• El portaveu ha assistit aquest matí a l’acte de presa de possessió del nou president del CAC, Roger Loppacher, i del nou membre del consell, Daniel Sirera
“Podríem dir que comencem a estar tips de determinades declaracions d’alguns polítics - tant del PSOE com del PP- que consideren que el que planteja Catalunya és un privilegi i que a més posa en risc la idea de la igualtat”. Així de contundent s’ha expressat aquest matí Francesc Homs al Parlament de Catalunya, en resposta a les declaracions del president andalús, José Antonio Griñán, qui ha demanat al líder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba que no doni suport al pacte fiscal per evitar que els catalans progressin a costa d'Andalusia.

En aquest sentit, el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència ha mostrat la seva “indignació total”, ha reclamat que “d’una vegada per totes deixin de dir coses falses” i que es “publiquin les balances fiscals per tenir arguments contrastables” perquè no es diguin “les barbaritats que es diuen sobre els privilegis suposats que demanen des de Catalunya”. Homs ha afegit algunes preguntes al respecte, que demostren que els catalans no gaudeixen de privilegis: “Són igual les condicions en les quals accedeixen els ciutadans de Catalunya a una residència, que aquí és entre dues i tres vegades més cara que l’estat espanyol? És igual el que paguem en peatges a diferència d’altres territoris? Va ser igual l’arribada del TGV a Catalunya que a Andalusia, que ja fa 20 anys que l’hi tenen? És igual el PER, el Plan de Empleo Rural, per als treballadors de l’agricultura a Andalusia que a Catalunya?”.

Homs ha afegit que, precisament, “la gran desigualtat que hi ha és amb la població catalana”, ja que “el cost de la vida és més alt perquè tenim menys diners dels propis que generem col·lectivament a través dels nostres impostos” i que aquestes desigualtats són les que causen que els catalans tinguem “dificultats majors per arribar a serveis que a altres llocs tenen completament coberts.”

El portaveu també s’ha referit a la cimera del pacte fiscal que se celebrarà dijous que ve al Palau de la Generalitat, per dir que “les converses en el seu conjunt i sobre la base del diàleg van evolucionant”. Homs ha constatat un cop més que “hi ha hagut moviments per totes bandes” i ha destacat  “el missatge positiu de l’esforç  que hi ha per part de tothom”. Homs considera que el fet que el mateix dijous hi hagi la reunió del Consejo General de Política Fiscal y Financiera, “és una coincidència feliç” perquè permetrà contraposar al costat de les retallades que proposa el govern espanyol,  la idea del pacte fiscal i això “ens facilita poder fer pedagogia” i “la possibilitat d’un major acord en el Parlament de Catalunya”.

En relació als missatges que darrerament el govern espanyol ha reiterat a l’opinió pública sobre les retallades que hauran de fer front les CCAA, el  portaveu ha insistit en què “si algú ha de fer dieta, és l’administració de l’estat perquè és qui menys deures ha fet” i pel que fa a les comunitats autònomes, s’haurien de “ponderar en funció de la feina que s’ha fet els darrers mesos”

Pressa de possessió dels nous membres del CAC

Francesc Homs ha fet aquestes declaracions aquest matí al Parlament de Catalunya, on ha assistit a la presa de possessió del nou president del CAC, Roger Loppacher, i del nou membre del consell, Daniel Sirera. El portaveu ha destacat que la feina del Consell Audiovisual de Catalunya “és fonamental per a la indústria i la garantia dels espectadors” i que està segur que continuarà tenint “el rigor i la capacitat que havia tingut fins ara”.