Servei Meteorològic de Catalunya

La primera calorada ha coincidit amb l'arribada de l'estiu astronòmic

query_builder   22 juny 2012 14:20

event_note Nota de premsa

La primera calorada ha coincidit amb l'arribada de l'estiu astronòmic

 
El vent de ponent va provocar que dijous la temperatura màxima superés els 35 ºC a molts sectors del prelitoral i en alguns punts de la Costa Daurada, justament el dia en què va arribar l’estiu astronòmic.
 
Coincidint amb l’arribada de l’estiu astronòmic, el dijous 21 de juny es va produir una pujada destacada de la temperatura a les comarques del litoral i prelitoral, amb valors molt elevats en aquest sector.
 
La presència d’un solc en alçada situat a l’oest de la península ibèrica impulsava una massa d’aire càlid provinent del sud que abraçava bona part del Mediterrani. Si bé la temperatura a les capes baixes de la troposfera no era excepcionalment càlida, el vent de ponent que va bufar a bona part del prelitoral i en alguns punts del litoral va provocar una pujada sobtada de la temperatura durant les hores centrals del dia, amb valors superiors als 35 ºC a molts sectors del prelitoral, des del Gironès fins al Baix Ebre, i fins i tot en alguns sectors arran de mar, especialment a la Costa Daurada.
 
Els valors més elevats enregistrats a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) van ser els 37,9 ºC de Vilablareix (el Gironès) i els 37,8 ºC de Vilanova del Vallès (el Vallès Oriental).
 
El mapa següent representa la temperatura màxima del dijous 21 de juny a Catalunya i s’ha obtingut a partir de les dades de les estacions de la  XEMA. Permet veure clarament com els valors més elevats es van enregistrar a la depressió prelitoral i en alguns sectors del litoral, amb registres superiors als 35 ºC, un fet poc freqüent en aquestes zones del país.
 
En alguns sectors del litoral, la temperatura va fer oscil·lacions notables en poca estona, pujant sobtadament com a conseqüència del vent de ponent, per tornar a baixar ràpidament quan el vent va girar de mar cap a terra. Com a exemple, la temperatura màxima de Badalona – Museu durant les hores centrals del dia va ser de 29,0 ºC a les 16:11 hores. Al vespre, quan la temperatura ja havia començat a baixar, el vent va girar transitòriament a ponent, fent que la temperatura es disparés fins als 34,1 ºC a les 20:25 hores.
 
A les comarques de l’interior, la temperatura màxima es va situar entre els 30 i 35 ºC, fins i tot a les planes i fondalades típicament més caloroses, com és el pla de Lleida.
Mapa T
La taula següent mostra la temperatura màxima enregistrada el dijous 21 de juny a les estacions que van superar els 35 ºC:
 
 
 
Estació
Comarca
T màxima 21/06/2012 (ºC)
Vilablareix
Gironès
37,9
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
37,8
Fornells de la Selva
Gironès
37,5
Castellbisbal
Vallès Occidental
37,4
Anglès
Selva
37,0
Vilobí d'Onyar
Selva
37,0
Girona
Gironès
36,9
Aldover
Baix Ebre
36,7
Benissanet
Ribera d'Ebre
36,5
Cerdanyola del Vallès
Vallès Occidental
36,5
Vallirana
Baix Llobregat
36,3
Caldes de Montbui
Vallès Oriental
36,2
Parets del Vallès
Vallès Oriental
36,2
Sant Sadurní d'Anoia
Alt Penedès
36,1
Cassà de la Selva
Gironès
35,8
Vinebre
Ribera d'Ebre
35,8
Olot
Garrotxa
35,7
la Granada
Alt Penedès
35,6
Riudoms
Baix Camp
35,6
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
35,5
el Pont de Vilomara
Bages
35,4
l'Ametlla de Mar
Baix Ebre
35,4
el Masroig
Priorat
35,4
Sabadell - Parc Agrari
Vallès Occidental
35,3
Torroja del Priorat
Priorat
35,2
Nulles
Alt Camp
35,1
la Bisbal del Penedès
Baix Penedès
35,0
 
 
Alguns aspectes destacats de la jornada d’ahir van ser que:
 
-       L’EMA de Vinyols i els Arcs (el Baix Camp), en funcionament des del 17 de maig de 1989, va enregistrar una temperatura màxima de 35,5 ºC. Aquesta és la temperatura més alta de la seva sèrie en un mes de juny, superant els 34,9 ºC del 29 de juny de 2005.
 
-       La temperatura màxima de Vilablareix (el Gironès) va pujar fins als 37,9 ºC i no s’enregistrava un valor tan elevat en aquesta estació des del dia 13 d’agost de 2003, quan es va assolir la màxima absoluta de tota la sèrie, amb 41,2 ºC.
 
  
La predicció indica que el cap de setmana de Sant Joan dominarà el sol en general, només amb el creixement d’algunes nuvolades a les zones de muntanya al centre del dia. La temperatura anirà pujant progressivament, especialment les màximes que estaran entre 22 i 27 ºC al Pirineu, entre 25 i 30 ºC al litoral i entre 30 i 35 ºC a la resta, puntualment més altes. No es preveu que bufi vent de ponent que, tal com va passar dijous al Prelitoral, faci repuntar més aquests valors màxims. Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que durant la setmana vinent no s’esperen pertorbacions importants, i que la temperatura es mantindrà alta o fins i tot pujarà una mica, especialment a l’interior de Catalunya.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Mapa Temp.

Mapa Temp.
PNG | 462

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 279

`