- La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, signa tres convenis d'FP en alternança a Lleida
- Rigau també ha participat en la presentació del Projecte de Formació i Alternança en Estudis de Grau de Mestre, que es durà a terme a partir del curs vinent a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UdL

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat aquesta tarda a Lleida que "l'educació és i vol ser part de la solució dels problemes que tenim". Rigau ha fet aquestes declaracions en l'acte de signatura de tres convenis de Formació Professional en alternança amb tres instituts -Guissona, Alfons Costafreda de Tàrrega i Caparrella de Lleida-, en què hi ha participat un total de 14 empreses i 2 institucions. Ho ha fet acompanyada del delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré, i del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.
La titular d'Ensenyament, que ha destacat que "Lleida és líder en formació dual", ha afirmat que "aquest aprenentatge implica, a banda d'aprendre coneixements, viure de més aprop el projecte laboral, és una manera molt clara de posar de manifest que l'educació és i vol ser part de la solució dels problemes que tenim".
La consellera Rigau ha vinculat aquests projectes a les dues "F" que va assenyalar el president de la Generalitat, Artur Mas, "sobre el nostre camí: formació i feina". També ha reivindicat la figura de l'aprenent i ha afegit que "treballant et formes i et val per a la titulació. És el gran pas".
La titular d'Ensenyament, que ha destacat que "Lleida és líder en formació dual", ha afirmat que "aquest aprenentatge implica, a banda d'aprendre coneixements, viure de més aprop el projecte laboral, és una manera molt clara de posar de manifest que l'educació és i vol ser part de la solució dels problemes que tenim".
La consellera Rigau ha vinculat aquests projectes a les dues "F" que va assenyalar el president de la Generalitat, Artur Mas, "sobre el nostre camí: formació i feina". També ha reivindicat la figura de l'aprenent i ha afegit que "treballant et formes i et val per a la titulació. És el gran pas".
Respecte al primer conveni, les empreses Grupo Alimentario Argal, Pastoret de la Segarra, Afrucat i Grupo Borges s’afegeixen a l’acord de col·laboració que Ensenyament i la Corporació Alimentària Guissona van signar el passat mes de maig per promoure, impulsar i desenvolupar, en règim d’alternança i amb formació dual, el cicle formatiu de grau superior de Processos i qualitat en la indústria alimentària a l’Institut de Guissona (Segarra). També s’hi ha adherit la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Tàrrega amb l’objectiu de cercar noves empreses al territori interessades en col·laborar en aquest projecte.
El segon conveni s’ha signat entre el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Tàrrega, Ros Roca Group, Corporació Alimentària Guissona i la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Tàrrega per impartir determinats cicles formatius en règim de formació en alternança i amb formació dual a l’Institut Alfons Costafreda de Tàrrega (Urgell). El propòsit és formar personal qualificat i polivalent que reuneixi les competències professionals en els perfils professionals de manteniment electromecànic, mecatrònica industrial i/o administració i finances, per atendre els necessitats de les empreses de la Segarra i de l’Urgell.
Així doncs, s’impartiran en règim de formació en alternança i amb formació dual, per tal de formar persones en el camp professional de la instal·lació i el manteniment, els cicles formatius de grau mitjà de Manteniment electromecànic, amb una oferta parcial del CFGM de Soldadura i caldereria, i de grau superior de Mecatrònica industrial, amb una oferta parcial del CFGS de Manteniment d’instal·lacions tèrmiques i de fluids. I, per poder formar persones en el camp professional de la administració i gestió, s’impartirà el cicle formatiu de grau superior d’Administració i finances, amb una oferta parcial del CFGS de Comerç internacional. Per la seva banda, Ros Roca Group i Corporació Alimentària Guissona oferiran estades a les seves empreses.
El tercer projecte que el Departament d’Ensenyament durà a terme és impartir, també en règim de formació en alternança i amb formació dual, a l’Institut Caparrella el cicle formatiu de grau mitjà de Carrosseria i el cicle formatiu de grau superior d’Automoció, amb el propòsit de formar persones en el camp professional del transport i manteniment de vehicles, i respondre a les necessitats de personal qualificat; i impartir al mateix centre el cicle formatiu de grau mitjà d’Electromecànica de vehicles automòbils, orientat als vehicles industrials.
Es farà conjuntament amb Autotractor, Motortrans, Scabarna, Talleres Gaustin, Nayper, Garatge Unió i Talleres Autoràpid, empreses del sector del transport i manteniment de vehicles de les comarques de Lleida que necessiten professionals qualificats en aquestes matèries. Aquestes companyies col·laboradores oferiran, entre d’altres compromisos, estades a les empreses, a través de formació en alternança i amb formació dual, mitjançant contractes laborals o beques, als alumnes matriculats al cicle formatiu de grau mitjà d’Electromecànica de vehicles automòbils perquè puguin compaginar els seus estudis amb un treball durant la durada del cicle.
La consellera Rigau ja va presentar el passat mes de maig el nou model dual de Formació Professional Inicial. Aquest permet que l’alumne compagini la formació al centre docent i l’activitat productiva en una empresa relacionada amb la titulació que està cursant. L'empresa ha de tenir un acord previ amb el centre docent per garantir la millor formació. Així, una part dels aprenentatges que ara s’obtenen al centre docent, s’obtindran amb l’activitat productiva.
Projecte de Formació i Alternança en Estudis de Grau de Mestre
La consellera Rigau ha destacat: "La mirada llarga en polítiques educatives passa per la formació inicial. La qualitat del sistema la marquen els ensenyants. Per tant, és una primera constatació perquè tota política educativa necessita aquesta mirada llarga". Ho ha dit durant la cloenda de la Jornada de formació en alternança i del Pla Pilot FCE-Alternança (Facultat de Ciències de l’Educació) a la Universitat de Lleida (UdL), després de la signatura dels convenis de Formació Professional.
Ha explicat que si "l'aprenentatge és significatiu a l'escola, la professió és més significativa si la contrastes amb la pràctica". La consellera Rigau ha dit que "és molt important estudiar de mestre i fer de mestre que estudiar de mestre i fer pràctiques". Ha afegit que "si superen el debat dels recursos, descobrirem que allò que fa un bon mestre és en essència la docència. L'important és el que passa a l'aula".
Durant la jornada s’ha presentat aquest Pla Pilot FCE-Alternança, que es desenvoluparà a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UdL amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, a través del qual s’oferirà el primer grau de Mestre especialitat Primària (2012-2016) en formació en alternança. Es tracta d’un nou model integratiu d’ensenyament basat en la formació en alternança que pretén que els alumnes puguin desenvolupar la seva activitat formativa en el seu entorn professional.
En el pla pilot hi participaran un total d’11 centres -de Lleida -6 públics i 5 concertats- i s’oferiran un total de 63 places, 33 en escoles concertades i 30 en públiques. Aquesta formació serà de caràcter opcional per als alumnes que ho desitgin d’entre els que hagin realitzat el procés de preinscripció i es farà de manera progressiva i continuada de primer fins a quart grau.