El Consell d'Administració del Teatre Nacional de Catalunya, SA ha aprovat avui dijous 28 de juny el nomenament de Xavier Albertí com a director del TNC a partir del juliol de 2013 i per quatre anys prorrogables, en substitució de Sergi Belbel.
 
El Consell d'Administració ha valorat la trajectòria professional de Xavier Albertí, la seva capacitat per elaborar una programació amb un alt nivell d'excel·lència i de qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del TNC: garantir la diversitat de la programació, amb el patrimoni teatral català i universal com a eix fonamental;  incentivar la creació contemporània i la innovació amb nous llenguatges artístics;  impulsar la llengua catalana i fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques i promoure la projecció internacional del TNC.
 
El conseller Mascarell va agrair públicament, durant l'acte de presentació de la temporada 2012/2013 del passat dilluns 25 de juny, la feina de l'actual director artístic del TNC, Sergi Belbel, de qui va destacar "set anys de feina ben feta i la seva aportació al teatre català, tot fent front a les dificultats del moment i preservant sempre la qualitat teatral. Gràcies a Sergi Belbel, avui el TNC pot certificar la majoria d'edat de la dramatúrgia catalana".
 
El Departament de Cultura i el nou director del Teatre Nacional de Catalunya treballaran a partir d’ara en l’elaboració d’un Contracte programa on quedaran fixats els objectius que el Departament estableix per a aquesta institució, així com els indicadors i els mecanismes de seguiment i d’avaluació que s’utilitzaran per a la valoració de la tasca del nou director.
 
Trajectòria de Xavier Albertí:
 
Músic, compositor i director d'escena
Titulat superior en Direcció Escènica per l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1996 i fins 1999 va dirigir el Festival d'Estiu de Barcelona Grec, i des del 2004 i fins el 2006 va dirigir l'àrea de creació de l'Institut Ramon Llull. Va ser director de serveis culturals de l'Institut del Teatre de Barcelona, on també ha estat docent i coordinador pedagògic del Conservatori Superior de Dansa. També ha estat docent a l'Obrador de la Sala Beckett, l'obrador d'estiu a Argelaguer, la Universitat d'estiu Menéndez Pelayo, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida. 
Durant els anys de formació, va realitzar estudis de piano i de composició musical amb Luis de Pablo, Cristobal Halffter, Tomás Marco, Helmuth Lachenmann, Carmelo Bernaola, Armando Gentilucci o Karl-Heinz Stockhausen. Té composicions estrenades a diversos Festivals de Música Contemporània.
El 2007 va treballar conjuntament amb Pere Portabella i Carles Santos en el guió de la pel·lícula Die Stille vor Bach (El silenci abans de Bach). Aquest mateix any va dirigir el recital de poesia catalana amb Lou Reed, Laurie Anderson i Patti Smith, dins la mostra de cultura catalana de Nova York Made in Catalunya al Baryshnikov Art Center. El 2008 va fundar amb Lluïsa Cunillé la companyia La Reina de la nit.
 
Alguns dels treballs de  Xavier Albertí com a director escènic són: Zoom de Carles Batlle. Jo Dalí, òpera de Xavier Benguerel. Dues dones que ballen, de Josep Maria Benet i Jornet. Vida Privada, adaptació de la novel.la de Josep Maria de Sagarra. Al cel, un oratori per a Jacint Verdaguer, de Narcís Comadira. El Bordell de Lluïsa Cunillé. Soterrani de Josep Maria Benet i Jornet. El mal de Holanda de Paco Zarzoso (Estrenat al Festival VEO de València la temporada 2008). La caiguda d'Amlet (o la caiguda de l'H) de Jordi Oriol. Assajant Pitarra obra de creació de Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé. El Dúo de la Africana, creació de Lluïsa Cunillé i Xavier Albertí (Temporada 2007). Crónica sentimental de España, a partir de l'obra homònima de Manuel Vázquez Montalbán. Tennessee, basat en textos de Tennessee Williams (2006). Sangre lunar, de José Sanchis Sinisterra (estrenat al Centro Dramático Nacional María Guerrero). PPP, sobre l'obra de Pier Paolo Pasolini. De Manolo a Escobar, de Marc Rosich (Temporada 2005).
 
Premis: Premi Extraordinari d'Art Dramàtic 1991 de l'Institut del Teatre de Barcelona; Premi Nacional Adrià Gual atorgat per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona el 1994; Premi especial de la crítica temporada 1994/1995; Premi de la Crítica Teatral de Barcelona com a millor director de la temporada 1993/1994; Premi Serra d'Or de Teatre temporada 1994/1995; Premi Butaca 2004 a la millor direcció teatral per Vianants; Premi d'Arts Escèniques 2005 de la Generalitat Valenciana al millor espectacle no valencià per Mestres antics; Premi Butaca 2007 i Premi de la crítica 2007 al millor espectacle musical per El Dúo de l'Africana.
 
Currículum complet aquí
Fotografia aquí
 
Dates:
El nou director iniciarà la col·laboració al TNC a partir del setembre de 2012 i durant la temporada 2012/2013 es dedicarà a programar la temporada següent, la 2013/2014. L'actual director, Sergi Belbel, continuarà com a director artístic del TNC fins a la finalització del seu contracte, el 30 juny de 2013,  data en què es produirà el relleu en la direcció.  
 
Procediment de selecció:
El procediment de selecció del nou director ha estat per concurs públic.
El passat 17 de febrer de 2012 es va fer l'anunci de la convocatòria de concurs per a la direcció del TNC. Les bases del concurs es van fer públiques mitjançant la pàgina web del TNC i del Departament de Cultura.
El termini de presentació de currículums de les persones interessades va ser el 31 de març de 2012. Es van presentar setze candidats.
El mes d'abril, una Comissió de Proposta, formada per persones representatives  del món de les arts escèniques (Sergi Belbel, Joan Anton Benach, Lluís Homar, Domènec Reixach i Roser Bach), va seleccionar quatre candidats.
Aquests candidats van lliurar els seus projectes artístics el 14 de juny. Finalment avui, els quatre candidats finalistes han defensat el seu projecte davant del Consell d’Administració, que posteriorment ha seleccionat a Xavier Albertí com a nou director del Teatre Nacional de Catalunya.
 
El Teatre Nacional de Catalunya:
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC), que està integrat en el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va néixer amb l'objectiu bàsic de consolidar una oferta teatral d'alta qualitat tant en l'àmbit nacional com internacional que, des de la capacitat de risc estètic i la voluntat de servei públic, completés un panorama teatral caracteritzat per la creativitat i la riquesa de les seves iniciatives.

Des de la seva fundació, el Teatre Nacional de Catalunya ha esdevingut un dels referents principals del teatre a Catalunya tant per la qualitat de la seva oferta com pel contingut de la seva programació; ha assolit un ventall de públic ampli i divers, tot acollint la diversitat cultural i lingüística creixent del país i és un instrument essencial per acostar, a través de les arts escèniques, la cultura i la llengua a la ciutadania.
 
Al llarg dels seus 15 anys de trajectòria, el TNC ha presentat 281 espectacles, ha fet un total de 6.797 representacions a les seves instal·lacions, i ha aplegat un total de 2.383.163 espectadors, amb una mitjana d'ocupació del 70,18%.