Catalunya ha tornat a respondre de manera molt positiva a la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que per tercer any consecutiu va mobilitzar entitats, institucions i persones de totes les edats d’arreu del país durant el període comprès entre el 6 i el 22 d’abril passats. Unes 35.000 persones s’han adherit a aquesta iniciativa -impulsada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport de Generalitat a través del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES)-, que cada any, des del 2002, aglutina en aquesta jornada uns 7 milions de participants a tot el món.
sge
Les activitats, que s’han dut a terme en l’àmbit laboral, educatiu i sanitari, han tingut un objectiu comú: sensibilitzar la població de la importància de ser actius, amb l’argument que la salut i la qualitat de vida estan íntimament relacionades amb la pràctica de l’activitat física.
 
Tenint en compte que a Catalunya més de 3.300 persones moren cada any a causa del sedentarisme, el DMAF vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física cada dia”, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el sublema “Junts per una vida activa i feliç”, per tal d’enviar el missatge que l’esport resulta un recurs de fàcil aplicació, sostenible i econòmic i que fa millorar la salut dels ciutadans.
 
Enguany, a Catalunya, el DMAF ha registrat més de 200 esdeveniments, el 45% dels quals han estat caminades, marxes nòrdiques o curses, seguides d’activitats físiques diverses (33%), pedagògiques (8%) i altres. Pel que fa a les entitats impulsores, els Ajuntaments, amb un 28% del total, lideren la llista, per davant dels centres sanitaris (CAP, ABS i hospitals), amb un 21%; centres educatius (escoles, instituts i AMPES), amb un 15%, i entitats esportives diverses (clubs, federacions i gimnasos), amb un 11%. Cal destacar, també, la sensibilització que s’ha fet de la campanya des de la pròpia Generalitat, així com des de les universitats, empreses i particulars.
 
Girona va acollir l’acte central a Catalunya del Dia Mundial de l’Activitat Física amb una caminada popular per la ciutat, impulsada per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona i Dipsalut i el suport de la Fundació Agrupació Mútua. El Parc del Migdia va ser el punt d’arribada de la caminada, que va aplegar més de 400 participants i que va acabar amb una sessió dirigida d’estiraments a càrrec del Servei d’Esports de la UdG i els parlaments de Lluís Picart, director del Servei Regional de l’Agència de Salut Pública a Girona; Albert Marco, director del Consell Català de l’Esport; Marta Madrenas, tinent d’alcalde i regidora adjunta a l’alcaldia de l’Ajuntament de Girona, i Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona. De l’àmbit esportiu, Anna Caula, Umbert Almenara, Albert Jorquera i Pere Gratacós hi van donar suport.
 
El ressò del DMAF va arribar, però, a tot el territori català. L’estació d’esquí de La Molina ha renovat el seu suport amb la campanya, igual que el RCD Espanyol, mentre que el CE Sabadell, com moltes altres entitats, s’hi han sumat primer cop. Aquest 2012, a més, la coincidència amb la declaració de l’”Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional” ha afavorit la celebració de moltes activitats en residències per a la gent gran.
 

1  

Imatges

Una sortida de marxa nòrdica, a Bolvir, ha estat una de les activitats del Dia Mundial

Una sortida de marxa nòrdica, a Bolvir, ha estat una de les activitats del Dia Mundial 721