Servei Meteorològic de Catalunya

Balanç dels xàfecs de dissabte i diumenge

query_builder   4 juny 2012 13:18

event_note Nota de premsa

Balanç dels xàfecs de dissabte i diumenge

 

Al llarg de diumenge els ruixats i les tempestes van afectar tot el país i es van acumular quantitats de precipitació abundants en alguns punts de la meitat nord

 
El pas d’un front fred acompanyat d’un solc en alçada ha provocat precipitacions que durant el cap de setmana han afectat tot el país, amb quantitats de precipitació molt irregulars.
 
L’aproximació del solc al llarg de dissabte va provocar un augment de la inestabilitat i la formació de tempestes que a partir de migdia van afectar bona part del Pirineu, deixant algunes quantitats abundants al Pallars Sobirà, com ara els 29,4 mm de Certascan (2.400 m) i els 20,4 mm a Sort.
 
A banda de la precipitació del Pirineu, cal destacar la temperatura elevada que es va enregistrar dissabte a l’interior del país, amb valors màxims superiors als 35 ºC al pla de Lleida i en punts de la conca de Tremp. Es van assolir 37,1 ºC de temperatura màxima a Seròs i Alcarràs (el Segrià).
 
Entre dissabte a la nit i primera hora del matí de diumenge es van produir precipitacions extenses que van creuar Catalunya de sud-oest a nord-est. Tot i que van deixar quantitats de precipitació d’entre 5 i 10 mm a les comarques de ponent, van arribar molt desgastades al litoral i prelitoral, on van ser minses o inexistents.
 
La inestabilitat es va manifestar especialment a partir de diumenge al migdia, amb el desenvolupament de nuvolades arreu del país i l’aparició de ruixats i tempestes a moltes comarques, especialment a les situades en zones de muntanya, tant del Pirineu i Prepirineu com del prelitoral. Durant la tarda les tempestes es van anar desplaçant cap a l’est, afectant finalment el litoral i prelitoral Central. En molts casos, les tempestes van anar acompanyades de calamarsa o pedra.
 
Així doncs, al llarg del cap de setmana ha plogut arreu del país, amb quantitats acumulades molt irregulars, que si bé han estat abundants en alguns punts de la meitat nord, han estat minses a la meitat sud del litoral i prelitoral.
 
Cal destacar la baixada de la temperatura que es va produir al llarg de diumenge. A les comarques de ponent, la presència de més nuvolositat i l’arribada d’una massa d’aire més fresca va fer que la temperatura màxima de diumenge fos fins a 10 ºC inferior a la de dissabte.
 
La taula següent mostra les quantitats de precipitació superiors als 20 mm entre el dissabte 2 i el diumenge 3 de juny a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), així com a algunes estacions de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):
 
 
Estació
Comarca
Precipitació acumulada
2 i 3 de juny de 2012 (mm)
Viu de Llevata (XOM)
l’Alta Ribagorça
48,6
Sort
el Pallars Sobirà
44,7
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
39,4
Vacarisses
el Vallès Occidental
39,1
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
37,8
Tortellà (XOM)
la Garrotxa
37,7
Òdena
l’Anoia
37,3
els Hostalets de Pierola
l’Anoia
37,1
la Quar
el Berguedà
36,8
Boí (2.535 m)
l’Alta Ribagorça
36,6
Canaletes
l’Alt Penedès
36,5
Puig Sesolles (1.668 m)
el Vallès Oriental
35,7
el Pont de Suert
l’Alta Ribagorça
35,5
Montesquiu
Osona
33,3
Molló
el Ripollès
32,8
Tagamanent - PN del Montseny
el Vallès Oriental
31,1
Clariana de Cardener
el Solsonès
30,4
Collbató - Pla del castell (XOM)
el Baix Llobregat
30,0
Olesa de Bonesvalls (XOM)
l’Alt Penedès
29,5
la Vall d'en Bas
la Garrotxa
26,8
Vallirana
el Baix Llobregat
25,2
Sant Sadurní d'Anoia
l’Alt Penedès
23,7
Castelló d'Empúries
l’Alt Empordà
23,5
Rellinars
el Vallès Occidental
22,8
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
22,2
Olot
la Garrotxa
22,2
el Port del Comte (2.316 m)
el Solsonès
21,2
Begues - PN del Garraf
el Baix Llobregat
20,5
Organyà
l’Alt Urgell
20,3
Sant Llorenç Savall
el Vallès Occidental
20,1
Roses
l’Alt Empordà
20,0
 
 
Pel que fa a la intensitat dels xàfecs, no hi ha hagut cap estació meteorològica automàtica que superés el llindar de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts), tot i que probablement s’hagi superat en alguns punts del país.
 
En canvi, alguns valors de precipitació màxima enregistrada en 1 minut van ser especialment elevats durant la tarda de diumenge:
 
Estació
Comarca
Precipitació màxima
en 1 minut  
(mm)
Hora
Òdena
l’Anoia
4,2
15:30
Sant Sadurní d'Anoia
l’Alt Penedès
3,6
21:41
Tagamanent - PN del Montseny
el Vallès Oriental
3,0
20:28
 
 
El següent mapa mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dissabte 2 i el diumenge 3 de juny. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de pluja vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i les mesures de les estacions de la XEMA:
Mapa PPT
 
Finalment, pel que fa a l’activitat elèctrica, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) ha enregistrat un total de 1.823 llamps sobre Catalunya entre el dissabte 2 i el diumenge 3. D’aquests, 284 van caure dissabte (sobretot al Pallars Sobirà) i els 1.539 restants al llarg de diumenge, bàsicament al Prepirineu, la Catalunya Central i el prelitoral Central. El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg del cap de setmana. D’acord amb la llegenda, els tons blaus corresponen a dissabte a la tarda, els verds a la matinada de diumenge i els ataronjats al diumenge al migdia i tarda.
Mapa Llamps
 
Pel que fa a la predicció, s’espera un inici de setmana força estable i assolellat, tot i que amb núvols baixos al litoral,  i amb alguns ruixats de tarda no massa importants que avui podran afectar al nord-est del país i que de cara a dimarts i dimecres podran caure al Pirineu. Entre dijous i divendres arribarà un nou sistema frontal que tornarà a portar tronades i xàfecs de manera més extensa. La temperatura anirà pujant progressivament al llarg de la setmana.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com i @meteocat
 

3  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 280

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 221

Mapa XDDE

Mapa XDDE
PNG | 151