Barcelona i Catalunya celebren el centenari del naixement dels escriptors Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener, Tísner, amb un extens programa d’activitats acadèmiques i artístiques pensades per a tots els públics.
 
Les vides i obres dels tres escriptors barcelonins seran presents a la ciutat i a altres llocs de Catalunya a través de conferències, rutes literàries, clubs de lectura, taules rodones, espectacles poètics i teatrals, exposicions, activitats escolars, blogs i piulades.
 
L'any Sales Calders Tísner, organitzat conjuntament pel Departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona, programarà una quarantena d’activitats per a cada un dels autors, moltes de les quals estan centrades a les biblioteques.
 
La presentació oficial de les activitats de l’Any literari Sales, Calders Tísner, 1912-2012 tindrà lloc el 6 de juny, a les 19 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. En el decurs de l’acte, el professor D. Sam Abrams, estudiós de la literatura catalana, farà una introducció a tots tres autors.
 
ACTIVITATS

Cicle de conferències per conèixer de més a prop la vida i obra d’aquests tres escriptors il·lustres: el juny i juliol a l’Ateneu Barcelonès, Escriure en temps difícils; a l’octubre i novembre a les Biblioteques de Barcelona, Veus de l’exili, i al novembre la celebració del II Simposi Internacional Pere Calders i el seu temps a la Universitat Autònoma de Barcelona.

El portal web de l’Any literari: www.salescalderstisner.cat aportarà tota mena d’informació dels tres autors com ara una fitxa biogràfica, videolits, fototeca, videoteca, rutes virtuals i espais 2.0 dedicat a les xarxes socials. A més, personalitats de la societat civil i política catalana llegiran fragments breus d’obres dels tres escriptors i d’altres explicaran l’empremta que Sales, Calders i Tísner han deixat a la seva memòria més recent. Serà un portal en constant construcció, que al llarg de l’any s’anirà actualitzant per incorporar-hi nous materials.

Rutes literàries per la ciutat de Barcelona per resseguir els llocs on van viure els tres escriptors, pel barri del Coll i del Carmel de Joan Sales i el de Sant Antoni de Calders i Tísner. Però també rutes literàries virtuals a través del portal web de l’any literari com ara La ruta de la guerra o La ruta de l’exili.

Tres de les obres de Sales, Calders i Tísner que parlen de la Guerra Civil (Incerta Glòria, Unitats de xoc i 556 Brigada Mixta) seran analitzades per tres historiadors en el decurs d’una jornada d’estudi que se celebrarà al MUHBA a l’octubre. Després, els estudiosos de la literatura catalana, Julià Guillamon i el mexicà Carlos Guzmán, analitzaran l’experiència de l’exili que tots tres van haver de viure a Mèxic.
 
La llengua de Sales, Calders i Tísner i Els modes del català literari amb escriptors de totes les procedències geogràfiques del català seran analitzades durant una jornada que se celebrarà a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

En el marc de l’Homenatge Nacional Centenari Joan Sales (1912-2012), Òmnium Gironès, ha organitzat un cicle de xerrades al voltant de l’autor a La Casa de la Cultura de Girona on hi participaran, entre d’altres, Laura Borràs, Antoni Puigverd, Francesc Serés, Oriol Junqueres i Jordi Pujol.
 
Espectacles a partir de l’obra de Pere Calders: La màgia de Calders, un espectacle dirigit i protagonitzat per l’actriu Imma Colomer, al juny al Museu Frederic Marès, i Raspall de TeatreNu al juliol al Mercat de les Flors dins el programa del Grec 2012 Festival de Barcelona.

Descobrirem la figura polièdrica d’Avel·lí Artís Gener, Tísner, en el marc de dues taules rodones. Tísner i els escriptors al Palau de la Virreina analitzarà la seva intensa tasca en defensa dels escriptors com a president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, i Els altres Tísner se centrarà, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en el Tísner articulista, Il·lustrador, traductor i guionista.

Des del mes de març ja han tingut lloc algunes activitats incloses al programa de l’any literari com el cicle de Biblioteques de Barcelona dedicat a Pere Calders, el recital de Francesc Orella a partir de textos de Joan Sales dins les activitats de Barcelona Poesia, o diverses xerrades a la Casa de Cultura de Girona en el marc de l’Homenatge Nacional Centenari Joan Sales (1912-2012) organitzat per Òmnium Gironès.
 
L’Any Sales Calders Tísner és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya sota la coordinació de la comissària Laura Borràs. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i la mateixa Laura Borràs, han presentat avui el programa de la commemoració.
 
Més informació sobre les activitats en el PDF adjunt

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Any Sales Calders Tísner

Dossier de premsa Any Sales Calders Tísner
PDF | 780