• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la presentació del “Manifest de Girona” sobre Drets Lingüístics elaborat pel PEN Internacional
El president Mas durant l'acte de presentació del Manifest de Girona elaborat pel PEN Internacional
El president Mas durant l'acte de presentació del Manifest de Girona elaborat pel PEN Internacional
 
El president Mas durant l'acte de presentació del Manifest de Girona elaborat pel PEN Internacional
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que “Catalunya és un país amb una mirada i una mentalitat obertes”, en contraposició a la imatge que alguns volen donar del país quan diuen que és una “societat tancada, provinciana, reclosa, sense mirada oberta i obsessionada amb una llengua”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha defensat que “no només volem parlar català”, sinó que “com més llengües es parlin, millor”, ja que els països petits com el nostre, “per sobreviure, projectar-se i progressar, necessiten tenir una forta presència cap enfora”.
 
Artur Mas ha afirmat que “no hi ha llengües de primera i de segona”, però que, en el cas del català, “el problema és que ha de conviure amb un Estat que no sempre accepta ni tolera la diferència” i que ha demostrat durant molts anys “intolerància contra l’existència d’una llengua comuna com és la catalana”.
 
 “Encara avui, després de 30 anys de la restauració de la democràcia i d’un estat descentralitzat, patim la incomprensió, la intolerància o la bel·ligerància de determinats elements de l’Estat a qui sembla que el fet que hi hagi un element diferent com és el català, els incomoda”, ha reflexionat el president.
 
El president de la Generalitat ha dit aquestes paraules durant l’acte de presentació del Manifest de Girona sobre Drets Lingüístics elaborat pel PEN Internacional que ha tingut lloc aquest vespre al Palau de la Generalitat.
 
Davant els màxims representants de l’entitat, a nivell català i internacional, Artur Mas ha agraït “el suport i comprensió que durant molts anys hem tingut com a país, cultura i llengua tant del PEN català com del PEN Internacional” i, especialment, la “defensa rotunda i desacomplexada” del PEN català davant “una sèrie de manifestacions i sentències contra l’ús normalitzat d’una llengua normal com és la catalana”.
 
El president ha destacat que “Catalunya va ser el tercer país que es va afegir a aquesta organització, ara fa 90 anys” i que no va  “ser per casualitat” que, al costat de l’anglès i el francès “el català fos l’idioma, la nació que donava aquest pas d’estar al costat d’un nou moviment que naixia”.
 
Després de la presentació del Manifest de Girona, Artur Mas ha subratllat que aquest es pot considerar “un homenatge a la llibertat, a la dignitat i a tots els pobles que durant segles han hagut lluitat per conservar la columna vertebral de la seva identitat: la llengua”.
 
El PEN Internacional és una organització mundial d’escriptors que té estatus consultiu a la UNESCO i en el conjunt d’organitzacions de l’ONU. Treballa per promoure la cooperació i la comprensió intel·lectual entre escriptors per tal de ressaltar el paper fonamental de la literatura en el desenvolupament de la cultura al món i, alhora, defensar-la de les nombroses amenaces contra la seva supervivència que la vida moderna comporta. L’entitat està formada per 140 centres repartits en gairebé 100 països i Catalunya compta amb el PEN català des de 1922. A Catalunya, l’organització promou la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana.
 
En el decurs de l’acte que s’ha fet al Palau, el professor Johannes Kabatek, de la Universitat de Tübingen, ha pronunciat la conferència “Llengua i llibertat”. També hi han intervingut la presidenta del PEN Català, Carme Arenas; el president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, Josep M. Terricabras, i el president del PEN Internacional, John Ralston Saul.
 

1  

Imatges

Acte de presentació del Manifest de Girona

Acte de presentació del Manifest de Girona 164

1  

Fitxers adjunts

Manifest de Girona

Manifest de Girona
PDF | 57