Drets Socials

Foto de la signatura

Benestar Social i Família i l'associació Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat col·laboraran en l'atenció a menors refugiats

El director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Josep Lluís Ortuño, i el president d'aquesta entitat, Miguel Pajares, han signat avui el conveni de col·laboració

query_builder   8 juny 2012 11:11

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família i l'associació Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat col·laboraran en l'atenció a menors refugiats

El director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Josep Lluís Ortuño, i el president d'aquesta entitat, Miguel Pajares, han signat avui el conveni de col·laboració

Acte de signatura
El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), i l’associació Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) col·laboraran en l’atenció a menors refugiats. Així ha quedat establert en el conveni que han signat avui el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Josep Lluís Ortuño, i el president de l’associació CCAR, Miguel Pajares.
 
L’objectiu del conveni és millorar l’atenció als menors refugiats i incrementar el nivell de conscienciació de la població en aquesta matèria. Al 2010, a Catalunya es van tramitar un total de 212 sol·licituds de protecció internacional, entre els quals es trobaven infants i adolescents menors d’edat. Per demarcacions, Barcelona va ser on es va concentrar el major nombre de refugiats, amb 194, seguit de Girona (15), Lleida (2) i Tarragona (1).
 
La CCAR és una entitat sense ànim de lucre que treballa per afavorir la inclusió social de les persones refugiades i immigrades a Catalunya. Amb aquest objectiu, desenvolupa programes socials, jurídics i ocupacionals per a l’atenció d’aquest col·lectiu. Per aquesta raó, la CCAR i la DGAIA tenen la voluntat de col·laborar amb l’objectiu de millorar l’atenció de menors no acompanyats que arriben a Catalunya.
 
D’acord amb aquest conveni, la DGAIA posarà en coneixement de CCAR els casos de susceptibles de protecció internacional que es detectin a través de la xarxa de protecció a la infància, així com la CCAR informarà a la DGAIA d’aquells casos que detecti mentre desenvolupa les seves activitats. Per altra banda, la DGAIA facilitarà que el menor rebi l’assessorament jurídic de la CCAR per preparar els expedients de protecció internacional o per representar-lo legalment en els supòsits que sigui necessari.
Un dels compromisos assumits per la DGAIA és que permetrà desenvolupar, com a complement als serveis que el propi Departament ja ofereix, a la CCAR diferents serveis per aquests joves, com assessorament, orientació, gestió de tràmits o programes ocupacionals o formatius. Així mateix, personal tècnic de la DGAIA rebrà formació i orientació sobre el dret de protecció internacional per part de la CCAR.
 
Jornades de divulgació i formació
A través d’aquest conveni, la DGAIA i la CCAR es comprometen a organitzar conjuntament jornades de divulgació sobre el dret d’asil i la condició de refugiat adreçada a la xarxa de professionals de protecció de la infància i l’adolescència. Per altra banda, la DGAIA introduirà continguts en els seus cursos formatius relatius al dret d’asil i la condició de refugiat, amb la col·laboració de la CCAR.
 
Els compromisos assumits en aquest conveni seran assumits amb els recursos de què disposen la DGAIA i la CCAR i no comporten cap despesa afegida.
 
Joves immigrants no acompanyats atesos per la DGAIA
La DGAIA va atendre al 2011 un total de 358 joves immigrants no acompanyats que en arribar a Catalunya es van identificar com a menors d’edat. D’aquests, 6 (un 2% del total) van reclamar el dret d’asil: 2 procedents d’Afganistan i els quatre restants de Guinea Conakry, Nigèria, RD Congo i Síria.

1  

Imatges

Foto de la signatura del conveni

Foto de la signatura del conveni 760