Cultura

Gorka Knörr serà el nou director de l'Institut Català de les Empreses Culturals

query_builder   27 juny 2012 18:12

event_note Nota de premsa

Gorka Knörr serà el nou director de l'Institut Català de les Empreses Culturals

Gorka Knörr
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, proposarà al Consell General de l’Institut Català de les Empreses Culturals el nomenament de Gorka Knörr Borràs com a director de l’ICEC. El conseller farà la proposta durant la reunió del Consell General de l’institut que tindrà lloc el proper dilluns 2 de juliol.
 
Segons fixa la llei 20/2000, de 29 de desembre, de Creació de l’Institut Català de les Empreses Culturals en el seu article 2, “L’ICEC té per objecte impulsar la creativitat artística i la producció, la distribució i la difusió de continguts culturals, mitjançant el desenvolupament de les empreses culturals, i també fomentar el consum cultural i l'ampliació de mercats per a la cultura catalana”.
 
Trajectòria de Gorka Knörr
 
Nascut a Tarragona, Gorka Knörr Borràs ha desenvolupat una notable trajectòria artística, empresarial i política.
 
El conseller Ferran Mascarell ha destacat que “Gorka Knörr representa una opció que posa en relleu l’ambició del Departament de Cultura a l’hora de desplegar bones i efectives polítiques públiques a favor de la cultura catalana i del seu sector creatiu i empresarial. L’elecció de Knörr com a director de l’ICEC va en la línia de donar resposta a allò que els creadors del país i el sector empresarial cultural necessiten en un moment com l’actual: un professional que afavoreixi i potenciï el respecte i el suport als creadors i a les empreses culturals, que compti amb una àmplia experiència internacional i un ampli coneixement tant de les institucions internacionals públiques com de les privades per poder així obrir portes ens uns casos i consolidar en altres la internacionalització dels nostres autors i de la nostra indústria. És, a més, una persona amb una reconeguda capacitat per generar consensos i per impulsar projectes col·lectius”.
 
Knörr es va formar a l’Escuela Superior de Técnica Empresarial (ESTE) de Donostia. Ha estat lligat al món de la cultura, la comunicació i l’ensenyament des de l’any 1971, i al món de l’empresa des del 1978.
 
Pel que fa a la seva trajectòria empresarial, entre el 1977 i el 1978, va ser director comercial de Nortrade Export/Import i va participar al llençament del diari Deia al juny de 1977.
 
El juliol de 1985 es va incorporar al Grup Mondragón (actual Mondragón Corporación Cooperativa), on va treballar a l’Àrea financera en la companyia d’assegurances del grup, Seguros Lagun Aro. Va ocupar els càrrecs de director de màrketing i responsable de les relacions internacionals de la companyia. En l’exercici d’aquest càrrec va portar a terme els plans de desenvolupament comercial de les companyies d’asegurances generals i de vida. La companyia Lagun Aro va assolir el lideratge del seu sector a començaments dels anys 90.
 
Igualment, com a director de relacions internacionals, va participar en les conferències sectorials de l’Aliança Internacional (ACI) celebrades a Québec, Estocolm, Buenos Aires, Tokio, Manchester i Puerto Rico. És coautor de la publicació “Bancassurance” (Manchester, 1997), editada per la International Cooperative and Mutual Insurers Federation. 
 
És soci fundador i director d’un despatx d’assessorament jurídic i consultoria empresarial.
 
En la vessant cultural, Gorka Knörr és fundador i primer president de l’Espai Catalunya-Topalekua, casal català de Donostia.
 
Entre l’any 1974 i el 1977 va ser secretari director de la Ikastola Olabide de Vitori-Gasteiz i professor de  ciències en llengua basca.
 
Knörr va ser membre del consell d’Admininstració de la radiotelevisió pública basca (EITB) entre 1987 i 1999. És, a més, membre de la Real Sociedad Bascongada de Amigos del País.
 
Cantant professional entre 1971 i 1983, continua oferint recitals tant dins com fora dle País Basc. Ha editat vuit discos, l’últim, del 2007, en català i euskera “Arimaren zubiak/ Els ponts de l’ànima. Continua presentant recitals, tant de manera individual, com amb altres cantants en l’espectacle “Gu gira”, juntament amb Urko, Txomin Artola i Niko Etxart, entre altres.
 
Finalment, pel que fa a la seva trajectòria política, entre juliol de 1998 i gener de 1999 va ser director del EUSTAT (Euskal Estadistika Erakundea- Institut Basc d’Estadística). Gorka Knörr va ser escollit membre del Parlament Europeu al juny de 1999, on va ser membre titular de la Comissió d’Economia i Afers Monetaris, i suplent a la Comissió d’Exteriors. Des del 21 de novembre de 1999 fins el 23 de novembre de 2003, va ser secretari general d’Eusko Alkartasuna, partit socialdemòcrata basc membre de l’Aliança Lliure Europea (ALE).
 
A les eleccions autonòmiques de 2001 va ser escollit diputat del Parlament basc. En maig de 2006, abandona la militància política. És actualment membre d’Honor de l’Aliança Lliure Europea (ALE).
 
 
Funcions del l’Institut Català de les Empreses Culturals, segons la llei 20/2000, de 29 de desembre, de Creació de l’Institut Català de les Empreses Culturals
 
La Llei de Creació de l’ICEC, estableix en el seu article 3 les funcions que té assignades com a organisme del Departament de Cultura. Són les següents:
 • Impulsar el desenvolupament del talent cultural i de les empreses i entitats que el despleguen, donant suport a la creació i a llur producció i difusió.
 • Interactuar amb els sectors i agents vinculats a la creació cultural i a les empreses culturals establint i gestionant programes orientats a la prestació de suport tècnic i al foment de l'activitat econòmica i ocupacional en l'àmbit de la cultura.
 • Impulsar la col·laboració entre les empreses i els creadors artístics i culturals.
 • Fomentar el desenvolupament de les empreses culturals i ajudar les noves a implantar-se.
 • Promoure el talent, la innovació i la recerca d'ofertes de qualitat de noves estètiques i nous llenguatges.
 • Promoure la creació, la producció i la distribució en l'àmbit de les tecnologies digitals.
 • Impulsar el consum cultural intern promovent circuits nacionals i col·laborar en l'exportació de productes culturals en circuits estatals i internacionals, especialment dels expressats en llengua catalana o occitana aranesa, impulsant la presència d'empreses i creadors culturals a l'exterior.
 • Col·laborar amb les entitats sense ànim de lucre que promouen el desenvolupament de les empreses culturals i de la creació artística i cultural, i donar suport a llurs iniciatives.
 • Facilitar les relacions entre les empreses culturals i les administracions públiques.
 • Fer estudis estructurals i prospeccions sobre les empreses culturals.
 • Difondre la informació relativa als ajuts i els serveis que els organismes de qualsevol àmbit territorial destinen a la creació artística i cultural i a les empreses culturals.
 • Fomentar les accions formatives d'interès per al desenvolupament de les empreses culturals.
 • Promoure i executar qualsevol altra activitat dirigida a desenvolupar la creació artística i cultural i les empreses culturals.
 • Vetllar pel compliment de la normativa de promoció de la llengua i la cultura catalanes i de la llengua i la cultura occitanes araneses.
 • Vetllar per les relacions entre la cultura, el desenvolupament econòmic i el foment de l'ocupació.


2  

Fitxers adjunts

Gorka Knörr1

Gorka Knörr1
JPG | 3684

Gorka Knörr2

Gorka Knörr2
JPG | 4105