Justícia

Educació en el lleure

El Govern promou l'educació en el lleure

query_builder   2 juliol 2012 08:06

event_note Nota de premsa

El Govern promou l'educació en el lleure

  • Prop de 200.000 infants i joves participaran en alguna de les 900 activitats planificades aquest estiu a Catalunya

 

  • El Govern reforça el programa L’Estiu és teu, que ofereix estades a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya sobre música, idiomes, esports, circ o cinema, entre d’altres

 

  • L’educació en el lleure és un instrument de transmissió de valors com la solidaritat i el compromís, que contribueix al desenvolupament integral de joves i adolescents
Contribuir al desenvolupament integral de joves i adolescents i a la transmissió de valors com la solidaritat o el compromís. Aquest és l’objectiu de les activitats d’educació en el lleure que el Govern promou un any més durant la temporada d’estiu. Enguany són gairebé 200.000 els infants i joves que participaran en alguna de les 900 activitats planificades a Catalunya.
 
 
Campanya “Tria el teu estiu”
 
A través de la campanya de difusió Tria el teu estiu, el Govern dóna a conèixer tota l’oferta d’activitats que organitzen les entitats d’educació en el lleure de Catalunya. L’objectiu és informar sobre la múltiple oferta de casals, colònies, rutes, acampades i camps de treball d’aquest estiu i fomentar que s’hi inscriguin els joves. La campanya respon al compromís del Govern de la Generalitat de promoure el reconeixement social de la tasca educativa de les associacions educatives juvenils mitjançant la difusió de les seves activitats d'estiu i de tot l'any. Enguany, com a novetat, la Direcció General de Joventut ha habilitat el web específic www.jove.cat/triaelteuestiu, que reuneix l’oferta de les entitats, a més d’informació útil sobre aquest tipus d’activitats.
 
Per a aquest estiu s’han ofert gairebé 45.000 places i més de 900 activitats, a les quals s’han d’afegir les que ofereixen els esplais i agrupaments i que són restringides als membres del grup. Es preveu que el nombre de participants en activitats de lleure sigui similar al de l’any passat, amb 179.916 infants i joves.
 
 
‘L’estiu es teu!’
 
Dins el conjunt de l’oferta d’activitats hi ha el programa L’estiu és teu, que organitza l’Agència Catalana de Joventut i que arriba a la seva divuitena edició. Ofereix estades de fins a dues setmanes a infants i joves de 5 a 17 anys a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat). Les modalitats que es poden escollir són: música (27 estils i instruments a triar), idiomes (anglès, francès o alemany), esportives i multiesportives (23 modalitats), combinat d’idiomes i multiesportives, enginy, circ, teatre, veu, cinema i creativitat.
 
Enguany s’ofereix el nombre de places més alt de la història del programa, un total de 13.150. Són 3.942 places més que l’any passat, cosa que representa un increment del 43%. Les estades que han crescut més són les d’idiomes, amb 2.439 places més.
 
 
Garantir l’equitat en l’accés a les activitats
 
Per tal de garantir l’equitat en l’accés a l’educació en el lleure, les famílies nombroses i monoparentals gaudeixen d’una reducció del 10% en el cost de l’estada. Aquests ajuts s’emmarquen en les polítiques de suport a la família i, alhora, intensifiquen encara més l’orientació al servei de la ciutadania dels albergs gestionats per la Xanascat. L’any passat es van beneficiar dels ajuts 2.011 joves, el 22% del total de participants.
 
D’altra banda, el Departament de Benestar Social i Família també atorga subvencions a les entitats d’educació en el lleure perquè concedeixin beques a famílies sense recursos perquè els seus fills puguin participar en aquestes estades. Els ajuts estan inclosos als convenis marc que el Departament va signar amb les cinc grans entitats d’educació en el lleure de Catalunya per valor de 5 milions d’euros.
 
 
Camps de treball 
 
Els camps de treball consisteixen en estades d’uns quinze dies en què el jove participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural.  L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament.
 
Per a aquest estiu s’han organitzat 51 camps de treball a Catalunya amb un total de 1.134 places. L’oferta es completa amb 88 places més repartides entre 44 camps de treball de la resta de l’Estat. Del mig centenar de camps organitzats a Catalunya, n’hi ha 20 de nous, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats, com poden ser l’adequació d’un camí rural o la restauració d’un monument històric.
 
L’oferta per a aquest estiu s’ha incrementat amb 336 places i 11 camps de treball més respecte del 2011. Per això, es preveu que la participació en aquesta edició sigui superior a la de l’any passat, que va comptar amb un total de 985 joves.
 
 
L’educació en el lleure com a transmissor de valors
 
Potenciar el paper de l’educació en el lleure i l’associacionisme educatiu com a transmissor de valors és un dels eixos de l’acció del Govern en matèria de joventut. Com a part de l'educació no formal, l’educació en el lleure és una intervenció educativa en el temps lliure dels infants i els joves fora de l'ensenyament reglat i de l'àmbit familiar que contribueix al creixement integral de la persona i a la transmissió de valors, com la solidaritat i el compromís, mitjançant la convivència i la relació amb l’entorn. Les colònies, els campaments, els casals de vacances, les rutes, i els camps de treball són les activitats més destacades d’educació en el lleure en període de vacances.
 
 
Per a més informació: Joventut al Pla de Govern 2012-2014