Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura organitza diverses jornades tècniques arreu de Catalunya adreçades al sector agrari i agroalimentari

query_builder   5 juliol 2012 10:23

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura organitza diverses jornades tècniques arreu de Catalunya adreçades al sector agrari i agroalimentari

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM)  ha organitzat diverses jornades tècniques per als propers dies arreu de Catalunya.
 
Així, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, presidirà el proper dimarts, 10 de juliol, a partir de les 10:00 hores, a la Sala d’Actes de l’Estació de Viticultura i Enologia, de Reus, la jornada ‘El Panell de Tast i els olis de Catalunya. Resultats campanya oli 1011/2012’. El Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya té com a missió verificar les característiques organolèptiques dels olis verges d'oliva d'acord amb els requisits i les especificacions establertes a la normativa vigent. Aquest Panell de Tast presta els seus serveis analítics tant a la Generalitat com al sector oleícola català. Enguany s’ha organitzat aquesta jornada amb l’objectiu de difondre l’activitat del Panell de Tast, donar a conèixer els resultats de la campanya de l’oli 2011/2012, i donar eines per contribuir a una producció d’olis de qualitat.
 
D’altra banda, el sector oleícola centra una altra jornada la setmana vinent. Així, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), s’ha organitzat per al proper 12 de juliol, a la Unitat Experimental de la Terra Alta, a Gandesa (carretera de Gandesa a Vilalba quilòmetre 2), la jornada ‘La varietat “empeltre”, l’olivera de la Terra Alta’, el director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, inaugurarà a les 9:00 hores. L’olivera és, conjuntament amb la vinya i l’ametller, un dels tres pilars bàsics de l’agricultura de la Terra Alta, i la varietat ‘Empeltre’ és l’emblemàtica de la comarca, amb la interessant característica del doble aprofitament com a oli o de taula. Els sostinguts problemes de preus obliguen els productors a buscar possibles sortides, i algunes de les solucions poden ser la reducció de costos mitjançant l’optimització de les tècniques de conreu, juntament amb la millora de la qualitat i la comercialització de l’oli. El fet de disposar d’una varietat representativa de la comarca, amb característiques diferencials i molt ben adaptada, s’ha d’entendre com un punt fort a aprofitar. Amb la jornada d’enguany s’exposaran al sector dues vessants del conreu: d’una banda, les tècniques de producció pensant en la millora de la qualitat i en l’optimització dels costos i, de l’altra, els resultats de la selecció clonal d’’Empeltre’ duta a terme a l’IRTA amb material vegetal de diferents zones productores de l’Estat.
 
La jornada és gratuïta, però requereix d’inscripció prèvia al Servei de Preinscripcions de Jornades del PATT al portal RuralCat.
 
Altres jornades programades els propers dies:
 
Xenobiòtics en el medi marí. Evolució de les tècniques analítiques i procediments de descontaminació
Dimarts, 10 de juliol de 2012.
11:00 hores.
Biblioteca dels Serveis Centrals del DAAM. Gran Via de les Corts Catalanes 612-614. Barcelona
 
Qualitat i comercialització de la mel i els productes apícoles
Dimecres, 11 de juliol de 2012.
16:00 hores.
Aula 1.11 de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL). Carrer Jaume II, 71. Lleida
 
Visita tècnica a les explotacions d’hortícoles i d’extensius de les noves zones regables
Dijous, 12 de juliol de 2012.
9:00 hores.
Punt de trobada: Benzinera de la Cooperativa d’Artesa de Segre. Finques demostratives de Tudela i Vilanova de l’Aguda
 
Finançament de l’R+D+i empresarial: Europa, una porta oberta. Grup Connect-EU Agroalimentari Jornada anual 2012
Dijous, 12 de juliol de 2012.
10:00 hores.
Auditori del centre IRTA a la Finca Camps i Armet de Monells