• El conseller Mascarell remarca que el dictamen de la Comissió Europa avala les polítiques de foment al català al cinema
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat avui que el dictamen de la Comissió Europea avala les polítiques de foment del català al cinema i que en cap cas qüestiona el català. Atès que no es qüestiona el català, atès que les polítiques que hem anat fent respecte el foment del català en l’exhibició de pel.lícules són avalades, atès que, com no pot ser de cap altra manera, hem de donar resposta al que proposa Europa, estudiarem amb els grups parlamentaris que van donar suport a la llei del cinema quin és el procés que ara hem de seguir per tal d’adaptar-nos al que Brussel·les ens proposa. I evidentment, estudiarem des d’un punt de vista jurídic tot el que això representa”.
 
Mascarell ha recordat que el 26 de setembre 2011 el Departament de Cultura va signar un acord amb el Gremi d’Empresaris de Cinema de Catalunya i amb la Federació de Distribuidores Cinematogràficos (Fedicine) que “ha permés avançar més enllà de la lletra literal de la llei i que ha donat molt bons resultats. Seguirem amb aquesta política, en la qual ens trobem còmodes el sector dels distribuïdors, el sector dels exhibidors i el govern de la Generalitat. Aquests acords ens permeten continuar avançant amb tranquilitat i ens donen la garantia que avancem pel bon camí”.
 
El conseller de Cultura ha anunciat que es posarà en contacte amb tots els grups polítics que van donar suport a la llei. “Analitzarem jurídicament el que significa el dictamen i analitzarem amb els grups parlamentaris quina és l’actitud a prendre davant la llei. Veurem quina és la millor manera per donar resposta al dictamen de la Comissió Europea, perquè hem d’estar dins les normes i recomenacions que ens fan”.
 
En aquest sentit, ha posat de relleu la situació paradoxal que suposa el dictamen de la Comissió Europea: “No deixa de ser paradoxal de la pròpia situació lingüística del nostre país. Una llei feta per donar suport al català acaba amb una resolució que posa en dubte que el castellà pugui acabar sent afavorit davant la resta de llengües”.