Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Josep Maria Pelegrí presideix l'inici de la venda del Pa de Pagès Català emparat amb el distintiu d'IGP

Pelegrí: "Tradició i qualitat sumen a favor del reconeixement internacional del sector"

query_builder   15 juny 2012 12:48

event_note Nota de premsa

El conseller Josep Maria Pelegrí presideix l'inici de la venda del Pa de Pagès Català emparat amb el distintiu d'IGP

Pelegrí: "Tradició i qualitat sumen a favor del reconeixement internacional del sector"

FOTO WEB
Un moment de la visita en motiu de l'inici de la venda del Pa de Pagès Català amb IGP.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, ha visitat aquest matí, a Lleida, l’obrador del Forn i Pastisseria Llaràs en motiu de l’inici de la campanya d’implantació de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès als forns de Catalunya, i n’ha pogut comprovar el procés d’elaboració.
 
Com ja va fer en motiu de la presentació oficial del Pa de Pagès Català que es va dur a terme el passat 8 de maig, Pelegrí ha destacat que amb el reconeixement de l’aquesta nova IGP, la Generalitat “disposa d’un nou actiu vinculat a la producció tradicional de qualitat” per a reivindicar la gastronomia catalana com a Patrimoni de la Humanitat.
 
Pelegrí ha felicitat al Gremi “per l’assoliment d’aquesta fita que constitueix un  estímul molt positiu per tal que altres productes catalans segueixin la dinàmica d'èxit i de reconeixement a nivell europeu i internacional i del nostre sector i dels nostres productes que cada vegada són més i valorats aquí i a fora”.
 
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida, que presideix Manel Llaràs, ha programat diversos actes durant al dia d’avui a la ciutat de Lleida per a promocionar la nova IGP Pa de Pagès Català. Així, ha disposarà unes carpes a la Plaça Sant Joan i a la Plaça Ricard Vinyes, on fa promoció i degustació del Pa de Pagès Català. Fins a les 13:00 hores i de 15:30 a 19:30 es realitza una demostració de Pa de Pagès Català a càrrec dels alumnes del Cicle Formatiu de Forneria i Rebosteria de la Escola d’Hoteleria de Lleida. I a les 19:00 hores, el director general d’Alimentació, Qualitat, i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, acompanyat de la directora del Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, presidirà un berenar popular de “Pa de Pagès Català amb tomata” per al públic i consumidors en general, servit per les autoritats presents en l’acte, i amanit amb oli de la DOP Garrigues”. S’estima que es repartirà unes 1500 racions.
 
El pa de pagès emparat en la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català s’ha començat a vendre oficialment avui divendres, 15 de juny, en prop de 500 fleques de tot Catalunya, 176 fleques afiliades a la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers. S’inicia així la comercialització del pa més tradicional de la fleca catalana que ara, a més, compta amb el reconeixement com a IGP. Moltes fleques del país aprofiten la diada d’avui per a donar a conèixer el Pa de Pagès Català entre els consumidors, fins i tot amb parades al carrer oferint degustació del pa amb d’altres productes com oli i embotis, a més d’informació sobre les característiques del Pa de Pagès Català.
 
El Pa de Pagès Català es ven en una bossa oficial que tenen totes les fleques integrades al Consell Regulador de la IGP identificada amb una etiqueta oficial numerada correlativament, garantia que és pa amb aquesta IGP, que empara els pans de pagès de mig quilo i d’un quilo que elaborin les fleques de Catalunya integrades al seu Consell Regulador .
 
El producte emparat per la IGP Pa de Pagès Català es defineix com un pa artesà, rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran, on al menys el format es realitza de forma manual, i com a ingredients s’utilitzen farines de blat, aigua, massa mare procedent d’una fermentació anterior també realitzada dins de la zona d’elaboració autoritzada, llevat biològic (Saccharomyces cerevisiae L.) i sal comuna d’ús alimentari. Tot el procés es realitza dintre de la zona d’elaboració autoritzada segons el seu procés tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.
 
El pa de pagès és la segona varietat de pa que es consumeix a Catalunya i la quarta en l’àmbit de l’Estat espanyol, amb una producció estimada global a l’Estat de 39 milions de tones, el 8% de les quals serà a partir d’ara autèntic pa de pagès emparat per la IGP Pa de Pagès Català.
 
El pa de pagès està molt arrelat a les costums dels consumidors catalans per dues raons principalment: perquè es valora la seva elaboració artesana i de qualitat i perquè és el pa que tradicionalment es relaciona amb el típic pa amb tomàquet, un costum gastronòmic ja estès també a d’altres territoris de l’Estat (Madrid, Aragó, Andalusia...).
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la visita en motiu del llençament de la IGP Pa de Pagès Català.

Imatge de la visita en motiu del llençament de la IGP Pa de Pagès Català.
JPG | 29