El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), i l’associació Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) col·laboraran en l’atenció a menors refugiats. Així ha quedat establert en el conveni que han signat avui el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Josep Lluís Ortuño, i el president de l’associació CCAR, Miguel Pajares.
L’objectiu del conveni és millorar l’atenció als menors refugiats i incrementar el nivell de conscienciació de la població en aquesta matèria. Al 2010, a Catalunya es van tramitar un total de 212 sol·licituds de protecció internacional, entre els quals es trobaven infants i adolescents menors d’edat. Per demarcacions, Barcelona va ser on es va concentrar el major nombre de refugiats, amb 194, seguit de Girona (15), Lleida (2) i Tarragona (1).
La CCAR és una entitat sense ànim de lucre que treballa per afavorir la inclusió social de les persones refugiades i immigrades a Catalunya. Amb aquest objectiu, desenvolupa programes socials, jurídics i ocupacionals per a l’atenció d’aquest col·lectiu. Per aquesta raó, la CCAR i la DGAIA tenen la voluntat de col·laborar amb l’objectiu de millorar l’atenció de menors no acompanyats que arriben a Catalunya.
D’acord amb aquest conveni, la DGAIA posarà en coneixement de CCAR els casos de susceptibles de protecció internacional que es detectin a través de la xarxa de protecció a la infància, així com la CCAR informarà a la DGAIA d’aquells casos que detecti mentre desenvolupa les seves activitats. Per altra banda, la DGAIA facilitarà que el menor rebi l’assessorament jurídic de la CCAR per preparar els expedients de protecció internacional o per representar-lo legalment en els supòsits que sigui necessari.