Direcció General de Comunicació

BCIN

El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'església dels sants Just i Pastor, a Barcelona

query_builder   26 juny 2012 15:46

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'església dels sants Just i Pastor, a Barcelona

•    També acorda delimitar l'entorn de protecció de la Torre Altmedieval de la Masia Can Fargas de Barcelona
El Govern ha acordat declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, l’església dels sants Just i Pastor, a Barcelona, i delimitar-ne un entorn de protecció comú amb el Palau de Requesens. Es tracta de la darrera de les grans esglésies catòliques de Barcelona.

Ubicada a la plaça dels sants Just i Pastor, al barri gòtic, va ser construïda sobre els fonaments de l'anterior temple romànic. És un dels exemples singulars de l’arquitectura religiosa del gòtic català del segle XIV, tant per la tipologia de la planta i solucions estructurals, com per la seva evolució constructiva, cronològica i funcional, i pels seus valors històrics singulars i excepcionals.

La primera constància documental de l’església és de l’any 965, però segons la tradició hi va ser enterrat el bisbe Pacià al segle IV. Era la parròquia del Palau Reial i de la major part de famílies nobles del moment. L'església actual es va iniciar el 1345 i la seva construcció va durar dos segles, encara que la part principal correspon al segle XIV. Hi van participar Pere Arús, Bernat Roca i Pere Boigues. El temple va patir la Guerra de Successió i es va enguixar de nou el 1774. Després de les destruccions del 1936 va ser restaurada entre 1940 i 1944 per l'arquitecte Jeroni Martorell.

La delimitació de l’entorn de protecció de l’església dels sants Just i Pastor i del Palau Requesens, actual seu de l’Acadèmia de Bones Lletres, s’ha fet per garantir una correcta visualització dels monuments des dels seus entorns immediats i mantenir, així, l’equilibri actual amb els espais i edificis que l’envolten.

La situació d'aquest monument és una fita que configura una imatge paisatgística d'interès dins el seu marc urbà. Al mateix temps, la relació entre la construcció i el barri gòtic, on també s’ubica el Palau Requesens, ha establert un diàleg ambiental que ha donat una gran entitat arquitectònica, emblemàtica i cultural a la zona i al context del patrimoni cultural català en general.


Delimitació de la Torre Altmedieval de la Masia Can Fargas

El Govern també ha acordat delimitar l’entorn de protecció de la Torre Altmedieval de la Masia Can Fargas, a Barcelona, declarada bé cultural d’interès nacional en virtut d’una disposició addicional de la Llei del patrimoni cultural català. La definició d’un entorn de protecció al voltant de la Torre es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia