Empresa i Treball

TURISME

La Generalitat de Catalunya inicia una campanya per regularitzar, categoritzar i promocionar els apartaments turístics i els habitatges d'ús turístic

query_builder   28 juny 2012 15:32

event_note Nota de premsa

TURISME

La Generalitat de Catalunya inicia una campanya per regularitzar, categoritzar i promocionar els apartaments turístics i els habitatges d'ús turístic

 

  • Un cop integrada aquesta tipologia d’allotjament dins la Llei de Turisme, la Generalitat de Catalunya engega un procés que permetrà identificar l’oferta existent i combatre la il·legalitat.
 
  • La Direcció General de Turisme ha començat una campanya informativa a través dels agents comercialitzadors, dels propietaris i  municipis catalans, del nou marc regulador en aquest àmbit. La necessària comunicació d’inici de l’activitat davant el respectiu ajuntament i la col·laboració publicoprivada són claus d’aquesta campanya.
 
La Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació ha iniciat els tràmits per identificar, regularitzar la situació administrativa dels habitatges d’ús turístic així com dels establiments d’apartaments turístics a Catalunya.  A partir d’aquest procés, seguirà una fase de categorització dels establiments i habitatges i una campanya específica de promoció.
 
En el marc d’un esmorzar informatiu del Club Premsa del Turisme, la directora general de Turisme, Marian Muro, acompanyada del president de Federatur, Lluís Torrent, ha explicat els detalls d’aquest procés regulador que s’ha endegat.
 
En aquest sentit, la Direcció General de Turisme ja ha posat en marxa una àmplia campanya informativa del nou marc regulador que afecta aquest sector a través dels agents comercialitzadors i les seves entitats associatives de referència (Federatur i entitats associades, col·legis d’administradors de finques i APIS de Catalunya), dels propietaris i dels propis ajuntaments catalans.
 
La directora general de Turisme ha assegurat que “la iniciativa que avui posem en marxa és un procés ambiciós i a llarg termini, però necessari. Catalunya esdevé pionera a l’Estat assolint un repte d’aquestes característiques: regularitzar tota l’oferta d’apartaments turístics que tenim al nostre territori”.
 
Els establiments d’apartaments turístics són aquells que formen part d’un únic edifici o conjunt d’edificis destinats íntegrament a l’activitat d’allotjament turístic i dotats obligatòriament de serveis. A diferència d’aquests, els habitatges d’ús turístic són aquells que es lloguen amb finalitats turístiques però que formen part d’un edifici amb vivendes particulars.
 
Amb la nova Llei de Turisme (modificada per la recent Llei de 9/2011 de 29 de desembre de promoció de l’activitat econòmica), per tal d’habilitar l’activitat d’habitatge d’ús turístic, els seus propietaris han de comunicar l’activitat davant l’ajuntament on s’ubica l’habitatge. Els ajuntaments donen d’alta l’activitat i comuniquen les dades de l’habitatge, propietari i, en el seu cas, gestor, a la Direcció General de Turisme per a la corresponent inscripció al Registre de Turisme de Catalunya. 
 
Els establiments d’apartaments turístics també han de regularitzar la seva activitat i figurar així en el registre d’allotjaments de la Direcció General de Turisme.
 
La directora general de Turisme, Marian Muro, ha explicat que “els habitatges d’ús turístic constitueixen una part important de l’activitat turística. Amb l’homologació turística d’aquesta oferta d’allotjament iniciem la plena identificació i reconeixement d’aquest sector”.
 
Amb l’ordenació i el coneixement de l’oferta real d’apartaments turístics i d’habitatges d’ús turístic, la Direcció General de Turisme esta en disposició de distingir l’oferta d’habitatges d’ús turístic qualitativament rellevant a Catalunya i posicionar-la adequadament en el mercat. Aquest objectiu es veurà possibilitat, en bona part, per la definició i implementació, conjuntament amb el sector privat, d’un model de categorització turística dels habitatges d’ús turístic. “Amb un sector ordenat, regulat i categoritzat, en sintonia amb empresaris i organismes locals –afirma Marian Muro- podem emprendre una promoció exterior eficaç d’un producte que també contribueix a la imatge de Catalunya com a destinació turística de qualitat”.
 
La Generalitat de Catalunya ha iniciat, en col·laboració amb les entitats del sector, una campanya de control de l’oferta d’habitatges d’ús turístic a Catalunya, a través de la seva comercialització en canals online. Aquesta tasca permetrà identificar l’activitat il·legal, a través del contrast de la informació amb la pròpia del Registre de Turisme de Catalunya.
 
Habitages d’ús turístic
 
Els ajuntaments estan en disposició d’admetre les comunicacions d’inici d’activitat dels habitatges d’ús turístic per regularitzar administrativament l’activitat. El procés que cal seguir és el següent:
 
 
- Els propietaris d’habitatges d’ús turístic han de presentar la comunicació d’alta de l’activitat davant l’ajuntament on s’ubica l’habitatge.
 
- La comunicació d’inici de l’activitat la pot presentar el gestor en nom del propietari, amb la representació adequada.
 
- Els ajuntaments donen d’alta l’activitat amb caràcter immediat a la seva comunicació.
 
- La comunicació d’inici de l’activitat ha de contenir les dades següents:
 
o   Dades de l’habitatge i la seva capacitat màxima
o   Dades del propietari o propietària
o   Número de telèfon per atendre comunicacions relatives a l’activitat d’habitatge d’ús turístic
o   Identificació de l’empresa d’assistència i manteniment de l’habitatge
o   Declaració responsable conforme l’habitatge disposa de cèdula d’habitabilitat.
o   En el supòsit que hagi estat encomanada la gestió de l’habitatge, el document de comunicació prèvia contindrà a més de l’anterior, les dades de la persona gestora i que disposa de títol suficient del propietari per la gestió de l’habitatge.   
 
Establiments d’apartaments turístics
 
Els establiments d’apartaments turístics no són habitatges i també regularitzaran la seva activitat mitjançant habilitació municipal i declaració responsable d’acompliment de normativa turística.
 
Per tant, els establiments d’apartaments turístics han d’habilitar la seva activitat davant l’ajuntament corresponent igual que la resta d’establiments d’allotjament turístic (càmpings, hotels, turisme rural...), donant acompliment a les diferents normatives que incideixen en l’activitat d’allotjament turístic, atesa la seva condició d’establiment públic.

2  

Fitxers adjunts

La directora general de Turisme, Marian Muro, en l'esmorzar informatiu del Club Premsa del Turisme.

La directora general de Turisme, Marian Muro, en l'esmorzar informatiu del Club Premsa del Turisme.
JPG | 2205

La directora general de Turisme, Marian Muro, en l'esmorzar informatiu del Club Premsa del Turisme.

La directora general de Turisme, Marian Muro, en l'esmorzar informatiu del Club Premsa del Turisme.
JPG | 2172

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia