Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura implementa el protocol de bones pràctiques de les embarcacions de lleure dins del programa de protecció de la fanerògames marines

query_builder   27 juny 2012 14:00

event_note Nota de premsa

Agricultura implementa el protocol de bones pràctiques de les embarcacions de lleure dins del programa de protecció de la fanerògames marines

 
 
Les fanerògames marines, conegudes a Catalunya com alguers, altines, herbassars o bruts, són plantes superiors que estructuren ecosistemes complexos i tenen un paper imprescindible en els cicles biològics marins. Les espècies de fanerògames marines existents a Catalunya són la Posidònia oceànica, Cymodocea nodosa, Zostera marina i Zostera noltii.
La gran biodiversitat d’aquests hàbitats, en una praderia podem trobar fins a 700 espècies vegetals i animals diferents, i el seu paper com a recer per a la posta, reproducció i alevinatge de moltes espècies pesqueres, configuren les praderies com un dels principals hàbitats d’interès pesquer del litoral català. Les fanerògames constitueixen també un aliat clau per a l'estabilització del litoral, són un bon bioindicador de la contaminació marina i, de forma anàloga als boscos terrestres, contribueixen a atenuar el canvi climàtic. Per tots aquests motius, les fanerògames marines són hàbitats protegits per la normativa ambiental i pesquera a nivell europeu, estatal i català.
Catalunya va ser pionera en la implantació de la primera Xarxa de vigilància de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la qualitat biològica de les fanerògames marines a l'Estat espanyol, que actualment compta amb estacions ubicades en 35 punts del litoral català. El coneixement adquirit durant aquests anys ha permès detectar les diverses causes de regressió, principalment d’origen antropogènic, d'aquests hàbitats tan vulnerables.
Entre aquests impactes, en determinades zones del litoral, s’ha detectat una important pressió causada per l’ancoratge d’embarcacions i la incorrecta instal·lació de morts de fondeig.
Amb l'objectiu de minimitzar els impactes, protegir aquests hàbitats i regenerar-los, en la mesura del possible s’està  treballant en la recopilació i integració de la cartografia de les fanerògames marines del litoral català que permetrà publicar les zones d’ocupació de les fanerògames marines de Catalunya.
A més, després de diversos contactes i jornades adreçades als ajuntaments, empreses de la nàutica i concessionàries de camps de fondeig, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims i la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme han dissenyat un protocol de bones pràctiques que ja s’ha implantat en les concessions dels camps de boies o de bases nàutiques d’aquest estiu. L’objectiu és implementar de forma progressiva aquestes recomanacions per tal de mitigar l’impacte sobre les fanerògames marines.
Les principals recomanacions són:
·         Concentrar l’impacte del fondeig d’embarcacions fora de les praderies, instal·lant els camps de boies sobre fons sorrencs.
·         La instal·lació de sistemes de fondeig sobre praderies es realitzarà sempre utilitzant sistemes d’ancoratge de baix impacte.
·         Tots els sistemes de fondeig s’instal·laran amb un boia intermèdia per a evitar l’arrossegament de la cadena o el cab pels fons.
·         La instal·lació i retirada de sistemes de fondeig s’efectuarà amb submarinistes per a minimitzar els impactes sobre els hàbitats i els recursos pesquers.
·         Els sistemes de fixació de baix impacte ubicats sobre praderies o a un metre d’elles no es retiraran cada any, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte dels treballs subaquàtics, i s’haurà de marcar per tal de reutilitzar-los la següent temporada.
·         Sempre que sigui possible per motius de seguretat, és preferible deixar instal·lats els morts de formigó tot l’any, atès que es facilita el recobriment d’aquests per organismes marins, de forma que poden actuar com a biòtop.
·         Es prohibeix l’arrossegament, concentració i emmagatzematge dels morts de ciment sobre les praderies o en zones submarines properes.
·         Les administracions responsables impulsaran un calendari de retirada i substitució dels morts de formigó ja instal·lats sobre fanerògames, però que no s’utilitzin, que es durà a terme en funció del grau de recobriment i adaptació del mort en la praderia marina i de la disponibilitat tècnica i econòmica.
 
Complementàriament, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha iniciat una campanya de conscienciació adreçada al sector nàutic per a minimitzar l’impacte de l’ancoratge sobre les praderies.