxa el protocol d’emergències fent els avisos corresponents i socorrent als ocupants. Alguns dels ocupants dels autocars i vianants que han presenciat la topada han trucat  als serveis d’emergència reclamant ajuda.
 
A més dels afectats directes en el sinistre, també s’ha atès als familiars de les víctimes de l’accident. Aquesta atenció ha estat presencial perquè s’han desplaçat al lloc on s’ha produït l’accident o bé s’han interessat per l’estat dels seus familiars telefònicament. Part d’aquests familiars han estat requerits pels components del grup de medicina legal i forense per fer les entrevistes
 
Objectius
El simulacre permet posar a prova el pla de protecció civil de Catalunya PROCICAT i el pla bàsic d’emergència municipal (PBEM). El PROCICAT és el pla territorial multirisc de Catalunya elaborat per fer front als riscos que no tenen una pla especial. El PBEM és un pla municipal multirisc, anàleg al PROCICAT, que tots els municipis de Catalunya de més de vint mil habitants i els qualificats com a turístics han de redactar, aprovar i implantar un cop homologats per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.
 
El PROCICAT és una eina bàsica en la gestió d’emergències de la Protecció Civil a Catalunya. Com a pla territorial recull la previsió de resposta a les emergències produïdes per a tots els riscs no contemplats als plans d’emergència especials elaborats per la Generalitat de Catalunya. Aquesta resposta inclou tant els possibles nivells d’activació com l’estructura de resposta i l’operativa aplicable en la gestió de l’emergència. Actualment, la DGPC està impulsant la redacció d’un “protocol d’actuació per emergències amb múltiples víctimes” que recolzaria el pla multirisc detallant actuacions més concretes. En aquest tipus de situacions es requereix una ràpida intervenció que garanteixi l’atenció a totes les persones afectades.
 
GRUPS ACTUANTS I TASQUES RELACIONADES EN LA RESOLUCIÓ DE L’EMERGÈNCIA
 
Empresa autocar: TMB
El conductor de l’autocar que ha resultat il·lès i ha avisat a la central de Transports Metropolitans de Barcelona TMB, els quals han posat en marxa els protocols d’emergència per assegurar l’atenció i auxili dels afectats.
 
En cas d’accident i si l’estat del conductor ho permet segueixen el següent protocol:
1.      Parar el motor, accionar l’interruptor d’emergència i posar el fre de mà.
2.      Obrir les portes del vehicle. En principi es fa automàticament des del seu lloc però si falla es fa manualment amb els polsadors situats a l’exterior del vehicle.
3.      Evacuar ordenadament l’autobús intentant evitar, en la mesura que sigui possible, situacions de pànic. En cas d’incendi o fuites de combustible, cal allunyar als passatgers i vianants de la zona de risc.
 
Des del CRT, un cop han rebut la comunicació d’accident per part del conductor han fet els avisos protocol·laris a CAT-112, Policia Local, SEM, Personal de TMB que hi ha al carrer, Bombers (en cas d’incendi o presència de fum), Assistència Integral en ruta de TMB que disposen d’unitats de rescat de TMB.
 
Grup d’Intervenció
Els Bombers de la Generalitat han participat amb 9 vehicles i personal de la sala central de comandament. S’hi ha desplaçat 4 autobombes (dues del parc de Gavà, una de Sant Boi de Llobregat i una altra de Cornellà de Llobregat), 1 vehicle del Grup d’Emergències GEM, 1 Furgó de Salvament, 2 vehicles de comandament i 1 Punt de Trànsit. En total han participat una trentena d’efectius.
 
Un cop han arribat  les primeres dotacions al lloc del sinistre, han procedit al salvament de les persones implicades, excarceració dels atrapats i recerca de víctimes, a banda de la primera atenció dels ferits.
 
En la resolució de l’emergència, és una prioritat que el comandament de bombers declari la zona segura el més aviat possible per tal que puguin treballar els membres del grup sanitari i policials. Els efectius han hagut d’assegurar la zona del risc d’un possible incendi del combustible vessat i estabilitzar els vehicles en cas de bolcada o de qualsevol situació inestable. Un cop l’àrea general d’operacions al voltant del punt de l’accident (també determinada “zona calenta”) es considerada segura pels Bombers, la resta d’efectius, sanitaris i policials, poden accedir-hi, no abans.
 
 
Grup d’Ordre
El Grup d’Ordre està format per Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castelldefels. La Policia Local de Gavà també ha donat suport. S’han encarregat d’assegurar la zona del sinistre per garantir la seva seguretat i garantir el control de trànsit per assegurar que ambulàncies, bombers, etc arribaven sense retard ni es formava un embús de vehicles d’emergències. També garantien la fluïdesa del “carrusel” d’ambulàncies que arribaven buides i sortien amb ferits.
 
D’altra banda, el grup d’ordre s’ha encarregat també de garantir la seguretat del il·lesos, ajudar a què aquests puguin sortir pel seu propi peu dels autocars accidentats, i dels familiars. A uns i altres se’ls ha adreçat als punts de reunió establerts. En el punt de reunió s’han encarregat de la filiació dels il·lesos per a possibles requeriments judicials posteriors.
 
Durant el simulacre, Mossos d’Esquadra i Policia Local s’han encarregat de fer l’atestat de l’accident i prendre declaracions a possibles testimonis de l’accident per a possibles requeriments judicials posteriors. Si s presenta la comitiva judicial, els Mossos d’Esquadra l’acompanyen i faciliten totes les tasques necessàries per a l’actuació del jutge.
 
Grup Sanitari
El Grup Sanitari, liderat pel SEM ha intervingut  amb 3 unitats de Suport Vital Intermedi, 2 unitats de Suport Vital Bàsic, l’Unitat Central Operativa, l’Helicòpter medicalitzat i 2 vehicles de comandament.
 
El Grup Sanitari s’ha encarregat del triatge i estabilització dels ferits, així com la seva evacuació als centres sanitaris de referència. Després d’establir l’Àrea Sanitària ha atès els ferits han donat atenció psicològica a la zona d’il·lesos (on hi havia il·lesos i ferits lleus) i als familiars.
 
En aquest simulacre, els hospitals de referència també s’han simulat, ja que eren dues carpes que han funcionat com urgències d’hospitals (en aquest cas i donada la situació geogràfica hauria estat l’Hospital de Bellvitge). En aquestes “urgències hospitalàries” s’ha practicat també l’atenció dels ferits que han arribat de l’accident.
 
Creu Roja ha col·laborat en l’evacuació dels ferits als centres sanitaris de referència que se’ls ha indicat i han donat suport en les zones on s’atenen als il·lesos i familiars.
 
La coordinació del grup sanitari en el CCA i de l’Àrea Sanitària l’ha realitzat  personal del SEM però la resta de tasques de triatge i estabilització en la zona del sinistre i atenció hospitalària de les víctimes en aquest simulacre les han dut a terme els alumnes del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest exercici és avaluable dins el curs acadèmic i l’objectiu és posar a prova la seva praxis professional en situació d’estrès extrem.
 
Grup Logístic
 
El Grup Logístic ha estat constituït pel personal operatiu de la Direcció General de Protecció Civil, inclòs el CECAT, Creu Roja, Protecció Civil de l’Ajuntament de Castelldefels i serveis socials municipals.
 
Els tècnics de l’operativa territorial de la DGPC s’han desplaçat al lloc de l’emergència, amb la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC), situant-la al lloc determinat pel Grup d’Intervenció per donar suport en la coordinació i les comunicacions de les actuacions de tots els grups actuants.
 
El CECAT s’ha encarregat de la gestió de la logística vinculada a la resolució de l’emergència (grues, autobusos, avituallament, suport psicosocial, habilitació d’un telèfon d’informació a la població, etc.). Creu Roja ha activat els ERIES (Equips de Resposta Immediata en Emergències per donar assistència psicosocial als afectats. El municipi també activa als assistents socials per fer aquesta atenció.
 
Grup de Medicina Legal i Forense
 
Diferents metges forenses de la divisió de Barcelona Sud de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya han participat en el simulacre en el Grup de Medicina Legal i Forense, conjuntament amb efectius de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra. Han entrenat diferents aspectes com són els aixecaments dels cadàvers de les víctimes a l’epicentre de l’accident (xoc d’autobusos) i la obtenció de dades antemortem per part dels familiars a l’Oficina Antemortem, ubicada en aquesta ocasió a la seu de la policia local de Castelldefels.
 
Per a entrenar la primera de les actuacions s’ha disposat de 10 maniquins que simulaven les víctimes mortals. Els metges actuants s’han encarregat de documentar in situ totes les mostres i de manera normalitzada les restes i cossos, descrivint tots i cada un dels detalls, ferides i trets identificadors (cicatrius, tatuatges...) de cadascun d’ells. Aquesta tasca requereix una coordinació amb la policia científica. Per a fer més versemblant el simulacre s’ha constituït un petit centre de comandament que ha servit també per magatzem dels falsos cadàvers.
 
L’altre de les actuacions que ha estat entrenada és menys coneguda i es refereix a tot el que es relatiu a la obtenció de dades antemortem als suposats familiars de les víctimes mortals. Aquests aporten les característiques i trets diferenciadors dels seus suposats familiars així com mostres per a contrastar la identitat de les mateixes. Igual que en el focus del sinistre, els metges forenses han de recollir en aquesta actuació, de manera estandarditzada, tants detalls i trets identificadors de cadascun d’ells com sigui possible. Aquesta tasca, carregada de gran emotivitat, requereix també una coordinació amb la policia científica.
 
Pels efectius de l’IMLC al simulacre és important participar en aquests exercicis per posar en pràctica tot allò que, d’altra manera, no es pot posar mai a prova fins a que es produeixi un fet real.
 
En el simulacre d’avui, en rebre l’avís per part de la Policia, el Jutjat activa a l’IMLC els quals també han rebut l’avís del sinistre a través del CECAT.
 
Un cop reben confirmació del grup d’intervenció que la zona és segura, i tant aquests com el grup sanitari han acabat les respectives tasques de salvament dels ferits, el grup ha iniciat les corresponents tasques.
 
Els grups de treball, formats per forenses de l’IMLC i agents de la Policia Científica de Mossos d’Esquadra, s’han encarregat de la identificació de les víctimes mortals, així com dels objectes que estaven relacionats, mitjançant una sectorització de la zona, la presa de fotografies i la recollida de mostres.
 
En el centre logístic, que munta la Policia Científica de Mossos, s’ha recollit tota la informació sobre el sinistre. Des d’aquí s’ha redactat l’informe sobre l’accident, han facilitat les dades al Centre d’Integració de Dades (CID) per a la correcta identificació de les víctimes mortals i s’ha estat en contacte amb el CCA per facilitar-los la informació que des d’aquest centre es requeria.
 
Municipi de Castelldefels
Els responsables del municipi de Castelldefels, en rebre les dades sobre l’accident, han valorat l’activació del PBEM i han iniciat el protocol de trucades previst i comunicats i han convocat el CECOPAL, on s’han reunit els responsables municipals per gestionar l’emergència. En aquest cas, els responsables municipals s’han dirigit al lloc de l’emergència i s’han integrat en el CCA.
 
Des del municipi s’han encarregat de gestionar també les trucades de familiars de les víctimes que han rebut. D’acord amb el CECAT, els avisos s’han redirigit al telèfon únic que s’ha habilitat per facilitar informació al respecte. Els recursos del municipi s’han integrat en el grup d’ordre i el logístic, tal i com s’ha exposat anteriorment.
               
Centre de Comandament Avançat (CCA)
 
El CCA, constituït a la Unitat Mòbil de Protetecció Civil (UNOPC), un camió amb dos espais: sala operativa i de comunicacions i sala de reunions,  s’ha establert a la plaça on s’ha produït l’accident i s’hi ha integrat comandaments dels Bombers, Mossos, Policia Local, SEM, Creu roja i Protecció Civil de la Generalitat i municipal.
 
Els representants del grup de medicina legal i forense han estat en contacte amb el CCA a través de Mossos d’Esquadra que es troben en el CCA i en el centre logístic del grup.
 
CAT – 112
 
El 112 ha atès les primeres i successives trucades de ciutadans que han vist l’accident i de víctimes d’aquest mateix accident. Quan han rebut els avisos han fet un primer interrogatori a l’interlocutor i han activat el seu protocol d’avisos davant d’un accident de trànsit.
 
El telèfon 112 d’emergències transfereix la trucada a Mossos d’Esquadra. Tant Bombers com Mossos reben on line les dades de l’accident. SEM ha rebut una trucada del 112 informant-los de l’accident. Posteriorment, des del 112 s’ha fet l’avís telefònic al CECAT i a la Policia Local de Castelldefels.
 
 
Centre de Coordinació Operativa (CECAT)
 
El CECAT, depenent de la DGPC i situat a la seu del Departament d’Interior, un cop ha rebut la informació sobre l’accident decideix l’activació del PROCICAT i ha posat en marxa el protocol de trucades previst i els comunicats. El CECAT ha informat de l’activació als grups actuants, al municipi i ha emès els avisos pertinents a les administracions públiques i a d’altres institucions establertes en el pla d’emergències.
 
El CECAT s’ha encarregat de rebre i transmetre la informació de l’emergència entre el CCA, CECOPAL i les sales de control dels diferents serveis operatius. A més, ha gestionat els serveis i la logística per l’atenció de l’emergència.

2  

Imatges

Imatge simulacre (1)

Imatge simulacre (1) 1835

Imatge simulacre (2)

Imatge simulacre (2) 1726