Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reunió de la Taula sectorial de l'Horta

Agricultura informa sobre la implantació de la nova directiva d'ús de plaguicides

query_builder   6 juliol 2012 13:35

event_note Nota de premsa

Reunió de la Taula sectorial de l'Horta

Agricultura informa sobre la implantació de la nova directiva d'ús de plaguicides

 
 
 
Avui s’ha reunit la taula  sectorial de l’Horta amb la presència del Subdirector general d’Agricultura, Sr. Joan Gòdia, acompanyat del Director dels Serveis Territorials del DAAM a Barcelona, Sr. Marià Morera, i de les Organitzacions Agràries Professionals Unió de Pagesos i JARC i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
 
S’ha informat breument del contingut i de l’estat en que es troba la tramitació de la  proposta de Decret de regulació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris, que el passat 15 de maig va presentar el Conseller. La proposta es troba encara en fase d’esmenes. El sector de l’horta a Catalunya és un dels sectors més sensibles a qüestions com la venda directa i, en aquest sentit, des del Departament s’ha insistit en la importància que en aquesta fase  el sector faci el màxim d’aportacions possibles per tal d’enriquir el text definitiu. En l’àmbit de la comercialització també s’ha informat sobre la signatura de l’Acord sobre el Codi de Bones Pràctiques Comercials a la Cadena Alimentària a Catalunya, pioner a l’estat espanyol, del qual el Dept. és el precursor i el  que coordina les activitats de la comissió paritària de la Junta arbitral i dels grups de treball que reuneixen als agents implicats en la cadena: producció, indústria i distribució.
 
En el decurs de la Taula, el DAAM ha posat de manifest  també el baix nombre d’assegurances contractades així com el desconeixement que tenen els productors sobre les diferents possibilitats existents, especialment la línia multiconreu.
 
Un altra de les qüestions que s’ha tractat, i que es de vital importància per a l’adaptació del sector a la normativa comunitària d’obligat compliment, és el de l’entrada en vigor el proper gener de 2014 de la directiva d’ús sostenible de plaguicides que contempla actuacions com la gestió integrada de plagues. El sector es mostra preocupat per les imposicions que comportarà aquesta directiva i pel fet que podria suposar un nou sobre cost que no es repercutirà al final de la cadena i l’haurà d’assumir el productor. Des del DAAM s’ha informat de la constitució de la Mesa de l’ús sostenible dels plaguicides i s’ha  compromès a treballar conjuntament amb el sector per tal que el full de ruta del desenvolupament de dita directiva sigui el més consensuat possible.
 
Per últim, s’ha informat dels detalls de la nova PAC i la seva afectació en el sector hortícola.