Mossos d'Esquadra

Detinguts a Catalunya una trentena de traficants a gran escala

query_builder   16 juny 2012 09:59

event_note Nota de premsa

Detinguts a Catalunya una trentena de traficants a gran escala

. En un equip conjunt del Cos de Mossos d’Esquadra i del Cos Nacional de Policia s’han detingut 36 persones vinculades al tràfic de cocaïna al territori català.
 
. Als arrestats se’ls imputen els delictes de tràfic de substàncies estupefaents, organització criminal, blanqueig de capitals, falsificació documental i tinença il·lícita d’armes
Mossos d'Esquadra
 
Agents de la Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra del Grup de Salut Pública de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Nord en col·laboració amb la UDYCO Grupo VI del Cos Nacional de Policia i el Grupo de Policia Judicial de l’Aeroport de El Prat, han desarticulat una organització criminal internacional dedicada al tràfic de substàncies estupefaents.
 
En el marc d’una investigació tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 5 d’Arenys de Mar  i pel Jutjat d’Instrucció número 4 del Prat de Llobregat, s’han detingut 36 integrants d’una organització criminal dedicada a la introducció i distribució de cocaïna a Catalunya.
 
La organització investigada utilitzava els aeroports, ports, paqueteria postal i “mules” (correus humans) per a introduir la droga des de Bolívia.
 
La investigació s’inicia el mes d’octubre de 2011 arran de la intervenció de 552 grams de cocaïna a una persona que acabava d’efectuar la compra de la substància a Barcelona. A partir d’aquest fet es comença a constatar l’existència d’un grup criminal molt actiu que es dedica a la venda i distribució de droga a la ciutat comtal i rodalies.
 
El mes de febrer de 2012, la coordinació dels dos cossos policials permet intercanviar informació sobre els diferents integrants d’aquesta organització i la col·laboració permet que el 12 de març s’intercepti a l’aeroport de Sao Paulo  un home de nacionalitat espanyola. El detingut havia agafat un vol a Brasil amb destinació Catalunya  i dins del seu equipatge es van localitzar 8.643 grams de cocaïna.
 
Aquest fet evidencia que el grup criminal disposava d’una sòlida estructura organitzativa i amb bases operatives a països ubicats a diferents territoris internacionals.
 
Les gestions dels investigadors identifiquen l’existència d’una organització criminal dedicada a la introducció de grans quantitats de cocaïna provinent de Sud Amèrica i a blanquejar el diners obtinguts d’aquesta activitat delictiva.
 
La introducció de la droga es realitzava des de Bolívia  i les vies d’entrada a l’estat espanyol eren tres:
 
-         via aèria: utilitzant a persones com a mitjà de transport, conegudes com a “mules”
-         via paqueteria postal: des de diferents països com Bolívia, Brasil, Argentina i Paraguai, en paquets de petites dimensions s’amagava la substància
-         via marítima: feien servir tripulants i passatgers que duien la droga dins l’equipatge
 
 
L’organització criminal
 
 
L’estratègia delictiva d’aquesta organització consistia en mantenir una estructura jeràrquica horitzontal  amb unes tasques ben definides pels seus membres. D’aquesta manera cada integrant del grup sabia quin era el seu rol i així trobem els que es dedicaven a la localització de les “mules”, els que organitzaven el viatges per a què transportessin la droga, el finançament de les despeses i compra dels bitllets d’avió, entre d’altres funcions.
 
Les “mules” transportaven la droga a l’interior del seu organisme després d’haver-la ingerit en bosses de plàstic. També utilitzaven faixes que adherien al seu cos o impregnaven la substància en roba.
 
Cal destacar que aquest tipus d’activitat delictiva requereix d’una complexa tasca organitzativa ja que es precisa que part dels integrants es trobin localitzats a diversos laboratoris clandestins dels països d’origen de la droga per a poder impregnar-la en les peces de roba, faixes o preservatius.
 
Els caps de l’organització, originaris de Bolívia, eren els destinataris finals de la droga i els que realitzaven el negoci de la venda en el mercat il·lícit.
 
En el país de destinació de la droga, Catalunya, és on es donava suport logístic als integrants que la transportaven. En laboratoris del territori català es preparava  la cocaïna i es distribuïa posteriorment entre els clients de l’organització.
 
En el transcurs de la investigació s’ha aconseguit intervenir el següent:
 
-         vuitanta-tres (83 kg) quilograms de cocaïna
-         dos quilograms i mig (2,5 kg) de haixix
-         vuit quilograms (8 kg)  de substància adulterant
-         gran quantitat de substàncies químiques pel tractament de la cocaïna
-         cinquanta-quatre mil vuit-cents trenta-vuit (54.838 ) euros en metàl·lic
-         seixanta  telèfons mòbils
-         balances de precisió
-         quatre vehicles
-         setanta-quatre cartutxos d’arma curta
-         nombrosa documentació relacionada amb el blanqueig de capital
 
La valoració total de la quantitat de substància estupefaent intervinguda ascendeix a dos milions nou-cents mil (2.900.000) euros aproximadament.
 
Els detinguts, amb edats compreses entre els 25 i 53 anys, eren originaris de diversos països: Bolívia, Espanya, Brasil, Uruguai, Veneçuela, República Dominicana, Colòmbia i Romania.
 
Vint-i-vuit dels arrestats han ingressat a presó.
 
Aquesta investigació conjunta ha permès desarticular l’aparell operatiu de l’organització criminal i les xarxes o individus principals de distribució al territori.
 
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 16 de Juny de 2012