Demà s’inaugura la novena edició dels Sopars amb Estrelles de l’Observatori Fabra de Barcelona, amb la previsió de reeditar l’èxit de públic de l’any passat i superar els 7.000 assistents. La iniciativa, que compta amb l’organització científica de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca -entitat adscrita a la Secretaria d’Universitats i Recerca- converteix el Fabra en l’escenari d’una singular proposta que combina l’activitat gastronòmica amb la divulgació científica. Fins el 24 de setembre, la nit oferirà ciència, astronomia i gastronomia a aquest edifici modernista de l’any 1904, un dels miradors més excepcionals de la ciutat i espai emblemàtic del paisatge científic i cultural barceloní.
 
Cada nit, l’astrònom de l’Observatori, Antonio Bernal, imparteix una conferència sobre un tema relacionat amb l’Univers. A banda d’aquestes conferències, s’ofereix un programa científic amb altres 22 conferències on experts de renom presenten durant el sopar un tema d’actualitat científica basat en projectes o línies de recerca en actiu a Catalunya. Les conferències estan pensades per al gran públic i pretenen apropar el coneixement científic a la societat, alhora que estimular la seva participació.
 
Enguany, el programa gira al voltant dels temes Tot un univers per conèixer, protagonitzat per astrofísics, i Sostenibilitat, medi ambient i energies renovables, amb conferències a càrrec d’investigadors en àrees com ara la contaminació acústica i lumínica, la gestió de residus i el desenvolupament i les ciutats sostenibles (vegeu programa a www.soparsambestrelles.cat).
 
Els participants podran gaudir en la seva visita a l’Observatori d’un passeig pel seu museu on es poden contemplar aparells de sismologia, meteorologia i astronomia de començaments del segle XX i d’altres més actuals que ja no estan en ús. Posteriorment, s’accedeix a la Sala de la Gran Cúpula, on es troba el telescopi original de l’Observatori, de l’any 1903, un dels més antics i grans d’Europa. Des d’aquí, el visitant observarà la major part del sistema solar i objectes distants com estrelles dobles i elements de constel·lacions llunyanes. L’observació permet visualitzar des de la Lluna a Saturn, passant per cossos celestes i l’Estació Espacial Internacional.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 174