El català és la novena llengua de la Unió Europea
El català al món
 
El català és una llengua romànica parlada per més d’11 milions de persones arreu del món i els seus primers testimonis escrits es remunten al segle XI. De les 6.000 llengües vives al món, el català és la número 75 en pes demogràfic, per davant d’altres llengües com el suec, el xec o el búlgar. Si ens fixem en la Unió Europea, en termes demogràfics, el català és la novena llengua més parlada, passant fins i tot per davant del grec o del portuguès.
 
El català es parla en quatre estats: l’estat espanyol (entre Catalunya, Illes Balears i la Comunitat Valenciana) representa un total de 13 milions d’habitants; Andorra amb 78.000 habitants; l’estat francès on és llengua oficial a Perpinyà amb 442.000 habitants; i Itàlia, a la ciutat de l’Alguer a Sardenya, on el català és una llengua reconeguda per l’estat i la regió. La capacitat d’entendre, parlar i escriure el català en els territoris de parla catalana ha millorat de manera general en els últims 23 anys, segons xifres que es desprenen de l’enquesta de Coneixement i Usos del català de 2011.
 
Però el català no només té presència en aquests territoris. Arreu del món, durant el curs 2010-2011, 7.216 estudiants han fet estudis de català. És més, un total de 123 universitats tenen estudis de llengua i cultura catalana subvencionades per l’Institut Ramon Llull: 93 a Europa, 24 a Amèrica, 5 a Àsia i 1 a Àfrica.

Gràfic
El català a l’estat espanyol
 
En el context de l’estat espanyol, el català és la segona llengua més parlada, amb la meitat de població que el castellà i quatre vegades més pes demogràfic que el basc i el gallec. És més, tres de cada deu ciutadans de l’estat espanyol viuen en un territori on el català és llengua oficial. Nogensmenys, el 59,2% dels territoris de l’estat espanyol són monolingües en castellà, el 27,5% també parlen català (15,4 es Catalunya, 10,1% el País Valencià, i el 2% les Illes Balears). El 35% de la població a Catalunya té com a llengua inicial el català, una xifra que arriba al 53% a les Balears i al 22% al País Valencià.

El català a Catalunya
 
COMPETÈNCIES LINGÜÍSTIQUES
 
A Catalunya, tots els catalans entenen, saben parlar i saben escriure el castellà, i el 95,3%  entén el català, el 77,5% el parla i el 60% l’escriu. A més a més, el 57% de la població de Catalunya nascuda a la resta de l’estat espanyol i el 40% dels estrangers parlen el català, segons xifres de l’enquesta de Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010: El baròmetre de la comunicació i la cultura.

La diferència d’edat no implica diferències en la capacitat d’entendre i parlar el català entre els nascuts a Catalunya, però sí en la d’escriure. Així, la gent de més edat té més problemes per escriure en català, mentre que els joves en la seva majoria l’escriuen sense problemes.
 
Si ens fixem en la distribució territorial del català arreu de Catalunya veurem que la Terra Alta, Garrigues i Ribera d’Ebre són les comarques amb més presència del català com a llengua habitual dels seus habitants, mentre que el Baix Llobregat, la Val d’Aran i el Barcelonès, són les comarques on el català té una presència més minsa com a llegua habitual dels seus habitants.

Gràfic 2
LLENGUA INICIAL I D’IDENTIFICACIÓ
 
El 56% dels catalans van tenir el castellà com a llengua inicial, el 35% van tenir el català i el 7% altres llengües. Pel que fa a la llengua d’identificació, el 55% dels catalans tenen el castellà com a llengua d’identificació, el 39% el català i el 5% altres llengües. Així, es pot concloure que el català té més atracció que el castellà com a llengua d’identificació.

LLENGUA HABITUAL
 
El 56% dels catalans fan ús habitual del castellà, el 39% fa un ús habitual del català i el 4% d’altres llengües. El 32% dels catalans utilitza exclusivament el català a casa, el 20% amb els amics, veïns i a la feina, i el 55% en els estudis.

El català és una llengua que està present a totes les esferes de la vida. Per exemple a la universitat, on les 21 universitats de la Xarxa Vives constitueixen la major regió universitària d’Europa. En el cas dels mitjans de comunicació, els mitjans líders en premsa, ràdio i televisió són en català. Si ens fixem en el món de la tecnologia, de les 10 webs més visitades al món, 7 tenen versió en català, un xifra notable si tenim en compte que dues de les deu web més visitades tenen únicament versió en xinès. A més, a la Wikipèdia, el català és la llengua que fa 13 per nombre d’articles creats. Finalment, en el camp de la cultura, el 2011 es van traduir 127 llibres del català a altres llengües. En total, hi ha més de 4000 llibres originalment en català que han estat traduïts a altres llengües.

Gràfic 3
 

 

1  

Fitxers adjunts

Dades i xifres del català al món

Dades i xifres del català al món
PDF | 552