• Els dos consellers recorden  que les condicions climatològiques d'hivern i privamera exposen un escenari complicat malgrat els esforços que  s'hi dediquen

 

  • Defensen l'actuació de prevenció i extinció feta a la zona i recorden que el risc zero no existeix en el bosc mediterrani.
 
 
Els consellers d'Interior, Felip Puig, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí,  han comparegut aquest matí per informar als diputats de la Comissió d’Interior i de la d’Agricultura del Parlament de Catalunya sobre l’incendi de Rasquera que es va iniciar el passat 15 de maig i que va cremar 2.788 hectàrees.
 
Pelegrí: "El bosc brut crema, però el net també, no tot es resolt només amb diners, l'important és la prevenció compartida amb tots els agents implicats"
 
Puig: "Tenim un bosc de característiques mediterranies, intentem minitmitzar els seus efectes, però mai hi haurà un risc zero"
 
Aquestes són les afirmacions que els consellers Puig i Pelegrí han destacat avui en la seva compareixença per posar de manifest la complexitat de la gestió dels incendis en un clima mediterrani i amb unes condicions de la campanya actual més dificils a causa de la sequera, i han defensat l'actuació feta en prevenció i en extinció de l'incendi de Rasquera.
 
Els consellers han explicat detalladament les accions que, tant en prevenció com en extinció, s'han fet a la zona però han advertit que lluitar contra "flames de 15 metres d'alçada i amb un vent de 4,5 Km/h" és difícil.Tot i això, es va aconseguir un dels principals objectius "que el foc no arribés al municipi de Rasquera, no afectés persones i mínimes afeccions a béns, i no saltés la carretera que hagués comportat la ràpida propagació".
 
 
Pelegrí ha explicat que la major part de la superfície afectada per l’incendi està formada per brolles (de romaní i timonedes) i màquies i garrigues (amb margalló, llentiscle, ullastre). Una altra part important de la zona està formada per cingles i pedruscalls. La superfície arbrada està constituïda principalment per pinedes de pi blanc, en part, ja afectades per incendis anteriors com el de l’any 1995. Pel que fa a la propietat dels terrenys, es tracta majoritàriament de propietat pública o conveniada (per sobre del 90 % del total),
 
El conseller ha exposat també les actuacions realitzades pel Departament en aplicació de les seves competències en matèria de prevenció i gestió forestal. Així durant el període 2002-2010, tant en inversions com en subvencions, en matèria de prevenció d’incendis per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el municipis afectats per l’incendi  està per sobre dels 600.000 € . A part dels treballs sobre el terreny  també s’ha subvencionat la redacció del projecte d’ordenació de la forest  Comuns de Rasquera propietat de l’Ajuntament, on una part important de les actuacions contemplades són de prevenció d’incendis.
 
Durant l’any 2011 es van atorgar, a aquests municipis, els ajuts corresponents a la convocatòria de subvencions per a la gestió forestal sostenible per un import de prop de 250.000 € i, recentment, s’ha publicat la convocatòria corresponent a l’anualitat 2012 en la qual la primera prioritat és recuperar actuacions proposades a l’anterior convocatòria que varen quedar a la llista de reserva per falta de pressupost.
 
D’altra banda també s’ha publicat  la convocatòria d’ajuts per la forment de les actuacions de les ADF per un import total de 800.000 €.
 
Part de l’import atorgat a la convocatòria d’ajuts a la Gestió Forestal Sostenible 2011 a l’Ajuntament de Rasquera estan incloses dins la zona afectada per l’incendi, raó per la qual aquests recursos es destinaran, d’acord amb els ajuntaments, a altres actuacions de prevenció i gestió forestal en zones no afectades.
 
També s’han realitzat reunions amb els ajuntaments per avaluar els danys i s’han  iniciat reunions amb els diferents agents implicats de la zona per començar a determinar actuacions futures d’interès comú sota les directrius tècniques  del Departament d’Agricultura,
 
Les actuacions més immediates consisteixen en la retirada ràpida de les restes de vegetació cremada en la superfície afectada com a pas previ a qualsevol altra intervenció. Aquestes actuacions estan, a dia d’avui, en estudi per part dels enginyers forestals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
Es tracta d’un eix d’actuació immediata i consisteix en la retirada ràpida de les restes de vegetació cremada en la superfície afectada com a pas previ a qualsevol altra intervenció. Aquestes actuacions estan, a dia d’avui, en estudi per part dels enginyers forestals del  Departament.
 
 
La totalitat de forests públiques afectades per l’incendi compten amb Projectes d’Ordenació redactats, en els que un dels principals principis inspiradors ha estat la prevenció d’incendis.
 
Per la seva banda, el conseller d'Interior ha explicat que en les tasques d'extinció hi van participar "730 bombers funcionaris, 57 bombers voluntaris, 103 persones de suport, 20 agents rurals, 40 membres de d'ADF's així com personal de Forestal Catalana i membres de les Brigades Forestals d'Aragó". Així també, la primera nit es va demanar a l'UME que estigués en alerta per si calia activar-la el dia següent.
Puig ha detallat les actuacions fetes en cada moment i ha deixat clar que a la zona on hi havia el focus de l'incendi "no si podia accedir amb cotxe ni actuar amb mangueres" i calia dur a terme una feina específica per part dels Graf's. Tot i això ha explicat que un total de 137 vehicles d'aigua, 195 vehicles de comandament, 79 vehicles de suport operatiu i  una desena de mitjans aeris es van activar durant els tres dies. El conseller també ha volgut desmentir rotudament que "hi hagués problemes d'efectius i recursos humans" degut a la resposta dels bombers voluntaris.
 
És per això que Puig ha volgut recordar que la zona afectada per l'incendi ja va patir un gran incendi forestal el 2005, fet que demostra la recurrència dels incendis forestals. Puig ha volgut destacar que, enguany, gràcies a la feina dels Bombers, la superfície afectada va ser inferior al perímetre del 2005. Així mateix, s'ha mostrat confiat en el fet que, si d'aquí a uns anys es torna a produir un nou incendi forestal, la feina operativa dels Bombers tornarà a millorar i a aconseguir que el perímetre afectat sigui encara menor.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia de la compareixença d'avui

Fotografia de la compareixença d'avui
JPG | 286