Senén Florensa ha comparegut aquesta tarda davant la comissió d’Acció Exterior i de la Unió Europea del Parlament de Catalunya per exposar les accions del Govern en matèria de relacions exteriors i per presentar les línies de treball prioritàries, especialment de les delegacions del Govern a l’Exterior i de la presidència catalana de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
El secretari s’ha referit a totes les accions impulsades durant l’actual legislatura basant-se sempre en els dos objectius prioritaris de l’acció exterior del Govern de Catalunya: la internacionalització de l’economia i la projecció de Catalunya com un país de prestigi i de qualitat.
 
Seguint aquests dos principis rectors, Senén Florensa ha destacat, en primer lloc, la reestructuració de la Secretaria d’Afers Exteriors, que ha passat a dependre directament del Departament de la Presidència per garantir la coherència en les actuacions exteriors del Govern sota el lideratge directe del president de la Generalitat.

Pel que fa a les delegacions del Govern a l’exterior, la Generalitat va aprovar un Pla de reestructuració de les oficines d’acció exterior que marca tres objectius bàsics: prioritzar la internacionalització de l’economia i l’empresa catalanes, maximitzar l’eficiència de les oficines d’acció exterior, i centrar l’acció exterior en àrees geogràfiques prioritàries per a la internacionalització de les empreses catalanes.
Per complir amb aquests objectius s’han dut a terme les següents accions: totes les delegacions han centrat la seva activitat a la cerca d’oportunitats per a les empreses catalanes, treballant de la mà de les oficines d’ACC1Ó però acompanyant institucionalment les oficines comercials en aquelles instàncies de més difícil accés; totes les delegacions del Govern a l’exterior ja comparteixen espai amb les oficines sectorials presents a la mateixa ciutat; i, per racionalitzar la presència a l’exterior, s’ha tancat la delegació del Govern a l’Argentina, atribuint a l’oficina d’ACC1Ó les funcions de coordinació i suport de les actuacions de la Generalitat a l’Argentina, Uruguai i altres països de l’Amèrica del Sud; i s’han tancat també les oficines d’ACC1Ó a Budapest i les de l’Agència de Cooperació al Desenvolupament a Guatemala, la Paz, Quito i Tànger.
Actualment, el Govern de la Generalitat compta amb una xarxa formada per 65 oficines agrupades en 40 ciutats de 31 països del món.
 
Pel què fa a l’objectiu de centrar l’acció exterior en àrees geogràfiques prioritàries, el secretari s’ha referit a la Unió Europea com a primera àrea prioritària. Per garantir la interlocució directa amb les institucions i promoure la defensa dels interessos de Catalunya és indispensable comptar amb la delegació del Govern davant la UE. L’activitat de la delegació davant la UE ha permès, entre d’altres coses, que el president del Govern de Catalunya pogués entrevistar-se amb els presidents de la Comissió Europea (Jose Manuel Durao Barroso), del Consell Europeu (Herman Van Rompuy) i del Parlament Europeu (Martin Schulz), i que pogués també tractar temes sectorials prioritaris per al nostre país directament amb 9 membres del col·legi de comissaris, que han permès transmetre l’interès perquè el proper Marc financer pluriennal de la UE per al període 2014-2020 sigui sensible als interessos de Catalunya.
El secretari ha destacat també les gestions de lobby a favor del corredor ferroviari mediterrani, impulsades de forma prioritària per la delegació del Govern a França i la delegació davant la UE i en col·laboració de FERRMED amb la voluntat que es mantingui el corredor mediterrani com a projecte preferent i prioritari en el marc de les xarxes transeuropees de transport.

Euroregió Pirineus Mediterrània
Catalunya ostenta la presidència de l’Euroregió des de l’abril de 2011, amb l’objectiu d’impulsar l’economia dels seus territoris (Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló, Illes Balears i Catalunya) i d’iniciar un seguit d’accions de lobby davant dels estats i de les institucions i òrgans europeus en relació amb iniciatives i propostes legislatives de la Unió Europea vinculades a la cooperació territorial. Senén Florensa ha destacat algunes accions de la presidència catalana de l'Euroregió:
  • La trobada dels quatre presidents de l’Euroregió Pirineus Mediterrània al Palau de la Generalitat el febrer de 2012.
  • L’impuls i la creació del grup de recerca i innovació de l’Euroregió, a l’ocasió del primer seminari que va tenir lloc a Barcelona, el 21 de novembre de 2011, i que va comptar amb la participació de responsables polítics i tècnics de Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló, Balears i Catalunya.
  • L’impuls i la creació del grup de desenvolupament sostenible, resultat del qual ha estat la publicació, el juliol de 2011, d’una convocatòria conjunta d’ajuts per impulsar projectes de turisme sostenible i lluita contra el canvi climàtic.
  • Creamed, un projecte cooperatiu l’objectiu del qual és la creació de xarxa entre els vivers d’empreses de l’Euroregió.
  • L’Eurocampus, un projecte de creació d’un gran pol universitari europeu que té com a eixos d'actuació la mobilitat d'estudiants i investigadors, la promoció de nous graus i màsters conjunts, l'explotació d’un campus virtual conjunt i un programa universitari d'intercomprensió lingüística de les quatre llengües euroregionals (català, castellà, francès i occità).