Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura reforça les campanyes de lluita contra el foc bacterià i la flavescència daurada

query_builder   11 juny 2012 14:51

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura reforça les campanyes de lluita contra el foc bacterià i la flavescència daurada

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va iniciar el passat dilluns, dia 4 de juny, a la zona fructícola de Lleida, i avui, 11 de juny, a la demarcació de Girona, la campanya 2012 de prospecció intensiva de les plantacions fruiteres per a la detecció de possibles focus inicials de foc bacterià (Erwinia amylovora). Aquesta malaltia bacteriana, considerada de quarantena per la Unió Europea (UE), pot afectar greument les pereres i pomeres i també altres plantes de la família de les Rosàcies: fruiters com el codonyer i el nesprer, i plantes ornamentals com el Cotoneaster, Crataegus, Pyracantha, Sorbus ...
 
Els primers focus d’aquesta greu malaltia a Catalunya es van detectar a la comarca del Segrià els anys 1998 i 1999 i van ser eradicats. Posteriorment, es va detectar a la Cerdanya, tocant a França, i el 2007 a la comarca del Gironès. Tots els focus d’aquesta organisme nociu a Catalunya han estat totalment eradicats.
 
Catalunya compta amb més de 23.000 hectàrees de plantacions de pera i poma, molt susceptibles al foc bacterià. La propagació d’aquesta malaltia a Catalunya podria causar grans pèrdues en la nostra fructicultura. Per aquest motiu, el DAAM du a terme campanyes de divulgació, especialment a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), i  prospeccions intensives de plantacions. 
 
La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament, conscient de la greu amenaça d’aquesta malaltia que actualment està afectant greument diverses regions de l’Estat espanyol, cosa que ha provocat que Castellà i Lleó i Extremadura hagin deixat de ser considerades zona protegida de foc bacterià per part de la UE, i la major part dels Estats de la UE, ha endegat enguany aquesta intensa campanya de prospecció amb l’objectiu de detectar focus inicials i procedir a la seva eradicació immediata. Tenint en compte l’evolució de la malaltia a la resta de l’Estat, amb focus també a València i a Aragó el 2011, enguany es reforçarà la prospecció amb 18 tècnics a la demarcació de Lleida i 6 a la de Girona on prospectaran les plantacions de poma i pera durant els mesos d’estiu. El número d’hores de dedicació de tècnics que efectuaran enguany la prospecció es un 81 % més elevat que l’any anterior.
 
Tot i aquesta intensa prospecció, si algun agricultor o professional de la jardineria veu símptomes sospitosos de foc bacterià en les seves plantacions, cal que ho comuniqui immediatament al tècnic de la seva Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) o al Servei de Sanitat Vegetal del Departament per tal de procedir a la presa de mostres i a la seva ràpida tramesa al Laboratori de Sanitat Vegetal per a l’anàlisi.
 
El DAAM espera que amb aquestes importants mesures es pot continuar estant exempts d’aquesta perillosa malaltia dels fruiters i que el territori català continuï sent considerat Zona Protegida de foc bacterià.
 
 
Lluita contra la Flavescència daurada de la vinya
 
La flavescència daurada de la vinya és una malaltia causada per un fitoplasma que bloqueja els vasos  liberians. Afecta només a la vinya i provoca el debilitament progressiu del cep i una forta disminució del rendiment, el cep acaba morint al cap de tres o quatre anys de la seva infecció.
 
L'any 1996 es va detectar a la comarca de l'Alt Empordà el primer focus de flavescència daurada de la vinya de l'Estat Español. La malaltia es va introduir amb l'entrada d’insectes vectors, la cicadel·la Scaphoideus titanus, infectats, procedents de focus de França, situats a escassos 15 quilòmetres de la frontera.
 
Les mesures de lluita col·lectiva adoptades: prospecció intensiva, arrencada de les vinyes afectades i abandonades, la realització obligatòria de 3 tractaments insecticides anuals contra l’insecte vector -el primer d'ells realitzat per mitjans aeris pel Servei de Sanitat Vegetal sobre totes les vinyes de la comarca-, van ser eficaces i a partir de l'any 2004 es va donar per controlada la malaltia a l’Alt Empordà.
 
L’any 2006 es detectà un nou focus de flavescència daurada al municipi de Calonge (Baix Empordà), a 60 quilòmetres al sud dels anteriors focus de l’Alt Empordà i es van prendre les mateixes mesures d’eradicació, d’acord amb l'Ordre AAR/18/2007, de 30 de gener, en la qual s'estableix les mesures contra la flavescència daurada. Actualment, també es pot considerar que la malaltia està sota control en aquesta comarca.
 
L’any 2010 es va detectar un nou focus a Campmany (Alt Empordà), que està en procés d’eradicació.
 
Com en anys anteriors, personal tècnic del Departament està fent una intensa campanya de prospecció de les vinyes de les dues comarques gironines, per tal de detectar nous ceps afectats, avaluar les poblacions de l’insecte vector, i determinar el moment òptim per a combatre’l .
 
Demà dimarts, 12 de juny, s’iniciarà el tractament aeri amb helicòpter contra l’insecte que transmet la malaltia. En total, es tractarà 550 hectàrees de vinya dels municipis de Calonge, Vall-llobrega i Palamós al Baix Empordà, i Llançà, Colera, Capmany i Palau-Saverdera a l’Alt Empordà.
 
Els viticultors d’aquestes comarques han de fer obligatòriament els 3 tractaments anuals contra l’insecte vector. Aquesta mesura és bàsica per a aconseguir eradicar la malaltia. A més, qualsevol sospita de la presència de la malaltia a les seves vinyes cal que sigui comunicada als tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) o del Servei de Sanitat Vegetal del DAAM.