FOTO
  • Interior culmina el desplegament territorial d’aquest sistema de coordinació policial a tot Catalunya
 
 
El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, i el director general de la Policia, Manel Prat, han presentat avui, en roda de premsa, la implantació a la Regió Policial Metropolitana Sud de la compartició de canals de comunicació a través de la xarxa RESCAT. L’11 de juny entrarà en funcionament amb la participació de 19 municipis.
 
Prat ha destacat que “el RESCAT és un mecanisme que permetrà millorar les comunicacions  entre les diverses regions policials i que donarà un millor servei al ciutadà”. El director de la Policia també ha comentat també que “l'onze de juny amb la incorporació a la xarxa de la RPMS acaba la implantació i que de moment, al Baix Llobregat s'han incorporat a la xarxa 19 municipis”.
 
Desprès de realitzar amb èxit una prova pilot a la Regió Policial de Girona, el departament d’Interior va començar a desplegar el passat mes d’abril aquest sistema de compartició de canals de comunicació entre Mossos i Policies Locals a través de la xarxa RESCAT. El sistema ja funciona a la Regió Policial de Girona, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Central, Ponent i Pirineu Occidental. Amb la implantació aquest mes de juny a la Regió Policial Metropolitana Nord i Metropolitana Sud culmina el desplegament a tot Catalunya.
 
L’objectiu és fomentar i millorar la coordinació entre les Policies Locals i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) per seguir avançant en la construcció del sistema de Policia de Catalunya.
 
A partir de l’11 de juny, les policies locals de la Regió Policial Metropolitana Sud compartiran informació en temps real amb els Mossos d’Esquadra mitjançant canals o grups de comunicació conjunts en les emissores de les sales de control. Això suposa una major coordinació operativa en aquelles actuacions que impliquin la participació conjunta, i una resposta més efectiva i eficient als ciutadans.
 
Mossos i Policies Locals compartiran, a través de la xarxa RESCAT, dos canals de comunicació: un per comunicar i alertar dels fets greus que es puguin donar a la regió policial i transmetre informació policial al moment, i un segon canal obert a aquelles policies locals que no disposen de sala de comandament i, d’aquesta forma, es poden comunicar directament amb la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos de Mossos d'Esquadra per demanar informació sobre persones i vehicles o per demanar recolzament urgent en situacions de perill.
 
Aquesta nova eina permet a Mossos i Policies locals que comparteixen xarxa de comunicació:
 
1. Una gestió immediata de les comunicacions urgents dins de la regió policial: davant un avís urgent, s’activen tots els efectius integrats a la xarxa i això permet interceptar i detenir de manera immediata, vehicles i persones.
 
2. Major nivell de seguretat: sobretot pel nivell d’informació i recolzament amb el que comptaran les policies locals mitjanes i petites.
 
3. Suport i auxili mutu en cas de necessitat: permet actuar de forma segura i amb eficàcia.
 
4. Comunicacions immediates i directes: la comunicació via radio és immediata i directa entre la sala de comandament i el patrulla, no cal marcacions ni passos entremitjos.
 
5. Coordinació i suport entre el Cos de Mossos d’Esquadra i les Policies Locals.
 
6. Major nivell d’autoprotecció.
 
De les 213 policies locals del territori català, 91 han signat el conveni d’adhesió a la Xarxa RESCAT, i 30 municipis han acordat en les respectives juntes de govern local o per acord de ple, integrar-se a la xarxa. D’aquestes, 19 són de la Regió Metropolitana Sud, que a partir del 11 de juny comencen a treballar de forma coordinada amb RESCAT. Els municipis són: Begues, El Papiol, Esparreguera, Gavà, Gelida, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Pere de Ribes, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Boi de Llobregat, Sitges, Sant Climent de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, El Prat de Llobregat i La Palma de Cervelló.
 
 
Què és la xarxa Rescat
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de telèfons mòbils, té més cobertura al territori que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions que, d’aquesta forma, estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
A l’acte de presentació també hi seran presents la comissaria Cristina Manresa,
el subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Joan Carles de la Monja; el director de l'Oficina de la Xarxa Rescat, Xavier Rius, i el cap de la sala central de comandament, l'inspector Joan Mallafré, entre d’altres autoritats.